2024. október 7., hétfő

Focistából jogi tanácsadó

LABDARÚGÁS
dr. Bajúsz Endre

Augusztus végén a magyarországi Hivatásos Labdarúgók Szervezetének honlapján napvilágot látott egy hír, melynek címe Jogász-labdarúgóval bővült a HLSZ stábja volt. Az új munkatárs nem más, mint az adai dr. Bajúsz Endre, aki labdarúgóként a Zenta, a Győr, a Szolnok, a Pécs, majd az MTK csapataiban szerepelt. Magyarországon 144 NB I-es mérkőzésen 3 gólt szerzett. A 32 éves hátvéd sportpályafutása mellett 2008-ban elvégezte a Pécsi Tudományegyetem jogász, valamint 2002-ben a Pécsi Testnevelési Egyetem testnevelő tanári szakát. Endre 2003 és 2007 között a Pécs csapatát erősítette, utána pedig az MTK-ba igazolt.

– Márciusban, a tavaszi első fordulóban súlyos térdsérülést szenvedtem: az elülső keresztszalagom szakadt el. Sajnos az orvosok nem vették észre, ezért két hetet edzettem sérülten. Nagy fájdalmaim voltak, de a tréningeket végigcsináltam. Utána szerencsére megállapították a sérülés súlyosságát, de operálni azonnal nem lehetett, mert ekkor már fennállt a fertőzés veszélye, így csak hat héttel később műtöttek meg. Ez a sérülés után hat vagy hét hónapot kell kihagynia a játékosnak, ami az én esetemben azt jelentené, hogy novemberben tudnék edzeni, de úgy döntöttem, hogy felhagyok a profi labdarúgással és a jogi pályán próbálok szerencsét – nyilatkozta Bajúsz a Magyar Szónak.
• Hogy kerültél kapcsolatba a HLSZ-szel?

– A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének a főtitkára egy ügyvéd, s az ő ügyvédi irodájába kerültem be, mint ügyvédjelölt. Jelenleg az a feladatom, hogy jogi ügyekben segítsem a HLSZ játékos-érdekvédelmi tevékenységét, valamint, hogy állandó csapat-koordinátorként biztosítsam a gördülékeny kapcsolattartást a játékosok és szervezetünk között.

Hiányzik-e a labdarúgás?

– Igen, már hiányzik, de azért a novembert kivárom, s akkor elkezdek játszani, persze csak amatőr szinten, pont annyit, ami nekem elég. Az MTK-ban természetesen nem örültek a sérülésemnek, de mivel egy éves szerződésem volt, ami a 2008/2009-es idény végén lejárt, így nem is kötöttek velem új megállapodást.

A munka Budapestre köt, s a feleséged is a magyar fővárosban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy megtaláltátok azt a várost, amelyben élni szeretnétek?

– Nem így van, ez most csak egy átmeneti időszak, mindketten Adán vagy Zentán szeretnénk élni. A feladatainkat és a programjainkat is úgy szervezzük, hogy két vagy három hetente hazalátogassunk.