2024. október 8., kedd

Boros Tamara kezében a horvát zászló

OLIMPIA

A világ egyik legjobb kézilabdázója, Ivano Balić viszi majd a horvát zászlót a pekingi olimpia nyitóünnepségén. Ami azonban a vajdasági magyarság számára sokkal fontosabb és érdekesebb hír, hogy a záróünnepségen a zentai születésű Boros Tamara kezében lesz a horvát nemzeti lobogó! A Zágrábban élő, s a horvát főváros Mladost nevű asztalitenisz klubjában játszó Boros, amikor meghallotta a hírt, először azt hitte, hogy áprilisi tréfáról van szó. Szerencsére, nem sokkal később kiderült, hogy szó sincs semmiféle viccről. Valószínű, nem kell külön kihangsúlyozni, mekkora megtisztelés ez a negyedik olimpiájára készülő asztaliteniszezőnek.

A fogorvost csak a televízióból ismerő kínai kertész széles mosollyal üdvözölte az AP fotósát. Háttérben a pekingi olimpiai stadion, ahol a nyitó- és a záróünnepség, valamint az atlétika versenyt rendezik majd

Külön osztály a szexvizsgálatra

A kínai főváros egyik kórházában külön osztályt alakítottak ki a pekingi olimpián versenyző sportolók - megalapozott gyanú esetén végrehajtandó – „szexvizsgálatára”. Az állami hírügynökség, a Hszinhua közlése szerint ha erőteljes kétségek merülnének fel valakinek a nemi hovatartozását illetően, akkor e speciális laboratóriumban - a hormonok, gének, kromoszómák elemzésére kiterjedő - véranalízis útján három napon belül meg fogják tudni határozni, hogy nő vagy férfi az illető. Ilyesfajta „nemes” gond amúgy ritkán adódik, nagyjából 500-600 sportolóra jut egy-egy ilyen eset, többnyire olyan formában, hogy női versenyzőről derül ki: valójában az erősebb nemhez tartozik. Az első sporttörténeti „másságot” 1967 produkálta, amikor is Ewa Klobukowskáról, a 4x100 méteres váltóval 1964-ben, Tokióban olimpiai aranyérmes lengyel atlétáról mutatta ki egy utóbb elvégzett szexvizsgálat, hogy nemét illetően nem nő, minek nyomán fel is hagyott a versenysporttal. Mindeközben az olimpiai falu vasárnapi hivatalos megnyitásával életbe lépett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorított, a versenyek időszakára vonatkozó doppingellenes szabályzata. A kiemelt periódus augusztus 24-ig tart. Az Athénban elvégzett 3600 ellenőrző vizsgálattal szemben Pekingben 4500 kontrollra kerül sor. Az általános szabály szerint minden versenyszám első öt helyezettjét tesztelik, illetve további két kisorsolt sportolót ellenőriznek. Sor kerülhet versenyek előtti és utáni vizsgálatokra. A 4500 teszt közül 900 vérvétellel kombinált lesz, míg mintegy 800 az EPO kimutatására is kiterjed. A szabályzat újításokat is tartalmaz. Az olimpiai résztvevőket naponta több ízben is bárhol, bármikor ellenőrizhetik. Amennyiben az adott versenyző két alkalommal elmulasztja a kontrollt, nem tartózkodik az előre - kétórás bontásban - megadott helyen, vagy ha egyszer nem találják, de 18 hónapon belül már kétszer elmulasztotta a mintaadást, doppingvétséget követ el. A doppingellenőrzéseket 41 helyen bonyolítják le, közülük 34 található Pekingben. Valamennyi versenyszínhelyen adott a lehetőség a mintavételre. A minták értékelését 24-72 órán belül végzik el.

* * *

Túl magas vérnyomása miatt nem vehet részt a pekingi olimpián Franka Dietzsch háromszoros világbajnok német diszkoszvető.

Nem bízom tovább a csodában, kihagyom a kínai játékokat - kesergett a 40 éves klasszis, akivel másfél hónapja tudatták az orvosok: az életével játszik, ha nem hagyja abba az edzéseket.

Bár Dietzsch a sok kihagyás miatt nem dobta meg az ötkarikás selejtezőszintet, hazájának szövetsége szabadkártyát biztosított neki az olimpiára.