2024. október 7., hétfő

Holland sikerek

LABDARÚGÁS – UEFA-KUPA

Az UEFA-kupa nyolcaddöntőinek első mérkőzései közül a csütörtökön lejátszott öt találkozón két holland siker is született. A Twente és az Ajax is idegenben nyert a Marseille, illetve a Fiorentina ellen, így egygólos előnnyel várhatják a visszavágókat. Az olaszok hiába birtokolták többet a labdát (57 százalék), és hiába lőttek 15-ször kapura, az amszterdamiak hat lövése közül egyből gól született. A vendégek egyik legjobbja – ha nem a legjobbja – Stekelenburg, a kapus volt.

Öt szurkolót – négy franciát és egy hollandot – állított elő verekedés miatt a marseille-i rendőrség a helyi labdarúgócsapat és a holland Twente mérkőzése előtt.

Az Udinese játékosa, Kwadwo Asamoah (jobbról) a lengyelországi hóesésben próbálja megállítani Jakub Wilket (Lech Poznan)

A Vélodrome Stadion közelében, egy söröző előtt mintegy nyolcvan holland drukker feszült hazai szimpatizánsok egy csoportjának. A rövid ideig tartó dulakodásban – rendőrségi közlés szerint – senki sem sérült meg.

A legnagyobb meglepetést a Sahtar Donyeck okozta, amely a hajrában lőtt találatokkal kétgólos előnyre tett szert a Tottenhammel szemben, amelynek az edzője, Harry Redknapp már a mérkőzés előtt mindenkinek a tudtára adta, hogy nem kell szomorkodni, ha a csapat kiesik az UEFA-kupából, ugyanis az ukrajnai vendégszereplésre nem vitte magával Woodgate-et, Palaciost, Lennont és Modrićot sem.

Az Udinese egészen a hajráig két góllal vezetett Lengyelországban a Lech Poznan ellen, ám a hazaiak a 81. percben szépítettek, majd három perccel később az 55. minutumban öngólt vétő Arboleda valamelyest jóvátette hibáját és egyenlített.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a szerdai UEFA-kupa-találkozón egy Brémában betiltott mezreklámot viseltek a Milan játékosai, ezért a német város ötvenezer eurót követel. Az olasz labdarúgócsapat tagjai a szerdai meccsen a Bwin fogadóiroda nevét viselték a mezükön, de ez a német városban 2006 óta tiltott. A helyi önkormányzat illetékes testületének szóvivője csütörtökön azt mondta: a következő napokban számlázzák az összeget a milánói egyesületnek. A német klub szerint a Milant a meccset megelőzően tájékoztatták a helyi törvényről, a klub vezetői azonban (ügyvédi úton) közölték: ők másképp értelmezik a szabályozást. A tiltás életbe lépéséig a Werder Bremen is reklámozta a Bwint – a mezeken és a stadionban is –, a városi tanács azonban e tevékenység befejezésére szólította fel a klubot, miután Brémában a fogadás és annak reklámozása tiltott tevékenység. A Bundesligában szereplő egyesület a bíróságon is kereste igazát, de végül alulmaradt.

UEFA-kupa, a nyolcaddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések: Lech Poznan (lengyel)–Udinese (olasz) 2:2 (Rengfio 81., Arboleda 84., ill. Quagliarella 50., Arboleda (öngól) 55.), Sahtar Donyeck (ukrán)–Tottenham (angol) 2:0 (Szeleznyov 78., Jadson 88.), FC Köbenhavn (dán)–Manchester City 2:2 (Almeida 56., Vingaard 90., ill. Onuoha 30., Ireland 61.), Marseille (francia)–Twente (holland) 0:1 (Arnautović 23.), Fiorentina (olasz)–Ajax Amsterdam (holland) 0:1 (Bakircioglu 60.).

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.