2024. október 7., hétfő

Honosítani is tudni kell...

ASZTALITENISZ-EB – STUTTGART – A női csapatdöntőben a hat játékosból négy kínai volt
A férfiak csapatversenyét a házigazda német válogatott nyerte

Németország férfi- és Hollandia női csapata is megvédte címét a Stuttgartban zajló Európa-bajnokságon, miután a döntőben a németek nagy csatában, 3:2-re diadalmaskodtak a dánok felett, a hollandok pedig 3:1-re nyertek Lengyelország ellen. A férfiak döntőjében a dán Michael Maze t nem nagyon zavarta, hogy több mint 5000-en szurkoltak ellene, ő Timo Boll t és Cristian Süss t is legyőzte, de ez is kevés volt a németek ellen, akik a 2007-es belgrádi és a tavalyi szentpétervári kontinensviadal után is a dobogó legmagasabb fokára állhattak fel.

A női döntő kínai származású játékosok házibajnokságát hozta, ugyanis a holland és a lengyel csapatban is két-két kínai játékosnő szerepel (Li Jiao, Li Jie, illetve Li Qian, Xu Jie), s ha ehhez még hozzátesszük, hogy a hollandok harmadik játékosa az orosz származású Elena Timina, akkor nyugodt szívvel leírhatjuk, hogy a holland asztalitenisz a sikereit nem a saját nevelésű játékosoknak, hanem a honosításoknak köszönheti... A döntőben szereplő két együttes mellett az elődöntőbe még Horvátország és Csehország jutott, s a négy csapat közül csak a cseheknek van teljesen tiszta, csehekből álló együttesük (a horvátoknál a zentai Boros Tamara és a romániai Vajda Kornélia is csapattag)...

A férfiaknál Bojan Milošević, a nőknél pedig Fehér Gabriella esett ki a Stuttgartban zajló felnőtt-Európa-bajnokság egyéni küzdelmeinek 1., illetve 2. fordulójában. A belgrádi játékost a török Menge búcsúztatta, míg a zentai asztaliteniszező a német Silbereisen ellen veszített. A temerini Pető Zsolt magabiztosan jutott a 3. fordulóba, miután 4:1-re (7, –8, 3, 9, 10) nyert a holland De Brujin ellen, és nem volt nehéz dolga Aleksandar Karakaševićnek és Marko Jevtovićnak sem a ciprusi, illetve a bosnyák ellenfelük ellen.

A nőknél Erdélyi Annamária és Marija Galonja könnyen, Molnár Mónika pedig csak egy drámai, hétjátszmás mérkőzésen jutott tovább. Amennyiben Erdélyi tegnap este legyőzte a cseh Štrbikovát, ma minden bizonnyal az első kiemelt, osztrák-kínai Liu Jia ellen áll majd asztalhoz.

Eredmények, férfiak, csapatverseny, döntő: Németország–Dánia 3:2 (Süss–Maze 0:3, Boll–Tugwell 3:0, Ovtcharov–Monrad 3:0, Boll–Maze 1:3, Süss–Tugwell 3:0).

Egyéni, 1. forduló: Milošević–Menge (török) 2:4. A 2. forduló: Jevtović–Duranspahić (bosnyák) 4:2, Karakašević–Ciambosz (ciprusi) 4:0, PetőZs.–De Bruin (holland) 4:1.

Páros, 2. forduló: Karakašević/Tokić (szerb/szlovén)–Diduk/Zsmudenko (ukrán) 3:0, Pető/Jevtović–Karlsson/Rech (svéd/olasz) 3:2, Milošević/Vlasszov (szerb/orosz)–Gionisz/Filus (görög/német) 0:3.

Nők: Hollandia–Lengyelország 3:1 (Li Jiao–Li Q. 1:3, Li Jie–Partyka 3:1, Timina–Xu 3:2, Li Jiao–Partyka 3:0).

Egyéni, 2. forduló: Erdélyi–Xiao (portugál) 4:0, Molnár–Xian (francia) 4:3, Galonja–Neves (portugál) 4:1, Fehér–Silbereisen (német) 0:4.

Páros, 1. forduló: Molnár/Galonja–Neves/Oliveira (portugál) 3:2, Erdélyi/Fehér–Dospina/Vincze (romániai) 3:2.