2024. július 17., szerda

Egy új sportág első cölöpjeit verték le múlt szombaton

Távlovaglók Tornyoson
Fotó:A szerző

A távlovaglás viszonylag új, ennélfogva viszonylag ismeretlen sportág, még a lósport szerelmesei között is. Magyarországon például 1988-ban rendeztek először ilyen típusú versenyt, Szerbiában még ennél is kisebb múltra tekinthet vissza a sportág. Ennek ellenére ma már mindkét országnak van saját szövetsége, bajnoksága, vannak versenyei, azaz a távlovaglás meghonosodott ezen a vidéken is.

A távlovaglásnak persze megvannak a saját szabályai is. Ez nem egy pár perc alatt véget érő látványos vágta, ahol esetleg tizedmásodpercek döntenek, itt a hangsúly – mint a sportág neve is mondja – inkább a távon, a távolságon van. A magyarországi gyakorlat szerint például egy távlovagló verseny alsó határa a 20km-nél kezdődik, de sokkal gyakoribb a 40, 60, 80km, vagy akár ennél is hosszabb távú verseny, sőt a megmérettetés lehet akár kétnapos is, ebben az esetben kötelezően 100km feletti össztávval. Már ebből is sejthető, a gyorsaságnál itt fontosabb tulajdonságok az erőnlét, az állóképesség, ló és lovas összeszokottsága, az erőforrások ésszerű és optimális beosztása. Annál is inkább, mert az ilyen típusú versenyek szabályzatának szigorú és kötelező pontja az állatorvosi ellenőrző pontok beiktatása. Ennek külön procedúrája van, de a leglényegesebb benne az, hogy ez gyakorlatilag egy pihenőhely ló és lovas számára, ahol állatorvosok ellenőrzik a ló pulzusszámát, és csak akkor engedik tovább versenyezni, ha 30 percen belül egy bizonyos szám (általában percenként 64) alá csökken, ellenkező esetben kizárják a további versenyzésből – természetesen a ló érdekében. És persze nem elhanyagolható szempont egy-egy ilyen verseny esetében a természet közelsége sem, hisz a szervezők és a bírók általában úgy alakítják ki a legyőzendő táv útvonalát, hogy a lovas közben kedvére gyönyörködhessen az adott táj szépségeiben is.

A BETYÁK-TANYÁTÓL AZ ENGELMANN-BIRTOKIG

Természetesen pontosan ugyanezek a szempontok vezérelték azt a lelkes kis csapatot is, amely úgy döntött, leveri az első cölöpjeit ennek a sportágnak még szűkebb házunk-hazánk táján is. Az ennél pontosabb földrajzi meghatározás már kicsit nehezebb feladat, mert a házigazda tornyosi, az egyik főszervező adai, a részvevők meg (Adán és Tornyoson kívül) kishegyesiek, topolyaiak, telecskaiak stb. voltak – tehát a verseny itt volt, „nálunk”. Egyelőre inkább csak kísérleti, ismerkedő és tapasztalatszerző jelleggel, tehát a múlt szombati, szeptember 19-én lebonyolított tornyosi távlovaglás nem hivatalos és hitelesített verseny volt, de a szervezők igyekeztek mindent úgy csinálni, mintha az egész „élesben” menne, nyilván azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ez egy szép napon majd így is történjék.

Így aztán délelőtt 10 órakor a házigazda tornyosi Betyák-tanya elől neki is lódult a már előre kijelölt és térképen ismertetett távnak mind a 14 ló és lovasa, hogy aztán kukorica-, búza- és hereföldeken át, erdőt, mezőt és tavat megkerülve eljusson a kijelölt pihenőhelyre, az Engelmann-birtok tisztására. Ott már stopperórával ellátott bírák és pulzusmérővel felszerelt állatorvosok várták a versenyzőket, és itt derült ki az is, hogy a szabályzat még az ilyen nem hivatalos és barátságos versenyeken sem vicc: 4 lovat és lovast zártak ki a további versenyzésből a túl szapora pulzusszám miatt. A teljes, 20km-es távot így 10 ló és lovas tette meg, akik közül a leggyorsabb Sugár és adai lovasa, Bognár Lilla volt, így ők az első tornyosi távlovagló találkozó győztesei.

A távlovaglás nemzetközi szinten meghonosodott neve az endurance, ami kitartást, állóképességet jelent, és a versenyzők a lovaglás után a Betyák-tanyán megrendezett ebéden bizonyíthatták ismét – egy másfajta – állóképességüket.

Eredmények

A tornyosi Manislav Šupica és az adai Halász József lovasklubok által, a Szerbiai Távlovagló Szövetség szabályai szerint lebonyolított tornyosi távlovagló találkozó végeredménye:

1. Bognár Lilla (Ada, lova neve: Sugár), 1 óra 47 perc, 2. Dejan Davidović (Topolya, Aliha) 1,53, 3. Kis Zoltán (Ada, Finlandia) 1,55, 4. Betyák Gabriella (Tornyos, Bahija) 2,06, 5. Szőke Kázmér (Zentagunaras) 2,13, 6. Albek Sándor (Ada, Csillag) 2,26, 7. Cékus Lenke (Kishegyes, Sonja) 2,32, 8. Csikós Mónika (Bácsgyulafalva, Vili) 2,41, 9. Daniel Barijaktar (Kelebia, Munja) 2,42, 10. Janko Opavski (Topolya, Mir) 2,45.

Magas pulzus miatt kizárták:
11. Gyarmat István (Ada, Vihar) 1 óra 59 perc,
12. Gulyás Viktor (Oromhegyes, Villám) 2,02,
13. Kovács Zsolt (Topolya, Ceila) 2,05,
14. Vojnits Gyöngyi (Topolya, Lord) 3,16.

És akik az egészet megszervezték, lebonyolították és elbírálták: Lazarević Éva és Pražić Milan állatorvosok, Illés Veronika, Illés Ferenc, Joó Róbert, Pámer Lehel, Hanák László bírók, Pámer Zalán, ifj.Illés Ferenc, Balla Krisztián, Gulyás Csaba segítők.