2024. október 8., kedd

Megnyitó – 12 órával később

OLIMPIA

Miután az amerikai NBC televíziós társaság két évvel ezelőtt aláírta a 2008-as olimpiai játékok amerikai közvetítésére szóló, kizárólagos jogokat biztosító, 900 millió dolláros szerződését az Olimpiai Bizottsággal, jöttek az egyre furcsább, érdekesebb és a végén már felháborító hírek. Ilyen volt az, amikor a NOB úgy döntött, hogy a pekingi olimpián reggel rendezik meg az úszóversenyek döntőit és délután az előfutamokat. A NOB ugyanis megfogadta az NBC amerikai televíziós társaság kérelmét, amely arra vonatkozott, hogy az úszóversenyek döntőit helyi idő szerint reggel rendezzék, hogy azok az USA-ban főműsoridőben kerülhessenek képernyőre. Sokan azt mondták, hogy emiatt majd lényegesen gyengébb eredmények születnek, ám kiderült, hogy erről szó sincs, hiszen eddig négy úszódöntőt rendeztek és három világcsúcs dőlt meg.

A megnyitó esetében az NBC úgy döntött, nem közvetíti élőben az eseményt, hanem majd 12 órával később, felvételről, főműsoridőben adja le az ünnepélyes megnyitót.

Az amerikaiak úgy voltak vele, hogy sebaj, majd megnézik egy másik csatornán, de erre nem kerülhetett sor, mivel a közvetítések kizárólagos tulajdonosa az NBC. Aztán ahogy múlt a megnyitó, a YouTube honlapra egyre több részlet került fel, s a talpraesett amerikaiak elkezdték őket letöltögetni. Amint erre rájött az NBC, azonnal felhívta a YouTube tulajdonosát, a Google-t, s elmondta, mekkora kárt okoznak ezzel az NBC-nek, így a honlap vezetői azonnal eltávolították a megnyitóról készült felvételeket, rövidfilmeket, bejátszásokat. Az NBC pedig 12 órával a megnyitó után közvetítette a kicsit hosszúra sikeredett eseményt. Mit mondhatnánk erre mást, mint azt, hogy ilyen is van, ez is Amerika...