2024. október 8., kedd

OLIMPIA - Fordulat Moszkvában?!

Teljesen eltérő az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének és az orosz államnak az álláspontja Kosovóval kapcsolatban

Oroszország Olimpiai Bizottságának (OOB) az elnöke, Leonyid Vasziljevics Tyagacsev úgy véli, hogy a kosovói sportolóknak meg kell engedni, hogy részt vegyenek az augusztus 8. és 24. között Pekingben megrendezésre kerülő olimpián! Azok után, hogy Stanimir Vukićević, Szerbia oroszországi nagykövete az orosz Novosti hírügynökségnek azt nyilatkozta, „Miután Kosovo törvénytelenül kikiáltotta függetlenségét, Szerbia nem engedi majd meg, hogy a déli tartomány sportolói induljanak a 2008-as ötkarikás játékokon”, Tyagacsev a következőket mondta:

– Nagyon kellemetlenül érintené a sportolókat és az edzőket, akik négy éven át készültek az olimpiai részvételre, ha egy kormány megakadályozná részvételüket a pekingi játékokon. Szem előtt kell tartani, hogy sok versenyzőnek ez az egyetlen esélye, hogy részt vegyen egy olimpián. Az, hogy a kosovói versenyzők indulhatnak-e a 2008-as olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól függ. A kosovói sportolók csapata nem erős, az eredményeit nem fogják majd évekkel később emlegetni, de igazságtalanság lenne, ha nem tudna indulni az olimpián. Különben is, nagyon nehéz kommentálni, milyen irányba haladnak a politikai események.

Tyagacsev elismerte, hogy Kosovo „nem eléggé független”, de úgy gondolja, hogy a sportolóknak, a politikai csatározások ellenére, indulniuk kell az olimpián. Az OOB elnöke azzal érvelt, hogy az ókori Görögországban a játékok ideje alatt szünetelt a háború.

Mind politikában, mind a sport terén óriási vihart kavarhat Tyagacsev kijelentése, hiszen a nyilatkozata szöges ellentéte az orosz állam által hangoztatott álláspontnak.

Tyagacsev, aki síedző, 1995 és 1999 között, vagyis Jelcin elnökösködése alatt Oroszország sportminisztere volt, utána pedig az OOB alelnöke lett. 2001-től ő irányítja az Orosz Olimpiai Bizottságot, s ez a második mandátuma az OOB elnökeként.