2024. október 7., hétfő

Szó sem volt szerb bosszúról

KÉZILABDA Šešumot másodszor is megműtötték, három hónap múlva visszatérhet

A szerb válogatott tagja, Žarko Šešum, aki vasárnap hajnalban súlyos sérülést szenvedett egy veszprémi szórakozóhely előtt, amikor roma nemzetiségű egyének megtámadták a Veszprém Kézilabdaklub játékosait. Az incidens során a román Marian Cozma belehalt a három késszúrás által okozott sérülésébe, a horvát Ivan Pešićnek pedig a veséjét szúrták meg, s ezt a szervét el is kellett távolítani. Šešum hétfőn újabb sikeres műtéten esett át, s a veszprémi kórház igazgatója, Tóth Árpád azt nyilatkozta, hogy a szerb játékosnak megműtötték a járomcsontját, s az orvosok még egy sebészeti beavatkozást terveznek Šešum arcán, ami már csak amolyan kozmetikázásnak minősül majd, s utána a játékos elhagyhatja a kórházat. A hírek szerint Šešumot már a hétvégén kiengedik, ám még egy ideig házi ápolásra kényszerül. Az orvosok közölték, hogy a szerb játékos állapota stabil, s nem lesznek gondok a látásával sem, mivel először olyan hírek keltek szárnyra, hogy a bal szemével nem tud majd rendesen látni, mivel az a szeme alatt tört el a járomcsontja. Az orvosok szerint Šešum jelenlegi állapota alapján szerintük a játékos három hónap múlva már pályára léphet.

Gyenesei István, a sportot is felügyelő önkormányzati miniszter és Žarko Šešum a veszprémi kórházban

Fotó: Hegedűs Márta

Az utóbbi napokban több magyarországi internetes újság, román portálokra hivatkozva közölte, hogy Žarko Šešum édesapja, Stevan bosszút akar állni azokon, akik fejbe rúgták a fiát. A Veszprémben tartózkodó édesapa elmondta, hogy erről szó sincs, ez csak egy román honlap rosszindulatú kitalációja.

Semmi alapja nincs annak, hogy Arkan egykori katonái Veszprémbe jönnek, s megbosszulják a vasárnap hajnalban történteket. Maximálisan megbízok az állami szervekben és a magyar rendőrségben. Amikor hallottam az általam tervezett bosszúról, azonnal értesítettem a magyarországi szerb nagykövetet, s vele is közöltem az álláspontomat – nyilatkozta Stevan Šešum, aki hozzátette, az sem igaz, hogy őrző-védő kft.-je lenne, ugyanis ő a palánkai Žitoprodukt cég igazgatója, amely mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozik.
A másik sérült, Ivan Pešićről a horvát újságok azt írják, hogy ő is folytatni fogja pályafutását, ugyanúgy, mint tette azt a labdarúgó Ivan Klasnić, akinek szintén operálták a veséjét: először a szervezete nem fogadta be az édesanyja szervét, de második operáció, amikor az apja veséjét ültették be, már sikeres volt. Pešićnek vasárnap eltávolították a veséjét, de egész Horvátország bízik a visszatérésében, hiszen egy fiatal és tehetséges kapusról van szó. A szerb Uroš Vilovski, aki szintén a veszprémi csapat játékosa a következőket nyilatkozta:

A nyomozás még folyik, így a klub vezetősége megtiltotta, hogy az üggyel kapcsolatban bármit is mondjunk. A fejemben még mindig a vasárnap hajnali esemény képei vannak. Amikor észrevettem, hogy Pešić vérzik, azonnal a kórházba indultunk. A szórakozóhely és a kórház nincs messze, mindössze két perc gyalog. Pešićet nem kellett vinni, ment maga, de tudta, hogy vérzik és azt is, hogy késsel szúrták meg. Azt azonban már nem tudta, hogy hol döfték beléje a kést, s, hogy mennyire veszélyes a sérülése. Még mindig sokkos állapotban vagyok, nem tudom elhinni, hogy ez az egész megtörtént. Óriási tragédia ez az egész klub számára. Az edzéseket azonban folytatnunk kell, nincs más hátra. Ezt az esetet pedig minél előbb el kell felejtenünk, Mariant azonban nem lehet, ő örökre a szívünkben marad – mondta Vilovski.

Több, mint tízmillió euró bevétel

A január 16. és február 1. között megrendezett horvátországi kézilabda-világbajnokság 10,8 millió euró hasznot hozott a szervezőnek, a Horvát Kézilabda-szövetségnek (HRS), amely azt is közölte, hogy a hat helyszínen (Poreč, Pula, Zadar, Varaždin, Eszék, Zágráb) 143 000 jegyet adtak el a két hét alatt. Sandi Šola, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legtöbb pénzt a játékosok, a játékvezetők, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) tagjainak és a VIP-vendégek elszállásolására költötték, a legtöbb bevételt pedig a rendező városokkal kötött szerződések után remélik. Azért a remélik, mert mint kiderült, a hat város összesen 19,5 millió kunát (2,7 millió euró) kell hogy fizessen a szövetségnek, de február közepéig mindössze csak 8 millió kunát utaltak át a szövetség számlájára.

Kettős versenyfutás

A szerbiai női Szuperliga 11. fordulójában a várt eredmények születtek, azzal, hogy a nemzetközi szereplésük miatt a liga éllovasai, a 16-16 pontos Vrnjačka banja és Naisa mára, illetve február 21-re halasztották a mérkőzéseiket.

A 11. forduló eredményei: Dinamo–Napredak 27:21, Medicinar–Čačak 26:27, Kikinda–Zaječar 36:30, a C. zvezda szabad volt.

A táblázat:

1. Vrnjačka 9 8 0 1 249:183 16

2. Naisa 9 8 0 1 257:197 16

3. Kikinda 10 6 0 4 314:258 12

4. Zaječar 10 6 0 4 269:244 12

5. Knjaz M. 9 5 1 3 252:236 11

6. Čačak 10 5 1 4 242:238 11

7. C. zvezda 10 5 0 5 302:275 10

8. Dinamo 10 5 0 5 262:261 10
9. RTB Bor 9 3 0 6 213:264 6

10. Medic. 10 1 0 9 241:311 2

11. Napredak 10 0 0 10 184:318 0

EURÓPAI NŐI KUPÁK

Hatgólos előnnyel Oroszországba

Az európai női kézilabdakupákban még három szerbiai csapat szerepel. A Challenge-kupában a Vrnjačka banja bejutott a negyeddöntőbe, az EHF-kupában pedig a niši Naisa hatgólos előnnyel utazik az oroszországi visszavágóra, ahol a Kuban az ellenfél.

Nők, BL, a negyeddöntős mérkőzések 1. fordulójában, 2. csoport: Budućnost–Valcea 23:22. A 2. fordulóban a Győri ETO hazai pályán a Budućnostot fogadja február 15-én, 17.15-től.

EHF-kupa, a tizenhatoddöntő első mérkőzésein: Naisa (szerbiai)–Kuban (orosz) 36:30, Fehérép Alcoa (magyar)–Rulmentul (román) 33:33, a Dinamo (orosz)–FTC (magyar) összecsapás első mérkőzését a visszavágók napján, február 14-én tartják.

Challenge-kupa, a nyolcaddöntő visszavágóin: Vrnjačka banja (szerbiai)–Astol (lengyel) 39:19 (összesítésben 73:48), a Cerle Dijon (francia)–Knjaz Miloš (szerbiai) párharc első mérkőzését február 13-án rendezik, magyar csapat nincs a mezőnyben.

KEK, a nyolcaddöntő első mérkőzésén: DVSC (magyar)–Otetul (román) 34:29. A visszavágót február 14-én rendezik, szerbiai csapat nincs a mezőnyben.