2024. október 8., kedd

Sor a mosodánál

Villáminterjú a Pekingben tartózkodó Tóth Kriszta asztaliteniszezővel

A 33 éves Tóth Krisztinának, a magyar asztalitenisz-válogatott első számú játékosának nem kellett selejteznie az olimpiára, ugyanis a világranglistás helyezésének köszönhetően kvalifikáció nélkül jutott ki Pekingbe. A német bajnokcsapatban, a Kroppachban játszó Tóth igen sikeres idényt tudhat maga mögött a Bundesligában, hiszen 15 mérkőzést nyert meg és csak 4-et veszített el. Kriszta augusztus 7-én érkezett meg a kínai fővárosba, s azóta a csapat többi tagjával készül a versenyre. A negyedik olimpiáján részt vevő játékos kedd délelőtt állt a Magyar Szó rendelkezésére és válaszolgatott szorgalmasan a kérdésekre.

• Milyen az olimpiai falu?

– Szép, nagy, de nekem jobban tetszett Sydneyben vagy Athénban. 2000-ben Ausztráliában kis családi házak voltak, és mindenkit könnyebb volt elérni, elég volt benézni az ablakon, míg Pekingben 9 emeletes házak vannak. Az athéni olimpiai faluban 4 emeletes épületek voltak, nagyon nagy erkéllyel meg nagy nappalival.

• Pingpongban ma kezdődik a csapatverseny. Mentek nézni?

– Szerintem igen, mert edzeni is megyünk mindennap, igaz, a buszút 35 perc, plusz 10 perc, mire az ember kisétál a buszállomásra itt a faluban.

Fotó: Ótos András

• A magyar női válogatottnak három tagja jutott ki az olimpiára, Póta Georgina, Lovas Petra és te, de annak ellenére, hogy Európa-bajnok és vb-ötödik együttesről van szó, csapatversenyben nem harcoltátok ki a részvételt.

– Sajnos így van, nagyon rossz érzés ez. Irigykedek a többi országra, akik játszanak a csapatverseny során is. De ez van, most már nem tudunk mit csinálni... Pedig jó lett volna felkerülni a magyar dicsőségfalra, ahová az 1–8. helyen végzők kerülnek.

• Sokat hallunk az internetcenzúráról.

– Lehet, hogy van, de én még nem kattintottam olyan oldalra, amit letilthatnak, de gondolom, van.

• Mi az, ami nem annyira jó?

– Picit rossz, hogy például a mosodánál mindig sor van, nehezen megy a mosás, sokat kell gyalogolni a különböző helyekre és a konditerem is elég kicsi.

• A Magyar Szó megújult internetes kiadásának e heti szavazásában arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány aranyérmet nyer Magyarország az olimpián. Szerinted?

– Ezen a téren én igencsak optimista vagyok, szerintem 8-10 aranyérem lesz!

• Milyen házigazdák a kínaiak?

– Kedvesek, próbálnak segíteni és mindenhol „ezren” vannak. A magyar ház előtt is egész nap posztol két emberke, akiknek csak annyi a dolguk, hogy köszönjenek a belépőnek.

• Mennyire közvetlenek a sztárok az olimpiai faluban?

– Változó, de inkább pozitív. Nekem már két szerbiai sztárral is van fotóm, Novak Đokovićtyal és Jelena Jankovićtyal, rendesek voltak. A jövő héttől a tenisz-világranglista éllovasa, Rafael Nadal mindenkivel fényképezkedik, a németek kosárlabdázósztárja, Dirk Nowitzki egy kép után sarkon fordult és elment, de meg tudom érteni.