2024. október 8., kedd

SPORTMIX

ASZTALITENISZ - Topolyai és zentai sikerek

A hétvégén Szolnokon tizennyolcadszor rendezték meg a már hagyományossá vált Szent István-kupát, melyen szép vajdasági sikerek születtek. Az újoncoknál egyéniben a zentai Maksuti Anetta lett az első, a második és a harmadik helyet pedig topolyai játékosok, Truzsinszki Viktória és Fenyvesi Anna Zsófia szerezték meg. A serdülőknél a magyarországi Madacki mögött szintén a két topolyai lány végzett, azzal a különbséggel, hogy ebben a kategóriában Fenyvesi játszott döntőt, a bronzérem pedig Truzsinszkié lett. A Maksuti/Fenyvesi páros a serdülők között első, az ifik között pedig harmadik lett. A 11 éven aluliak versenyét a topolyai Matuska Enikő nyerte. Ugyanezen a versenyen a törökkanizsai Obilić játékosai, Aleksandra Radonjić és Anelija Lupulescu a felnőttek mezőnyében bronzérmes lett.

TENISZ

Troicki nagy ugrása

Viktor Troicki mától a 71. helyet foglalja el a világranglistán, vagyis a szerb teniszező a washingtoni döntő révén 22 helyet haladt a rangsorban, ami pályafutása legjobbja. Troicki 6:3, 6:3-ra kikapott a washingtoni torna döntőjében az argentin Juan Martin Del Potrótól, aki zsinórban immár 19 meccset és négy tornát nyert meg. Troicki e héten New Havenben indul, első ellenfele pedig az amerikai Alex Bogomolov.

Rafael Nadal tegnap hivatalosan is a férfiranglista 24. elsője lett. A spanyol 160 héten át volt második, és a svájci Roger Federert váltotta, aki 237 héten át bitorolta az első helyet. Nadal a harmadik spanyol világelső Carlos Moyá és Juan Carlos Ferrero után és az 5. balkezes Jimmy Connorsszal, John McEnroéval, Thomas Musterrel és Marcelo Riosszal együtt. Szakértői vélemények szerint Federernek lenne esélye, hogy visszafoglalja az első helyet, mégis a spanyol legkomolyabb riválisának a szerb Novak Đokovićot tartják, aki tegnap zsinórban 54. hetét kezdte meg a harmadik helyen. További szerb helyezések: 45. Janko Tipsarević, 129. Boris Pašanski és 154. Ilija Bozoljac. A nőknél Ana Ivanović visszafoglalta az első helyet, Jelena Janković pedig 97 pontos lemaradással a második. Az élcsoport tömör, hisz az első Ivanovićot és a hetedik Dinara Szafinát mindössze 535 pont választja el egymástól. Szávay Ágnes továbbra is 14. A magyar e héten New Havenben a 4. kiemelt és a rajton erőnyerő, a második körben pedig az olasz Sara Errani és az amerikai Mallory Cecil meccsének győztesével találkozik.

WASHINGTON. – A férfitorna döntőjében: Del Potro–Troicki 6:3, 6:3.

CINCINNATI. – A női torna döntőjében: Petrova–Dechy 6:2, 6:1.

NEW HAVEN. – A férfitorna 1. fordulójában: Sela–Young 6:4, 6:2, Zverev–Serra 6:2, 7:6, Montanes–Devilder 7:6, 7:5, Minar–Mahut 6:3, 6:3. Nők, 1. forduló: Pironkova–Mattek 7:6, 0:6, 6:0, Govorcova–Klejbanova 6:0, 6:2.

KOSÁRLABDA

Távol az elődöntő

Szerbia címvédő fiúválogatottja a 4. helyről rajtol az U16-os kosárlabda-Eb második szakaszának E csoportjában, és az elődöntőbe jutáshoz három győzelem kell: ma Spanyolország, holnap Litvánia és csütörtökön Ukrajna ellen.

Eredmények, A csoport, 3. forduló: Szerbia–Görögország 77:73, Csehország–Olaszország 58:57. B csoport, 3. forduló: Litvánia–Magyarország 86:48, Spanyolország–Ukrajna 82:56. C csoport, 3. forduló: Törökország–Lettország 74:63, Horvátország–Lengyelország 63:54. D csoport, 3. forduló: Franciaország–Izrael 67:63, Oroszország–Grúzia 69:60.

A táblázatok, E csoport: Litvánia 4, Csehország 4, Spanyolország 3, Szerbia 3, Görögország 2, Ukrajna 2 pont. F csoport: Oroszország 4, Törökország 4, Horvátország 3, Franciaország 3, Lettország 2, Izrael 2 pont.

Magyarország hetedik

Spanyolország megvédte a titulust az U16-os női kosárlabda-Európa-bajnokságon, Magyarország pedig a hetedik helyen végzett. A kieső Lettország és Ukrajna helyét jövőre Görögország és Finnország foglalja el.

Eredmények, a 11. helyért: Csehország–Litvánia 52:47. A 9. helyért: Oroszország–Fehéroroszország 74:59. A 7. helyért: Magyarország–Törökország 69:44. Az 5. helyért: Belgium–Lengyelország 73:51. A 3. helyért: Franciaország–Svédország 73:44. Döntő: Spanyolország–Olaszország 71:59.