2024. október 6., vasárnap
SPORTRA SZÁNT TÁMOGATÁS A VAJDASÁGI KÖZSÉGEKBEN (IX.)

Prioritás a Petőfi iskola tornaterme

Sorozatunkban annak jártunk utána, hogy a vajdasági önkormányzatok mennyi pénzzel támogatják a sportot és azon belül is a sportklubokat, illetve ha van, mennyi pénzből működik a helyi sportszövetség. Óbecsén a vízilabda, az úszás és a labdarúgás kiemelt támogatása és a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének a befejezése – Miomir Jelenić sporttal, ifjúsággal és turizmussal megbízott tanácstag szerint ezek az idei év legfontosabb feladatai.

A tavalyi költségvetésben eredetileg 9 millió dinárt terveztek sportcélokra elkölteni, de a költségvetési bevételek elmaradása miatt végül nagyjából mindössze ötmillió dinár jutott a sporttal kapcsolatos beruházásokra, rendezvényekre és klubtámogatásokra. Az idén közel 10 millió dinárt terveznek minderre fordítani, ebből 450 000 dinárt az iskolák kapnak. A klubtámogatások rendszere megváltozott: a pénz ezentúl havi rendszerességgel, a sportszövetség közvetítésével fut majd be a klubok számláira – ezt ígéri Jelenić. Talán épp a sportszövetség újbóli megalakítására a legbüszkébb, szerinte ugyanis ezzel sikerül felszámolni a pénzelosztás korábbi rossz – állítása szerint szubjektív – gyakorlatát.

A sportfelelős a tervezett beruházásokról is kimerítően beszámolt: a Dudara városrészben, továbbá Dreán, Mileševón és Pecesoron a kispályás foci és a kosárlabda rajongói pályát kapnak, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola félkész tornaterme tovább épül, az elhanyagolt, évekig a menekülteknek otthont adó Partizan Testnevelési Egyesület épületének rendezésére másfél millió dinárt fordítanak, a péterrévei kispályás focipálya és a kosárlabdapálya betonburkolata új réteget kap, megkezdik a péterrévei tornaterem építését, és tataroznak majd a Mladost Ifjúsági és Sportközpont hatáskörébe tartozó, az egészségházzal szemben lévő nyugdíjasotthon épületén is, amit jelenleg részben a sportközpont használ a vendégsportolók elhelyezésére. Mind a bácsföldvári, mind a péterrévei fociklub az idén lesz száz éves – ebből az alkalomból is lesznek beruházások ezeken a településeken.

Jelenić kihangsúlyozta: az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy októberre felépüljön a Petőfi iskola félig elkészült tornaterme.

- A sportminisztérium a múlt hónapban arról értesített bennünket, hogy a szerb kormánynak nincs pénze az iskola tornatermi munkálatainak harmadik és negyedik fázisára. Pénzt csak a fejletlennek minősített önkormányzatok kapnak, és Óbecse „sajnos” nem tartozik közéjük. Vuk Radojević polgármester kezdeményezésére tárgyaltunk a sportminisztériummal, ahonnan azt az ígéretet kaptuk, hogy különféle csatlakozási alapokból pénzhez juthatunk. Ha ez mégsem sikerül, akkor a költségvetés átütemezésekor fogunk legalább a harmadik fázisra pénzt elkülöníteni, hogy októberre megépülhessen a tornaterem. Ez most a legfontosabb feladatunk – jelentette ki Jelenić.

Sportközpont

Zoran Grbić, a Mladost Ifjúsági és Sportközpont új igazgatója szerint az intézmény igen elhanyagolt állapotban volt, amikor átvette a vezetését. Azóta meszeltek és festettek, és tíz év után ismét működik a padlófűtés. Az épületben rendbe teszik a medence melletti lelátót és az edzőtermeket, megjavítják a sportfelszereléseket, a rossz fűtőtesteket, az öltözőket és a mosdókat, ahol több év után ismét van folyékony szappan, papírtörlő és toalettpapír is... Az önkormányzat támogatásával sikerült a bejárati ajtókat lecserélni, ami hozzájárult a tetemes fűtési költségek csökkentéséhez is.

A sportobjektum roppant elhanyagolt környezete még a kommunális felügyelőségnek is feltűnt – most itt is rend és tisztaság uralkodik, a biztonságról pedig videofelügyelettel gondoskodnak. A sportközpont munkatársai már megkezdték a nyitott medence környékének a rendezését is, megjavítják a zuhanyokat, rendbe hozzák a gyalázatos állapotban lévő mosdót, a medence mögött pedig az idén ismét lesz strandröplabdapálya. A legégetőbb, évek óta húzódó problémát azonban a sportközpont rossz tetőszerkezete okozza: az épület beázik, és a csarnok nemrégiben felújított parkettája tönkremegy. Mivel a javítás tetemes összeget emésztene fel, az igazgató pályázati pénzekből reméli megvalósítani ezt a beruházást.

Sportszövetség

Több éves kihagyás után ismét működik Óbecsén a sportszövetség – Jelenić elmondása szerint ezzel nemcsak az volt a cél, hogy a klubok finanszírozása átláthatóbb, tervezhetőbb és objektívebb módon történjék, de komoly célokat is szeretnének általa megvalósítani. Az egyik legambiciózusabb ezek közül az, hogy a vízilabda bekerüljön az első ligába, és ismét a község védjegyévé váljon. A sportágak közül a legtömegesebb és a gyerekek számára a legvonzóbb a labdarúgás, ezért ez a klub szintén kiemelt támogatást érdemel, a kispályás focit szeretnék megtartani az első ligában, és több segítséget ígérnek az úszóknak is.

Hogy a vízilabda fejlesztése valóban feltett szándéka a községnek, azt az idei tornák is bizonyítják: március 22-étől 24-éig Dejan Popov Emléktorna volt a városban, március 25-e és 27-e között a Négy Nemzet Tornáját tartották meg, júliusban pedig a Đorđe Predin-Badža nevével fémjelzett nemzetközi torna lesz. A 2008-ban elhunyt Đorđe Predin-Badža egykori vízilabdázó, a Bečej Vízilabdaklub és a Szerbiai Vízilabda-szövetség elnöke, a Jugoszláv Vízilabda-szövetség igazgatója, a szójagyár igazgatója és valamikori polgármester emlékét Jelenić bejelentése szerint a sportközpont nevében is szeretnék majd megőrizni.

A sportszövetség elnöke, Hegedűs Endre elmondása szerint jelenleg kereken negyven sportklub működik a községben (több klubot sikerült összevonniuk), tavaly ez a szám mindössze 26 volt. Az önkéntesként dolgozók – közöttük az elnök – mellett két fizetett alkalmazottja van a szövetségnek, amely nem csak a pénzelosztásban és a sportrendezvények szervezésében veszi ki a részét: tagjainak ingyenes könyvelési szolgáltatást, sportklubok alapításakor pedig adminisztratív támogatást nyújtanak. Egyik legnagyobb eredményük az, hogy sikerült eleget tenniük a Bečej Kajak-Kenu Klub kérésének, és évi 720 000 dináros ösztöndíjjal támogatják Marko Tomičević és Marko Novaković olimpikon kajakozók felkészülését, akik ennek köszönhetően az óbecsei klub színeiben folytatják a versenyzést.

Óbecse

 

2012

2013

Évi költségvetés

1,072 milliárd

1,42 milliárd

Sportra szánt összeg

11,8 millió

13,5 millió

Százalékban

1,1

0,95

Klubok támogatására

5 millió

9,7 millió

Sportszövetség működésére

nem volt

3,8 millió

Egyéb sportkategóriákra

6,8 millió

Klubok száma

26

40