2024. október 8., kedd

Utánozhatatlan – túlkomplikált

XXIX. NYÁRI OLIMPIA – PEKING

Telt ház, vagyis 91 000 ember előtt a tervezetnél nyolc perccel előbb, vagyis közép-európai idő szerint pontosan 14 órakor tűzijátékkal kezdődött a 29. nyári olimpia. A kínai szervezők minden tekintetben kitettek magukért, aki követte a megnyitót, nem csalódott: különösen a tűzijáték után fellépő dobosok nyújtottak felejthetetlen és utánozhatatlan látványt, hiszen a 640 dobos hihetetlenül összehangolt produkciót mutatott be. Ez persze várható is volt, hiszen Csang Ji-mu nemzetközi hírű filmrendező az utóbbi három évben csak erre készült. Megérte. A dobosok után Peking területén 29 tűzijáték volt látható, ami az olimpiai helyszíneit mutatta be, s úgy tűnt, mintha egy óriás lépegetne a Madárfészek, az olimpiai stadion felé. A kínai nemzeti lobogót gyerekek adták át a katonáknak, akik, miközben a kínai himnusz szólt, a zászlót felhúzták a tartórúdra. Ami utána következett az gyönyörű, ötletes és egyben utánozhatatlan – olyan mint az egész megnyitó – volt: a négymilliárd tévénéző és a helyszínen levők is egy kisfilmet láthattak a kivetítőn, amely a tekercsfestésről szólt. Aztán egyszer csak a papírtekercs a Madárfészek közepére került, s az emberek közreműködésének köszönhetően három dimenzióssá vált.

Li Ning meggyújtja az olimpiai lángot

A megnyitó elején az angolok biztosan nem örültek, hiszen 2012-ben Londonban nekik a péntek délután látottakat kellene felülmúlni, túlszárnyalni, de erre nem sok esélyük van. A szervezők nem felejtették el bemutatni a Selyemutat, amely Kínát kötötte össze Európával, valamint a házigazdák találmányát, az iránytűt. Az olimpia hivatalos dalát Sarah Brightman és Li Huan énekelte el. Elsőként a görög olimpiai csapat tagjai vonultak be, utána pedig a kínai ábécé, jobban mondva az országok kezdőbetűjének egyszerűsége határozta meg a sorrendet. A magyar olimpiai csapat 83.-ként érkezett, a zászlót Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos vitte. A férfiak szerelésére nem lehetett egy rossz szót szólni, de a nők kosztümje, amin fehér alapon piros kis levelek voltak, a megnyitóval ellentétben senkit nem nyűgözött le. Ha a nők esetében a Túró Rudi édesség utánzása volt a cél, akkor a tervezők színötösre vizsgáztak...

A szerb olimpiai csapat a 192. volt a sorrendben: a férfiak sötétkék, a nők pedig piros színű kosztümben voltak. A zászlót Jasna Šekarić sportlövő vitte.

Minden sportoló számára felejthetetlen esemény az olimpiai stadion atlétika pályáján a megnyitóünnepség során végigsétálni. Egy sportolónak nagy megtisztelés, ha részt vehet az olimpián, nagy megtisztelés, ha érmet nyer, de a megnyitóünnepségen vinni a hazája zászlaját, az egy különös és semmi máshoz nem hasonlítható érzés – mondta Šekarić.

A tervek szerint 205 nemzet sportolóinak kellett volna tegnap felvonulni, de ebből csak 204 lett, mert a NOB péntek délelőtt kizárta Bruneit a résztvevők közül. A délkelet-ázsiai ország ugyanis egyetlen versenyzőt sem nevezett a pekingi játékokra, noha – mint azt Emmanuelle Moreau NOB-szóvivő hangsúlyozta – az ötkarikás szervezet az utolsó pillanatig erőfeszítéseket tett ez ügyben. A kizárás alól az utolsó pillanatban felmentett Irak nagy tapsot kapott a közönségtől.

A bevonulás után Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Liu Csi, a szervezőbizottság elnöke beszélt. A 2008-as pekingi olimpiát Hu Csin-tao kínai államfő nyitotta meg. Az olimpiai eskü elmondása után az olimpiai lángot a kötelek segítségével levegőben lógó és ott a stadiont körbefutó Li Ning háromszoros olimpiai bajnok tornász gyújtotta meg. A végére mindenki, néző, résztvevő, szervező is elfáradt, ugyanis a kínaiak a látványelemeket túlkomplikálták. Nagy kár volt. A londoniak megnyugodhattak, mert ha látványban nem is, de tartalomban felülmúlhatják a pekingi megnyitót – ha kihagyják az unalmas részeket.

A dobosok felejthetetlen produkciója
Egy világ, egy álom – olvasható a „Vizes Kocka”, vagyis a Nemzeti Uszoda falán
A megnyitó előtt szigorú tekintetű katonák vigyáztak a rendre
Jelenet a megnyitóünnepségről
A magyar olimpiai csapat Kammerer Zoltánnal az élen