2024. október 7., hétfő

Ruksi, a hernyó

XXI. FÉRFI KÉZILABDA-VB – HORVÁTORSZÁG

Hétfőtől csütörtökig tartó sorozatunkban bemutattuk a Horvátországban ma kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságon részt vevő válogatottakat, vagyis az A (Magyarország, Franciaország, Szlovákia, Románia, Argentína, Ausztrália), a B (Horvátország, Spanyolország, Svédország, Dél-Korea, Kuvait, Kuba), a C (Lengyelország, Németország, Macedónia, Oroszország, Tunézia, Algéria) és a D (Dánia, Norvégia, Szerbia, Egyiptom, Brazília, Szaúd-Arábia) csoport tagjait.

Ruksi, a világbajnokság kabalafigurája

Ma a világbajnokság kabalafigurájával ismerkedhetnek meg. A jugoszlávoknak eddig két kiváló kabalafigurát sikerült megalkotniuk: az egyik volt Zagi, a mókus, aki az 1987-es zágrábi egyetemista- és főiskolás-világbajnokság jellegzetes figurája volt, a másik pedig a kis farkas, a Vučko volt, aki az 1984-es szarajevói téli olimpia alatt lett híres. A 2009-es világbajnokság kabalafigurája a Ruksi névre keresztelt hernyó. A választás nem volt véletlen, ugyanis a horvát válogatott tagjai az 1996-os atlantai olimpián megszerzett aranyérmük után letérdeltek, s hernyót utánozva ünnepelték a győzelmüket.

A világbajnokságon ma csak a nyitómérkőzést rendezik, melyen a vendéglátó Horvátország Splitben Dél-Korea ellen lép pályára. Érdekesség, hogy az előző húsz világbajnokságon csak az európai válogatottak állhattak dobogóra, s a szakértők szerint nem lesz ez máshogy Horvátországban sem. A vajdaságiak pedig reménykedhetnek, hogy az érmek sorsába ezúttal Szerbiának és Magyarországnak is lesz némi beleszólása.

Az idősebbek még emlékeznek rájuk: Vučko, az 1984-es szarajevói téli olimpia...
... és Zagi, az 1987-es zágrábi Univerisade kabalafigurája