2024. október 7., hétfő

Ül a lelátón és jegyzetel

Három kérdés, három felelet – aki válaszol: Vladan Matić
Matić arckifejezése hűen tanúskodott a magyar csapat Románia ellen nyújtott első félidei teljesítményéről

Gól, gól, gól – ordította Vladan Matić kedden délután az eszéki Városi Park névre keresztelt sportcsarnokban, amikor a magyar válogatott edzésén betalált Fazekas Nándor kapujába. Persze a hálóőrt sem kellett félteni, rögtön visszaszólt: „Bravó Matke, tíz kísérletből sikerült egy gólt lőnöd. Ez igen!”

Vladan Matić, a Pick Szeged főedzője, aki Csoknyai Istvánnal együtt a magyar férfi kézilabda-válogatott segédedzője, vagyis ők ketten segítenek Hajdu Jánosnak, hogy Magyarország minél jobb eredményt érjen el a Horvátországban zajló világbajnokságon. Matićtyal a keddi edzés után beszélgettünk, amelyet ő is maximálisan végigcsinált, sőt még olyat is tett, ami másnak nem sikerült: egyik célt tévesztett lövése beszorult a tévések videokamerája és az állvány közé, s ha nincs Császár Gábor, lehet még most is ott tanyázna a játékszer.

• Puljezević szerint a mai, 19 órakor kezdődő franciák elleni mérkőzés kulcsfontosságú lesz a jó helyezés, akár négy közé jutás teljesítésére.

– Lehet, hogy az lesz, de nem kötelező annak lennie, mivel a mi águnk, ahol a svédek, spanyolok, horvátok, franciák vannak, sokkal nehezebb, mint a másik, ahol a címvédő németek egy felfiatalított csapattal érkeztek, s az Európa-bajnok dán együttes is legyőzhető.

• A Pick Szegedből Danijel Anđelković szerepel a szerb válogatottban, amelyik Porečen játssza a mérkőzéseit. Tartja Danijellel a kapcsolatot?

– Nem nagyon, csak egy sms-t küldtem neki, mivel nem szeretném őket nyugtalanítani, megzavarni bármiben is a válogatottat. Az egész a Nenadić-ügy miatt volt, amikor engem alaptalanul meggyanúsítottak, hogy én a szerb kézilabda ellen dolgozok. Nagyon bántott ez a dolog, s rosszul esett, de talán érthető is, hiszen mindig szívvel-lélekkel küzdöttem a szerb válogatott színeiben. Nenadić később mindent cáfolt, s bánta, hogy az én nevem is szóba került, de akkor már késő volt, mivel az interjú és az utána megjelenő cikkek engem rossz fényben tüntettek fel. Én tudom, hogy mit mondtam, s mindenki elhiheti, hogy soha, senkit nem próbáltam rábeszélni arra, hogy másik, idegen válogatottban szerepeljen, nem toboroztam tagokat a magyar válogatottnak. Valamennyi játékosnak saját magának kell eldöntenie, melyik nemzeti együttesben szeretne szerepelni, s nem is ő kell hogy döntsön, hanem a szíve.

• Hajdu Jánosnak két egyenértékű segédje van: az egyik Ön, a másik Csoknyai István, de a kispadon eddig mindig csak Csoknyai ült.

– Igen, én a lelátón szoktam helyet foglalni, s onnan figyelem az eseményeket, ott jegyzetelek. Én a Pick Szegedben főedző vagyok, s nem tanultam meg, nem is tudom milyen az igazán, ha valaki segédedző. Csoki egy jó fej, aki Zovko, majd most Mocsai mellett is megtanulta, mi a segédedző dolga. A találkozók előtt és után, valamint a két félidő közti szünetben mindent megbeszélünk, s ezeken az üléseken természetesen én is elmondom a magamét.

Nagyobb interjút Vladan Matićtyal 2007 márciusában készítettem, nem sokkal azután, hogy kinevezték a Pick Szeged edzőjévé. Akkor ez volt az utolsó mondat: „úgy néz ki, a PICK Szeged vezetősége jól döntött, mikor Matićot nevezte ki edzőnek. Reméljük az elkövetkező időszak majd igazolja ezt, s sikerek sem maradnak el”. A 2006/2007-es bajnokságot a Pick Szeged nyerte a Veszprém előtt. Ezek után természetesen, hogy ez a cikk úgy ér véget: úgy néz ki, Hajdu János jól döntött, mikor Matićot nevezte ki segédedzőnek. Reméljük az elkövetkező időszak majd igazolja ezt, s sikerek sem maradnak el.