2024. október 8., kedd

Csoda lesz, ha nem kínai nyeri az olimpiát

Mint arról már beszámoltunk, az augusztus 8-án kezdődő pekingi olimpia záróünnepségén a horvát zászlót a vajdasági származású Boros Tamara viszi majd. A negyedik olimpiájára készülő asztaliteniszező a következőket nyilatkozta a Magyar Szónak:

– Már több mint két hete Németországban tartózkodok, ahol néhány európai ország legjobb asztaliteniszezőivel készülünk az olimpiára. Rajtunk, vagyis a horvát válogatott tagjain kívül itt vannak a fehéroroszok, a németek, az osztrákok, a lengyelek, a románok, szóval vagyunk egypáran. Ami az olimpiát illeti, nem is annyira az eredményre összpontosítok, hanem inkább azt szeretném, ha meg tudnám közelíteni a sérülésem előtti formámat. Hogy ez mennyire sikerül, majd meglátjuk, egyelőre úgy néz ki, hogy jó úton haladok. Június 23. óta edzőtáborban vagyok: először Horvátországban voltam két hetet, ahol magaslati felkészülésen vettem részt.

A sérülés már a múlté?

– Igen, minden rendben, és szerencsére az edzőtáborok során sem volt semmi gond az egészségemmel. Ami biztató, hogy edzésen már jól megy a játék, és szeretném, ha a mérkőzéseken is így menne. A cél, hogy a következő idényben ne ingadozzon annyira a játékon, hiszen volt, hogy nagyon jól ment, de olyan is volt, hogy semmi se sikerült. Ezekből a hullámvölgyekből kellene lefaragni egy kicsit.

A zentai születésű Boros Tamara negyedik olimpiájára készül

Fotó: Ótos András

Te voltál az utolsó európai játékos, aki a nőknél a világranglista második helyéig jutott. Hazai pályán, vagyis Pekingben legyőzheti valaki a kínai asztaliteniszezőket?

– Nem! A nők esetében óriási csoda lenne, ha nem kínai nyerné az olimpiát, sőt az is csodával érne fel, ha az első három helyezett nem kínai lenne. A férfiaknál több esélyt látok arra, hogy nem kínai nyer, de nem hiszem, hogy ez bekövetkezhet. A fehérorosz Szamszonov vagy a német Boll azok, akik keresztülhúzhatják a vendéglátó ország számításait, de nem tudom, hogy jelenleg ők mennyire vannak jó formában. Boll sokáig sérült volt, nem nagyon játszott versenyeket. Rajtuk kívül még a koreai Riju Szeung, a címvédő, aki még beleszólhat az érmek sorsába. Tudni kell, hogy a kínaiak gyengébben játszanak saját közönségük előtt, de még így is ők az esélyesek.

Mit szóltál a hírhez, hogy te viszed a záróünnepségen a horvát zászlót?

– Amikor ez kiderült, én már Németországban voltam, de előtte semmit se tudtam az egészről. Július 11-én érkeztünk meg az edzőtáborba, s aznap ülésezett a Horvát Olimpiai Bizottság, utána kaptam egy üzenetet, amit először nem is akartam elhinni. Furcsa volt, mert előtte senki nem szólt semmit, nem hívtak fel, nem beszéltek velem.

Az olimpiai utáni terv már elkészült?

– Remélem, hogy az ötkarikás játékok után lesz öt szabadnapom, de lehet, hogy ebből nem lesz semmi, mivel szeptemberben már klubszinten, a zágrábi Mladostban is kezdődik az idény: van két Bajnokok Ligája-mérkőzés, kezdődik a horvát bajnokság és a Közép-európai Liga is, úgyhogy az is megtörténhet, hogy az olimpia után szünet nélkül folytatódik az idény.

Orosz atlétacsillagok azonos doppingmintája

Hét orosz olimpikon, köztük világbajnokok és vb-érmesek versenyzési jogát függesztette fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). A megnevezett versenyzők között szerepel Olga Jegorova, az edmontoni világbajnokságon 5000 m-en aranyérmes atléta is. Az orosz szövetség bejelentése szerint az IAAF arról tájékoztatta őket, hogy a hét atléta doppingmintája DNS-egyezést mutat. Ez arra utal, hogy egy személytől származnak a minták. A március 9-én fedett pályán 3:57,71 perccel világrekordot futott és 800-on a világ idei legjobb eredményét (1:54.85 p) magáénak tudó Jelena Szoboljeva mellett a valenciai vb-n mögötte ezüstérmes Julija Fomenko, az 1500-on kétszeres világbajnok Tatyjana Tomasova, a vb-ezüstérmes Darja Pisalnyikova, a 800-on szintén a világ élvonalába tartozó Szvetlana Cserkaszova és a kalapácsvetésben volt világcsúcstartó Gulfija Hanafejeva neve szerepel a listán. Utóbbi januárban már fennakadt egy doppingvizsgálaton. A hét atléta közül öten voltak tagjai az olimpiai küldöttségnek, mindannyian éremeséllyel indultak volna a játékokon. Oroszországban hatalmas a felháborodás, többen nemzetközi összeesküvést emlegettek.

Sarapova nem indul Pekingben

Vállsérülése miatt nem indul a pekingi olimpián Marija Sarapova, a női teniszezők világranglistájának jelenlegi harmadik helyezettje. Az orosz klasszis szerdán, második fordulóbeli győzelmét követően visszalépett az 1,34 millió dollár összdíjazású montreali kemény pályás tornától, majd közölte: nem tud elutazni a kínai fővárosba. Az orvosok azt javasolták a játékosnak, hogy pihentesse a sérült testrészt, és akkor elképzelhető, hogy az augusztus 25-én rajtoló US Openen már részt vehet.