2024. október 8., kedd

Egy biztos: érdekes lesz

ASZTALITENISZ – A hétvégén a korosztályos selejtezőversenyek után elkezdődnek a küzdelmek a szerbiai Szuperligában és az I. ligában is

Mint arról már írtunk, a 2008/2009-es idényben a versenykiírás alapján változik a mérkőzések lebonyolításának módja: nem négy, hanem három játékos alkot majd egy csapatot, s mindenki játszik mindenkivel. Amennyiben 5:4 az eredmény, akkor egy páros dönti el, hogy 5:5-ös döntetlen vagy 6:4 a vége.

A férfiaknál a címvédő Partizannak nem kell messzire utaznia, ugyanis a másik fővárosi csapattal, az IMT-vel játszik a rajton. Az 1. forduló öt mérkőzése közül kettő elmarad: a Kikinda–Vojvodina és a Spartacus–STAK találkozót az ifiválogatottak távolléte miatt a következő héten rendezik meg.

Ami az átigazolási időszakban történeteket illeti, a nagybecskereki Banat alaposan megerősödött, hiszen leszerződtették Đorđe Borčićot, aki tavaly a C. zvezda legjobb játékosa volt, valamint egyéves szerződést kötöttek a már néhány éve Németországban légióskodó Vladimir Marićtyal. Ők ketten, valamint Smiljić és Lugonja garancia arra, hogy a bánáti együttes biztosan ott lesz az első négy között, s komoly bajnokesélyesnek is számít. A C. zvezda sem tétlenkedett a nyáron, ugyanis leigazolták a két Čonićot, Denist és Danijelt, akik eddig az újvidéki Vojvodinában játszottak, valamint Boris Vukelićet, akinek azonban nemrég kiújult a sérülése, így kérdéses, hogy mennyire bírja majd a megpróbáltatásokat. A bácsföldvári Polyák István a Vojvodinában folytatja, helyét Versecen a törökkanizsai Branko Anušić vette át. A Kikinda és a Spartacus maradt ugyanabban a felállításban, mint tavaly, és ugyanez érvényes nagyjából a Partizanra is (Pető, Ignjatov, Savić). Érdemes lesz odafigyelni a belgrádi STAK-ra, amely tavaly különösebb megerőltetés nélkül megnyerte az I. ligát, s a nyáron az ifi válogatott Bojan Crepuljával és Lorencio Lupulescuval erősödött, emellett náluk játszik majd a szerbiai asztalitenisz legígéretesebb tehetsége, Dragan Subotić is. Ne tévesszen meg senkit se Ilie Lupulescu neve, ugyanis nagyon valószínű, hogy ő nem szerepel majd a csapatban.

Férfi Szuperliga, a csapatok felállítása, Banat: Đorđe Borčić, Dušan Bućan, Karvák Attila, Slobodan Lugonja, Vladimir Marić, Vojislav Radović, Vladimir Smiljić.

Crvena zvezda: Danijel Čonić, Denis Čonić, Zoran Todorović, William Henzell, Dragan Klajić, Ljubomir Pavasović, Daniel Toađer, Boris Vukelić.

IMT: Zvonimir Britka, Miroslav Čolaković, Igor Damjanović, Robert Fišer, Mirko Jevtović, Bojan Veselinović.

Kikinda: Búss Imre, Branislav Cvetković, Marko Petkov, Vladimir Radonjić.

Mladost: Božidar Damjanović, Aleksandar Janjić, Zoran Karakašević, Vladimir Mraović, Predrag Popović, Uroš Vukmanović.

Partizan: Milija Čabrilo, Nemanja Ignjatov, Željko Mašović, Lazar Mitrović, Pető Zoltán, Miloš Savić.

Spartacus: Kószó Attila, Stefan Kostadinović, Đorđe Mrkić, Sorin Petroj, Robert Takarić.

STAK: Bojan Crepulja, Marjan Hržić, Goran Kocić, Ilie Lupulescu, Lorencio Lupulescu, Dragan Subotić.

Vojvodina: Ognjen Ademovski, Uroš Gordić, Polyák István, Nikola Popov, Zoran Savić.

Versec: Branko Anušić, Kristijan Dalea, Branislav Đan, Dejan Đorđev, Gyuris Emil, Jonel Gajta, Nikola Grbić, Kosta Stojanov.

Az 1. forduló párosítása: Banat (Nagybecskerek)–Mladost, IMT–Partizan, C. zvezda–Versec, Kikinda–Vojvodina (szerda, 18 óra), a Spartacus–STAK mérkőzést elhalasztották.

I. liga, az 1. forduló párosítása: Stenes (Nagybecskerek)–Temerin, Smederevo–Pro Tent, Fontana–Čukarički, Vranje–Zmajevo, Borac–Faks.

A nagy hiányzó: Dávidházi Zita

A női Szuperligában szereplő csapatoknál igen nagy volt a jövés-menés. A hatszor egymás után bajnoki címet szerző Zentát Tőke Márta és Aleksandra Radonjić hagyta el. Az előbbi a horvátországi Eszékbe, az utóbbi pedig az újonc törökkanizsai Obilićbe igazolt. A bánáti csapat rajta kívül még az uzdini Anelia Lupulescuval erősödött. A tavalyi idény döntőse, az újvidéki Vojvodina a topolyai Barna Blankát szerződtette, aki, ha úgy vesszük, helyet cserélt Mira Bogdanovićtyal, aki Dunacsében folytatja. A Vojvodinából távozott még Una Radak, aki visszatért anyaegyesületébe, a Versecbe. Bizonyára sokaknak feltűnik majd, hogy a Novi Sad csapatából hiányzik Dávidházi Zita neve. A topolyai játékos hét évet játszott Újvidéken (hármat a Vojvodinában, négyet a Novi Sadban), s most úgy döntött, hogy a szarajevói Željezničarban folytatja.

Jobb megoldásnak tűnt a szarajevói klub, mivel anyagilag sokkal jobb ajánlatot kaptam tőlük, mint bármelyik szerbiai klubtól, s mivel még nem fejeztem be a jogi egyetemet, ebből a szempontból is előnyösebb volt a Železničar szerződése, ugyanis így több időm marad. A bosnyákokkal megegyeztünk, hogy nem kell minden mérkőzésre mennem, csak az erősebb csapatok ellen számítanak rám. Amikor megtudták, hogy eligazolok, az újvidéki klubban nem örültek, de mivel Boszniában mintegy háromszor több pénzt tudok keresni az asztalitenisszel, így nem volt kétség, hogy hol folytatom – nyilatkozta Dávidházi Zita, aki szeptember 27-én örök hűséget esküszik majd a zentai Bojan Mijatov birkózónak. A pár a házasságkötés után Nagybecskereken lakik majd, ugyanis a Proleter Birkózóklub mindent megtesz, hogy Mijatov évek múltával is maradjon a bánáti városban: felajánlották neki, hogy a fiatalokkal foglalkozzon.

Visszatérve a férfi és a női Szuperligához, egyelőre nem tudni, hogy ez az új lebonyolítási mód pozitív vagy negatív hatással lesz-e a mérkőzések színvonalát és a nézettséget illetően. Egy azonban biztos: a férfiaknál és a nőknél is nagyon érdekes idény előtt állunk, hiszen több csapat is bajnokesélyes, s nagy szakértelem, valamint egy adag szerencse is kell ahhoz, hogy valaki megmondja, a 2008/2009-es idény végén melyik férfi- és melyik női csapat emelheti majd magasba a bajnoki címért járó trófeát.

Női Szuperliga, Banat: Radoslava Cicmil, Milica Dubajić, Nevena Grujić, Dijana Holok, Katarina Husar, Kovács Krisztina, Jovana Nićetin, Nataša Živkov.

Dunacséb: Petra Banjac, Mira Bogdanović, Marija Galonja, Marina Ilić, Jelena Kaman, Nevena Malešević.

Csóka: Sanja Bečejski, Hajnal Dorottya, Kormányos Kitti, Kormányos Zsanett, Lengyel Boglárka, Nikoleta Nikolić.

Flip: Teodora Adamović, Miona Panić, Ružica Popov, Jadranka Tot, Kristina Tot.

Novi Sad: Tijana Babić, Stanislava Bosančić, Butora Erika, Zorana Josimov, Gordana Kovački, Marina Sremčev, Sanja Sremčev.

Obilić: Biljana Golić, Katarina Golić, Halász Ella, Brankica Jakši, Anelia Lupulescu, Suzana Mendergiš, Aleksanda Radonjić, Marijana Sujić, Branislava Vignjević, Dragana Vignjević.

Zenta: Gyurcsik Aliz, Maksuti Anetta, Mirković Brigitta, Tápai Éva, Tóth Éva.

Stari Grad: Marija Bubalo, Mirjana Čolaković, Ana Dalip, Miljana Gajić, Iskra Hadžić, Stanislava Jović, Maja Danić Marković, Maja Joksimović Pavlović, Jelica Popović, Suzana Vasiljević.

Vojvodina: Barna Blanka, Slađana Krsmanović, Gordana Plavšić, Andrea Todorović.

Versec: Ameljia Balan, Gabrijela Nistor, Bojana Pejčić, Una Radak, Anđelija Ratić, Dragana Sićarov, Tatjana Turkoanje, Snežana Zizovski.

Az 1. forduló párosítása: Banat–Flip (Nagykikinda), Novi Sad–Obilić (Törökkanizsa), Csóka–Stari Grad, Zenta–Versec (szerda, 17 óra), a Vojvodina–Dunacséb mérkőzést elhalasztották.

I. liga, az 1. forduló párosítása: Slavija–Mladost, Smederevo–Barajevo, Banatul–Beočin, Topolya–Zmajevo, Dózsa (Székelykeve)–Josip Kolumbo (Niš).