2024. október 8., kedd

Elmaradt a taps a Stamford Bridge-en

KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A Premier League 1. fordulójában a Chelsea szemet gyönyörködtető játékkal, 4:0-ra verte a Portsmouthot, s a találkozó végén a nézők felállva tapsolták meg Scolari mestert és a játékosait is. Mivel a londoni csapat a második fordulóban idegenben, a Wigan ellen is nyert, a Chelsea szurkolói így joggal remélhették, hogy csapatuk a városi rangadón, a Tottenham ellen is begyűjti a három pontot. Nem így történt, annak ellenére, hogy a „Kékek” számára jól kezdődött a mérkőzés, ugyanis Belletti a 27. percben vezetéshez juttatta a Chelsea-t. A Tottenham azonban mintegy 20 perccel később egyenlített Bent góljával, s mint kiderült, a vendégjátékos a 45. percben beállította a végeredményt. A taps így elmaradt, annál is inkább, mivel a Chelsea támadójátéka igencsak gyenge volt.

Az angol bajnokság szombati játéknapján a legnagyobb arányú győzelmet a Wigan aratta, amely a magyarországi Halmosi Péter csapatát, az újonc Hull Cityt győzte le 5:0-ra. A magyar játékos csak annyiban volt részese a kudarcnak, hogy a padon ülve nézte végig a találkozót. A vendégek gólgyártását a hazai csapat játékosa, Ricketts kezdte egy öngóllal, s utána Valencia és Heskey egyszer-egyszer, Zaki pedig kétszer volt eredményes. Sokan nagy kíváncsisággal várták az előző fordulóban vereséget szenvedő Arsenal és az 1. fordulóban a címvédő Manchester United otthonában döntetlen játszó Newcastle összecsapását. Az „Ágyúsok” ezúttal hűek voltak a nevükhöz, s szétlőtték a vendég „Szarkákat”, akiknek szó szerint szállt a tolluk. A londoni együttes legjobbja Van Persie volt, aki két gólt is lőtt (igaz, egyet büntetőből), és rajta kívül még Denilson iratkozott fel a góllövőlistára.

Cadgas (Cottbus) a dortmundi Jakub Blaszczykowski (balról) elől fejeli el a labdát

Milánó: hatból egy

Az, hogy nem a legjobban kezdődött a bajnokság a milánói csapatoknak, nagyon távol áll az igazságtól. Sokkal pontosabb meghatározás az, hogy a Milan és az Inter katasztrofálisan rajtolt a Serie A-ban, ugyanis a megszerezhető hat pontból egyet sikerült begyűjteniük. Az előbbi saját közönsége előtt kapott ki az újonc Bolognától, az utóbbi pedig 1:1-es döntetlent játszott a Sampdoriával. A piros-feketék hiába birtokolták többet a labdát, a bolognaiak kétszer is előnyhöz jutottak, s Ancelotti csapata csak egyszer tudott egyenlíteni. A Barcelonától érkező Ronaldinho a 41. percben Ambrosini fejére varázsolta a labdát, a szőke középpályás pedig nem hibázott. Ez volt a Milan válasza Di Vaio 18. percben szerzett góljára. A 79. percben aztán eldőlt a három pont sorsa, amikor Valiani megszerezte csapata győztes gólját. Az Inter, amely új edzővel, a portugál José Mourinhóval kezdte meg a felkészülést és az idényt is, habár Ibrahimović góljával vezetett Genovában a Sampdoria ellen, a végén csak egy ponttal távozott, mivel Delvecchio a 68. percben egyenlített.

Ez a bajnokság olyan, mint egy maraton. Ez nem vereség volt, hanem egy idegenbeli értékes pont. De nem vagyok boldog. Boldog akkor lennék, ha jól játszottunk és nyertünk volna, ehhez képest a játékunk rossz volt egy nagyon kemény ellenfél ellen. Megemelem a kalapom Mazzarri csapata előtt, tökéletesen felkészültek és mindent megtettek a sikerért. A saját játékosaimat sem tudom hibáztatni – mondta Mourinho. Az 1. fordulóban a Torino és a Lazio aratták a legnagyobb arányú győzelmet: a torinóiak 3:0-ra nyertek a Lecce ellen, a rómaiak pedig 0:1-ről azután fordították meg a találkozót, hogy a 61. percben a Cagliari Lopez kiállítása miatt tíz emberre fogyatkozott. Utána a Lazio Zárate két, valamint Foggia és Pandev egy-egy góljával megfordította az eredményt.

A Hertha nem szereti Münchent

A Bundesligában két forduló után egyedül az újonc Hoffenheim szerezte meg a maximális hat pontot, így a hétvégi forduló előtt egyedül állt a táblázat élén. Szombaton aztán a leverkuseni Bayer véget vetett a magyarországi Löw Zsolt csapata tiszavirág-életű szárnyalásának, ugyanis az aszpiringyárosok öt gólt rúgtak az újoncnak, amely csak kettővel válaszolt. A dortmundi Borussia a Cottbus otthonában Neven Subotić góljával nyert, aki Banja Lukában született, Németországban töltötte a gyerekkorát, utána pedig az Egyesült Államokban tanult. A 194 centiméter magas játékos a 2006-tól Mainzban játszott (előbb az utánpótlás-, majd egy évvel később a felnőttcsapatban), s az idén, június 4-én ötéves szerződést írt alá a dortmundi csapattal. A bemutatkozás is kiválóan sikeredett, hiszen a Német Szuperkupa döntőjében a Borussia 2:1-re legyőzte a müncheni Bayernt.

Úgy tűnik, a Bajnokok Ligájában súlyos, 4:0-s vereséget szenvedő Schalke valamelyest kiheverte az Atlético Madrid elleni kudarcot, hiszen Westermann góljával minimális arányban nyert a Bochum ellen. A BL főtábláján automatikusan helyet kapó Werder elkerülte a súlyos vereséget: a mönchengladbachi Borussia a 71. percben 3:0-ra vezetett a brémaiak ellen, ám a vendégek végül a Chelsea-től kölcsönkapott Pizarro és a brazil Diego góljaival szépítettek.

Vasárnap a Bayern ott folytatta a Hertha ellen, ahol tavasszal abbahagyta. A müncheniek akkor az utolsó fordulóban Toni mesterhármasával és Ribéry egy találatával 4:1-re győztek a berlini együttes ellen. A bajorok a 2008/2009-es bajnokság 3. fordulójában is megismételték a május 17-én nyújtott teljesítményüket, ugyanis ismét 4:1 lett a végeredmény. A hazai csapat góljait a már említett Toni, valamint Lahm, Schweinsteiger és Klose lőtték, a Hertha becsületgólját pedig a szerb Marko Pantelić szerezte a 84. percben. A Stuttgart nem fáradt ki a csütörtöki, Győr elleni UEFA-kupa-meccsen, amit az is bizonyít, hogy vasárnap simán, Gomez és Pardo góljaival nyert a Hannover ellen.

Élen a Marseille

A Marseille a Sochaux legyőzésével továbbra is az első helyen áll a francia bajnokságban. Az éllovas Ziani és Kone góljaival győzte le a vendégeket, akik közül Eridinc volt eredményes. A Marseille mögött három kilencpontos csapat, a Le Mans, a Nice és a Grenoble áll. A Le Mans rosszul kezdett Nantes-ban, ahol a város nevét viselő csapat a 20. percben megszerezte a vezetést. Utána azonban belendültek a vendégek, és Helstad, Maiga, Coutadeur és Gervinho góljaival megfordították a találkozót. A forduló egyik legérdekesebb mérkőzését Lille-ben játszották, ahol a hazai együttes a tavalyi ezüstérmes Bordeaux-t fogadta. A találkozót a hazaiak nyerték meg, igaz, csak nagy nehezen, mivel Cavenaghi a vendégeket juttatta előnyhöz, ám Bastos és Obraniak góljaival a hazaiak megfordították az eredményt.

A svéd Zlatan Ibrahimović (Inter) és az olasz Daniele Gastaldello (Sampdoria) fejpárbaja
A marseille-i Mamadou Niang örömében felemelte csapattársát, Karim Zianit, aki a Sochaux elleni találkozón az első gólt lőtte