2024. október 7., hétfő

Petőék a nyolc között!

ASZTALITENISZ-EB – STUTTGART – A németek kétszer gratuláltak a szerbiai párosnak
Aleksandar Karakašević hat játszmában nyert a német Süss ellen, s bejutott a nyolcaddöntőbe

Azok után, hogy csütörtökön legyőzték a sokkal esélyesebbnek vélt német Ovtcharov/Steger párost, a Pető Zsolt/Marko Jevtović alkotta duó bejutott a negyeddöntőbe a Stuttgartban zajló Európa-bajnokságon, miután a nyolcaddöntőben 3:0-ra (11, 4, 12) nyert a Monteiro/Apolonia portugál kettős ellen. A legjobb nyolc közé bekerült a szerb Aleksandar Karakašević és a szlovén Bojan Tokić is, akik a francia Legout/Salifou kettőst győzték le.

– A németek elleni meccsbe úgy mentünk bele, hogy nyerhetünk, de azért tudtuk, hogy az asztal túloldalán a csapatban Európa-bajnoki címet nyert Ovtcharov és Steger áll. Az első játszmát 11:9-re megnyertük, a másodikat simán elveszítettük, a harmadik szettet pedig, habár vezettünk 10:9-re, ismét a németek nyerték. Ekkor egy kicsit elbizonytalanodtunk, de szerencsére a negyedik és az ötödik játszmában nagyon jól játszottunk. A meccs után mindkét német játékos külön odajött gratulálni nekünk és Slobodan Grujić szövetségi kapitánynak is, s azt mondták, hogy nem gondolták volna, hogy Németország kellős közepén úgy esnek ki, hogy esélyük sem lesz a győzelemre. Talán az is a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy a csapatküzdelmek során Ovtcharov nagyon kifáradt, utána nemcsak párosban, hanem egyéniben is kiesett– nyilatkozta Pető Zsolt a Magyar Szónak.

Pénteken délelőtt a portugál párosnak esélyt sem adtatok.

– A kiemelés alapján a Monteiro/Apolonia kettős volt az esélyesebb, de az előző nap mutatott játék alapján szerintem mi voltunk a favoritok. Az első játszmában 9:5-re vezettek, innen sikerült fordítanunk, és ettől kezdve már mi irányítottunk, ami meg is látszott a második szettben, amelyet simán megnyertünk. Ekkor úgy éreztem, ezt a meccset már nem veszíthetjük el. A portugálok azért minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne legyek magamban 100 százalékig biztos, ugyanis a következő játszmában 10:8-as előnyük volt, ám néhány jó ütéssel sikerült fordítanunk. A győzelmünk után a teremben sokan rólunk beszélnek, s úgy gondolják, ha jól játszunk, akkor akár a döntőbe is bejuthatunk. Ehhez azonban le kell győzni a lengyel párost, akik nem ismeretlenek számunkra, hiszen együtt edzőtáboroztunk velünk.

A temerini és a belgrádi játékos az éremért péntek este a Wang/Blaszczyk lengyel duó ellen áll asztalhoz. A lengyel-kínai Wang igen kellemetlen stílusú játékos, szemcsés a gumija és tollszárfogással játszik, Blaszczyk pedig már több mint 15 éve tagja az európai élvonalnak, eddig négy olimpián szerepelt. A negyeddöntős mérkőzéseket a nagyteremben rendezik, s a továbbjutáshoz már négy játszmát kell nyerni.

Második mérkőzését is magabiztosan nyerte, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a női párosok versenyében címvédő Tóth Krisztina/Póta Georgina duó a kontinensviadalon. Férfi egyéniben a szerbiai és a magyarországi versenyzők közül csak a belgrádi Aleksandar Karakašević jutott be a legjobb 16 közé.

Eredmények, férfiak, egyéni, 3. forduló: Pető–Blazsczyk (lengyel) 0:4, Jevtović–Primorac (horvát) 4:3, Karakašević–Juzbašić (horvát) 4:2. 4. forduló (16 közé jutás): Jevtović–Gerell (svéd) 1:4, Karakašević–Süss (német) 4:2, Zwickl (magyar)–Gionosz (görög) 0:4.

Páros, nyolcaddöntő: Pető/Jevtović–Monteiro/Apolonia (portugál) 3:0, Karakašević/Tokić (szerb/szlovén)–Legout/Salifou (francia) 3:0.
Nők, egyéni, 4. forduló: Molnár–Hadačova (cseh) 2:4, Boros (horvátországi)–Hu (török) 4:3, Tóth (magyar)–Szorocsinszka (ukrán) 4:1, Lovas (magyar)–Li Jiao (hollnad) 1:4.
Páros, 3. forduló (a 8 közé jutásért): Tóth/Póta–Kmotorkova/Hudečova (szlovák) 3:0, Samara/Dodean (román)–Lovas/Vajda (magyar/horvátországi) 3:0.