2024. október 7., hétfő

Kulcsfontosságú lesz a franciák elleni meccs

Villáminterjú Nenad Puljezevićtyel, a Pick Szeged és a magyar válogatott kapusával

A Románia elleni mérkőzésnek két „magyar” hőse volt: az egyik Nagy László, akit a szakértők a találkozó legjobbjának választottak, a másik pedig Nenad Puljezević, aki a legfontosabb pillanatokban megfejthetetlen rejtélyt jelentett a román játékosoknak. A népszerű Puki annyira elbizonytalanította őket, hogy a mérkőzés vége felé már nem volt olyan játékos, aki vállalkozott volna a kapura lövésre. Ha pedig megtette, Puljezević hárított. A 30:27-re megnyert mérkőzés után Puljezević angolul nyilatkozott a sajtótájékoztatón, a Magyar Szó kérdéseire pedig már szerbül felelt.

• A középdöntőbe kerülés a románok legyőzősével szinte biztosra vehető. Mire számítasz Zágrábban?– Az első két forduló után úgy látom, hogy a B csoportból Horvátország négy ponttal a tarsolyában jut majd a középdöntőbe, vagyis a házigazdák nyernek a svédek és a spanyolok ellen is. Számunkra kulcsfontosságú lesz a csütörtöki, franciák elleni mérkőzés, ugyanis győzelem esetén elérhető közelségbe kerülne az elődöntőbe jutás.Nenad Puljezević (Fotó: Ótos András)

Persze ha legyőzzük a franciákat és utána Zágrábban elveszítjük mindhárom találkozónkat, akkor a négy közé jutás csak álom marad.
• Ami az elvárásokat illeti, a magyar közvélemény, a szurkolók és a szakértők is igen magasra tették a lécet.
– Az erősebb válogatottak esetében azt hiszem, ez teljesen normális, hiszen mi sem mondhatjuk azt, hogy „figyeljetek, mi majd játszunk, s majd lesz valami”. Nem sportemberhez méltó viselkedés lenne. Nagyon jó, hogy a románok ellen egy színvonalas mérkőzésen sikerült nyerni, és ez a későbbiekben is erőt adhat. Nincs itt nagy filozofálgatás, aki elődöntős szeretne lenni, annak a négy nehéz mérkőzésből – a mi esetünkben Franciaország, Svédország, Spanyolország és Horvátország ellen – hármat meg kell nyernie.
• Láttuk, hogy egy nagyobb bravúr után nemcsak magadat, hanem a közönséget is feltüzelted. Milyen érzés ennyi magyar szurkoló előtt pályára lépni?
– Nekem különösen sokat számít a jó hangulat, s szerencsére Magyarország nagyon közel van Eszékhez, így sok szurkolónk van. A magyar férfiválogatott nagyon régen játszott már világversenyen hazai közönség előtt, de a mérkőzéseinken valóban olyan hangulat van, mintha Magyarországon játszanánk. A románok elleni találkozón nagyon jól jött a drukkerek segítsége, és nekik is nagy szerepük volt a hatgólos hátrány ledolgozásában.
• Kapcsolatban vagy-e a Porečen szereplő szerb válogatott tagjaival?
– Igen, telefonon mindennap beszélünk. Nagyon jó csapatuk van, és szerintem minden esélyük megvan arra, hogy sikeresen szerepeljenek a világbajnokságon. Egyiptom legyőzésével már ott vannak a középdöntőben, ahol minden bizonnyal a német, az orosz és a lengyel válogatott lesz majd az ellenfelük. A németek, habár címvédők, meg sem közelítik azt a teljesítményt, amit két éve mutattak, az oroszok már nem számítanak legyőzhetetlen ellenfélnek, és a szerb válogatott a lengyelek ellen is képes nyerni. Ha legyőzték volna a dánokat, biztos vagyok benne, hogy bejutottak volna az elődöntőbe, de még így is van rá esélyük.