2024. július 16., kedd
SAKK

Két magyar bajnok Szabadkán

Kecskeméti Árpád és Juhász Bence bajnoki címet szereztek a tartományi bajnokságon

Ötnapos küzdelmek után a hétvégén Szabadkán véget ért Vajdaság idei korcsoportos egyéni serdülő-, kadét- és ifjúsági sakkbajnoksága. Mint az már a megnyitón is elhangzott, az idei verseny az utóbbi évek legtömegesebb részvételét hozta, összesen 129 fiatal mérte össze erejét és küzdött meg a helyezésekért összesen 12 csoportban.

Az elért eredményeket elemezve megállapíthatjuk, hogy a tartomány ifjúsági sakktérképe nem sokat változott az elmúlt egy év során, egy tekintetben azonban igen: a hagyományos sakkcentrumok (Újvidék, Zenta, Nagybecskerek, Szivác, Pancsova) mellé ezúttal felzárkózott egy földrajzi értelemben kisebb, sakkozói vonatkozásban azonban igen jelentős helység: Banovci. Sőt, nemcsak felzárkózott, hanem ezúttal el is hagyta vetélytársait, a banovci Dunav Sakk-klub soraiból ugyanis három bajnok került ki Szabadkán, így idén ők bizonyultak a legeredményesebb egyesületnek. Ugyanakkor a vajdasági magyar sakkutánpótlás-nevelés is büszke lehet teljesítményére, hisz a bajnokságon részt vevő fiatal magyar sakkozók összesen 2 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, azaz a Zenta–Tornyos–Kevi–Gunaras határolta térség is afféle sakknagyhatalomnak számít Vajdaságban.

Bajnoki címet szerzett a kevi Kecskeméti Árpád a 14 éves fiúk és a zentai Juhász Bence a 16 éves fiúk mezőnyében, második lett a tornyosi Lőrincz Renáta a 18 éves lányoknál, ugyanitt a gunarasi Miklós Adél harmadik. A 16 éves lányok között a zentai Kecskeméti Krisztina, a 14 éves lányok között pedig a zentai Mila Šoklovački szerzett bronzérmet.

A végső helyezések, lányok, 8 évesek: 1. Marija Stanković 3 pont; 10 évesek: 1. Nada Trajković 9 pont; 12 évesek: 1. Marina Gajčin 7 pont; 14 évesek: 1. Marija Stanimirović 6,5 pont, … 3. Mila Šoklovački 5,5 pont; 16 évesek: 1. Danka Lalić 6 pont, … 3. Kecskeméti Krisztina 4,5 pont; 18 évesek: 1. Ksenija Tomin 7 pont, 2. Lőrincz Renáta 6 pont, 3. Miklós Adél 4 pont.

Fiúk, 8 évesek: 1. Nikola Marković 9,5 pont; 10 évesek: 1. Miloš Stanković 8 pont; 12 évesek: 1. Dejan Omorjan 7,5 pont; 14 évesek: 1. Kecskeméti Árpád 8 pont; 16 évesek: 1. Juhász Bence 7,5 pont; 18 évesek: 1. Dragan Čiča 6 pont.

Valamennyi korcsoportból az első 10 helyezett szerzett jogot az országos bajnokságon való részvételre.