2024. október 8., kedd

Egy pont a rajton

OLIMPIA

Szerbia labdarúgó-válogatottja 1:1-es döntetlent játszott Ausztráliával a pekingi olimpia 1. fordulójában. A szerb válogatott az első félidőben fölényben játszott, ám gólt nem sikerült lőnie, igaz, Zoran Tošić lövése a 38. percben a felső lécen csattant. A 69. percben egy ausztrál támadás után a középre lőtt labda a teljes szerb védelem mellett, előtt elgurult, s a hosszú oldalon várakozó Zadkovich elé került, aki megszerezte a vezetést az ausztráloknak. A gól összezavarta a szerb együttest, és nem sok hiányzott, hogy öt perccel később Celeski eldöntse a három pont sorsát, ám a 15 méterről leadott lövése a kapufát találta el. A 79. percben egy bal oldali szöglet után, amelyet Živković végzett el, Rajković nagyon szépen megelőzte a védőjét és a rövid sarokba fejelte a labdát.

Az ausztrál Nikolai Topor-Stanlez (balról) és a szerb Nikola Fejsa harca a labdáért az olimpiai labdarúgótorna 1. fordulójában

Labdarúgás, A csoport, 1. forduló:

Sanghaj: Ausztrália–Szerbia 1:1 (0:0)
Sanghaj, 40 000 néző, vezette: Damon Jerome (Dél-afrikai Köztársaság). Góllövők: Zadkovich a 69., ill. Rajković a 79. percben.

Ausztrália: Federici, McClenahan, North, Thompson (Sarkies), Milligan (Celeski), Spiranovic, Topor-Stanley, Rukavitsa (Bridge), Zadkovich, Carney, Musialik.

Szerbia: Stojković, Jovanović, Kolarov, Tomović, Rajković, Smiljanić, Gulan (Kačar), Fejsa (Živković), Zoran Tošić, Rakić (Mrdaković), Tadić.

A csoport másik mérkőzésén: Elefántcsontpart–Argentína 1:2 (Cissé 53., ill. Messi 43., Acosta 86.). A következő forduló (vasárnap): Elefántcsontpart–Szerbia (11 óra), Argentína–Ausztrália (13.45). B csoport: Japán–Egyesült Államok 0:1, Hollandia–Nigéria 0:0. A következő forduló: Nigéria–Japán, Egyesült Államok–Hollandia. C csoport: Brazília–Belgium 1:0, Kína–Új-Zéland 1:1. A következő forduló: Új-Zéland–Brazília, Belgium–Kína. D csoport: Honduras–Olaszország 0:3, Koreai Köztársaság–Kamerun 1:1. A következő forduló: Kamerun–Honduras, Olaszország–Koreai Köztársaság.

Nikić helyett Gocić

Hiányozni fog az idei Európa-bajnoki ezüstérmes szerb vízilabda-válogatottból Pekingben az egyik alapembernek számító center, Slobodan Nikić. A kiváló játékosnak a keze sérült meg azon a keddi barátságos mérkőzésen, amelyet csapata az ötkarikás felkészülés hajrájában Szöulban vívott és – többek között Nikić két góljával – 18:8-ra megnyert Kanada legjobbjaival szemben. Az olimpiai bajnoki címvédő magyarokkal, a világbajnok horvátokkal és az Európa-bajnok montenegróiakkal együtt szintén a pekingi pólóstorna legfőbb aranyesélyesei közé sorolt szerbek Nikić személyében (a júliusi spanyolországi Eb előtt csaknem halálos motorbalesetet szenvedett Danilo Ikodinović után) már a második fontos játékosukat veszítik el. Nikić helyett így Živko Gocić kap lehetőséget.

A szerbiai férfi vízilabda-válogatott felállítása: Denis Šefik, Andrija Prlainović, Nikola Rađen, Vanja Udovičić, Dejan Savić, Duško Pijetlović, Živko Gocić, Filip Filipović, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Branko Peković, Slobodan Soro.

Görbicz játszhat!

Múlt hétfői, súlyosnak tűnő háztartási balesete ellenére Görbicz Anita várhatóan pályára lép szombaton a női kézilabda-válogatott első olimpiai mérkőzésén Pekingben. „Anita tud cipőt húzni, sőt ma már edzett is velünk, ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy van esélye a szereplésére. Nagy szükség van rá a svédek ellen, mindenképpen nevezzük őt, tehát a kispadra biztosan leül. A játéka csak a csapatorvoson, illetve őrajta múlik” – nyilatkozta az MTI-nek Sinka László, a magyar szövetség főtitkára.

Szudáni viszi az amerikai zászlót!

A szudáni menekült Lopez Lomong viszi az Egyesült Államok zászlaját a pekingi olimpia mai megnyitóünnepségén. A döntés kínosan érintheti az afrikai országot, illetve szövetségesét, az olimpiát rendező Kínát. A 23 esztendős atléta, aki 1500 m-en indul a nyári játékokon, a szudáni polgárháború leghevesebb időszakában, hatéves korában, gyalog menekült el otthonából, a déli országrészből, ahonnét a kartúmi kormány által támogatott arab milíciák elűzték a keresztényeket és az animistákat. A kisfiú menekülés közben elvesztette kapcsolatát a szüleivel. Több ezer társával együtt – akiket úgy emlegetnek, mint „az elveszett szudáni fiúk” – egy kenyai menekülttáborban élt tíz évig. Végül letelepedhetett az Egyesült Államokban, és tavaly júliusban megkapta az amerikai állampolgárságot. A szudáni származású sportember kiválasztása valószínűleg kiterjedt vitát vált majd ki Kína és az afrikai ország viszonyáról. A nemzetközi közösség büntetőintézkedésekkel sújtja Kartúmot a dárfúri népirtás miatt, Kína azonban védi, mert jelentős összegeket fektetett be a szudáni olajiparba és fegyvereket ad el az országnak.

Edzenek az úszók, nagy a tolongás a medencében