2024. október 7., hétfő

Nem Bitter miatt lett keserű a vége

XXI. FÉRFI KÉZILABDA-VB – HORVÁTORSZÁGMagyarország férficsapata hatodik a világon Munkatársunk helyszíni tudósítása

Nem a legjobb előjelekkel készült a magyar válogatott a Horvátországban zajló világbajnokságon az 5. hely sorsáról döntő, Németország elleni mérkőzésre, ugyanis a lázzal járó vírusos fertőzés miatt Ilyés Ferencnek a szerdai edzésen hőemelkedése volt, Csoknyai, a segédedző pedig 39 fokos lázzal az ágyat nyomta. A németek sem voltak gondtalanok, ugyanis Brand kapitány Pascal Hensre sérülése miatt nem számíthatott, s helyette Sven-Sören Christophersent nevezték be a mérkőzésre.

A német szövetség vezetői, ha a válogatott teljesítményével annyira nem is, de a nézettségi mutatókkal maximálisan elégedettek lehettek, hiszen a Dánia elleni találkozót 10,36 millió néző követte figyelemmel a német RTL-en (a Szerbia elleni, 35:35-ös döntetlennel végződő mérkőzést 5,76 millióan látták).

A horvát szervezők igen kedvesek voltak a magyar szurkolókhoz és a csapathoz is, ugyanis a mérkőzés kezdete előtt Győznünk kell, készülj rá! c. dallal, utána pedig Republic-, Tankcsapda-nótákkal szórakoztatták a mintegy kétszáz magyar szurkolót.

Lars Kaufmann és Oliver Roggisch, a német csapat játékosai, valamint Heiner Brand szövetségi kapitány a magyarok elleni mérkőzésen
Magyar szurkolók

Furcsa, hogy Hajdu János szerdán azt nyilatkozta, hogy sokat vár azoktól a játékosoktól, akik eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak, és ki is mondta Putics és Katzirz nevét, erre a sérült Eklemović mellett a másik kimaradó a Pick Szeged játékosa, Katzirz lett. Érdekesség, hogy a lengyel bírók arra a német újságírói kérdésre, hogy mi a véleményük a meccsről, azt mondták, hogy a találkozó után a németek fogják őket szidni… Úgy látszik, csak él még bennük a lengyel–magyar barátság.

Az első félidőben túlnyomórészt a németek vezettek, és volt olyan pillanat, amikor az előnyük ötgólos (12:7, 13:8, 15:10) volt. A második félidőben, habár az elején sikerült egy gólra felzárkózni, kicsit később már hat gól volt a németek előnye. A vége 28:25-ös német győzelem lett. A magyar válogatott a gyenge védekezése miatt veszítette el a találkozót, és nem azért lett keserű a világbajnokság vége, mert a németek kapusa, Bitter (magyarul keserű) kiválóan védett volna, ugyanis ő nem is játszott, csak a másik két kapus, Heinevetter és Lichtlein váltották egymást.

Vladan Matić, a magyar válogatott segédedzője: – Hiányzott a fiúkból a tűz, ami nélkül nem lehet megnyerni egy meccset. Keveset ütköztünk, és a csapat nem égett olyan hőfokon, amely elég lett volna a győzelemhez. A nyitottabb védekezés hatásosabb volt, de sajnos ez sem volt elég, hogy közelebb kerüljünk a németekhez.
Hajdu János, a magyar csapat szövetségi kapitánya: – Ennek a német együttesnek szerintem az elődöntőben a helye. Örülök, hogy egy jó meccset játszottunk a két évvel ezelőtti világbajnokkal. Sajnos ez volt a kilencedik mérkőzésünk, és fizikailag elfáradtunk a végére.


Visszavágnának a horvátok

A kézilabdavilág ma Splitre és Zágrábra figyel, ahol a vb elődöntőit, a Franciaország–Dánia és a Horvátország–Lengyelország mérkőzéseket rendezik. A tengerparti Spaladium Arenában az olimpiai bajnok franciák esélyesebbek az Európa-bajnok Dánia ellen, s ha Onesta csapata az együttestől megszokott kemény védekezést és eredményes támadást produkálja majd, akkor nem lehet kérdés, hogy ezen az ágon ki jut a döntőbe. Mint ahogy az elsőnek, úgy a másik elődöntőnek is megvan az esélyese, ez természetesen a horvát válogatott, amely amellett, hogy kiválóan játszik és eddig mind a nyolc mérkőzését megnyerte, egy picit a bírók támogatását is élvezi.

Azonban a vendéglátóknak nem szabad elfelejteni, hogy a pekingi olimpián a csoportküzdelmek során nemcsak Franciaország ellen veszítettek (23:19), hanem Lengyelországtól is kikaptak, méghozzá 14:12-es félidő után 27:24-re. A horvát csapat egyik legfontosabb játékosa a beállós Igor Vori, aki azt nyilatkozta, hogy őt bizony ütik-verik a mérkőzéseken, s eddig a legtöbb ütést a magyarok elleni találkozón kapta, amin – mint mondta – nem csodálkozott, mivel a magyar csapat védelmében a legkisebb ember is 105 kilós…
* * *
Mint arról már írtam, a magyar–horvát mérkőzés előtt Császár Gábor labdáját csak nagy nehezen sikerült visszaszerezni a kapu mögött helyet foglaló tolószékes egyéntől. Kiderült, hogy a mozgássérülteknek nem is ott lett volna a helyük, mivel a zágrábi Arenát már úgy tervezték és építették, hogy a tolószékeseknek legyen külön szektoruk. Azonban a mérkőzés napján kiderült, hogy a kapzsi szervezők azokat a helyeket is jó pénzért eladták… Persze ezúttal nem történhetett meg az, amiből december végén nagy botrány kerekedett: az Arena hivatalos megnyitóján, a Prljavo Kazalište-koncerten a biztonsági őrök nem engedtek be egy tolószékes lányt a sportcsarnokba: a mozgássérültek élőben nézhették meg a meccset, igaz, nem a számukra fenntartott helyen.
* * *
A 11. helyért lejátszott Dél-Korea–Macedónia találkozó legjobbja a korábbi veszprémi kedvenc, Kiril Lazarov volt, aki 15 gólt dobott és ezzel a nemzetközi szövetség (IHF) statisztikája szerint megdöntötte az egy világbajnokságon szerzett találatok számát, így 92 góllal zárta a tornát. A korábbi rekordot a dél-koreai Kjung Szin Jun tartotta, aki az 1995-ös izlandi vb-n 86-szor volt eredményes. Lazarov – aki 2002–2007 között erősítette a Veszprémet, azóta pedig a Croatia Zagreb csapatának a tagja – több mint tízgólos átlaggal fejezte be a világbajnoki szereplését.
Eredmények, a 11. helyért: Macedónia–Dél-Korea 32:31 (14:14). Az 5. helyért: Magyarország–Németország 25:28 (13:16).