2024. október 8., kedd

LABDARÚGÁS – Gólparádétól nem kell tartani?

A ma esti Liverpool-Chelsea mérkőzéssel kezdetét veszi a 2007/2008-as idény Bajnokok Ligája-elődöntője. Az első mérkőzés házigazdája a negyeddöntőben is egy londoni csapatot, méghozzá az Arsenalt búcsúztatta, s a Premier League-ben nem remekelő Benitez legénysége hasonló haditettre készül a Chelsea ellen is. A két csapat az utolsó mérkőzését megnyerte: a Liverpool szombaton a kiesőhelyen álló Fulham otthonában nyert Pennant és Crouch góljaival, a Chelsea pedig még csütörtökön minimális arányban bizonyult jobbnak az Evertonnál.

A két csapat az angol bajnokságban már Liverpoolban és Londonban is megmérkőzött, de a két találkozójuk közül egyiken sem született győztes: tavaly augusztus 18-án Liverpoolban 1:1, (Torres és Lampard góljaival), február 9-én Londonban 0:0 volt az eredmény. A Bajnokok Ligájában a 2004/2005-ös idényben az elődöntőben az első mérkőzésen nem született gól, a második találkozót pedig a Liverpool nyerte 1:0-ra. A következő évben a csoportküzdelmek során a két csapat mindkét találkozója 0:0-val ért véget. A 2006/2007-es idényben az elődöntőben Londonban a Chelsea, Liverpoolban pedig a hazai csapat nyert 1:0-ra, ám a büntetők biztosabb értékesítésével a „Vörösek” jutottak a fináléba.

Ebből is kiderül, hogy a két csapat összecsapásain nem sokszor rezdülnek meg a hálók, s ez a folyamat minden bizonnyal folytatódik majd ma is, hiszen a Chelsea biztosan nem kezd el ész nélkül támadni, inkább a Liverpool hibájára vár majd. Ennek ellenére Avram Grant, a londoniak edzője azt nyilatkozta, elsődleges céljuk, hogy gólt lőjenek az Anfield Roadon. S ha már a számoknál tartottunk, érdemes megemlíteni, hogy a negyeddöntőben a négy angol klub (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United) 88 játékosa közül mindössze 21 (24 százalék) volt angol nemzetiségű. Az angol klubok 14 góljából (Arsenal - 3, Chelsea - 3, Liverpool - 5, Manchester United - 3) mindössze 3 találat fűződött angol játékos (Rooney, Gerrard, Lampard) nevéhez.

Visszatérve a mérkőzésre, a Chelsea csapatába visszatér Frank Lampard, aki az utolsó két Premier League-es mérkőzésen nem lépett pályára, mivel az édesanyja kórházban volt. Lampard anyjának az állapota stabilizálódott, így a középpályás ott lesz a kezdőcsapatban, nem úgy a csatár Didier Drogba és a középpályás Michael Ballack, akik sérülés miatt nem léphetnek pályára.

Ha a Manchester United megnyeri a Barcelona elleni párharcot, akkor a legerősebb európai kupasorozat történelme során először jöhet létre egy angol-angol döntő. A finálét május 21-én Moszkvában rendezik majd a Luzsnyiki Stadionban.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés, a mai program: Liverpool-Chelsea. A mérkőzés 20.45-kor kezdődik.