2024. július 17., szerda

Előtérben a tömegsportok

Topolya 2008-as sporttörténéseiről
Laczkovics Károly, a topolyai önkormányzat sportfelelőse


Topolya községben számos sporttevékenység zajlik, és a közelmúltban kiosztották az év sportolóinak járó díjakat. A 2008-as év sporttörténéseiről kérdeztük Laczkovics Károlyt, a topolyai önkormányzat sportfelelősét:

– Mint minden évben, az évsportolója-választáskor összegeztük a sporttörténéseket. A topolyai község az egyedüli, amely pénzeli a sportot, főleg a kis sportokat, a foci kivételével. Csoportos sportokban a Topolya Labdarúgóklub érte el a legjobb eredményeket, bent maradtak a Vajdasági Liga keleti csoportjában a középmezőnyben. Ami a tömegsportokat illeti, női és férfi kosárlabdacsapataink vajdasági szintű rangadókon vesznek részt, közepes eredményekkel. A tekéseink is elég jó eredményeket érnek el, noha Topolyán nincsenek meg a feltételek ehhez a sporthoz. A tekepálya nem felel meg a szabványoknak, és nagy gondot jelent, hogy Zentán és Verbászon kell hogy játsszák a meccseiket. Sok egyéni sportokkal foglalkozó klubunk van, mint például a taekwondósok, a karatésok és az aikidósok. A végére hagytam az asztaliteniszezőket, akik egy nagyon tehetséges, fiatal csapattal szép eredményeket érnek el. A klub és a község is fel fogják mérni, hogy mennyire bírják pénzelni a jó csapatok nevelését.

Több kisebb sportban is vannak csapataink, 45-50 klub működik a község területén, és mindannyian a község pénzére számítanak. Az idén szeretnénk kidolgozni egy sportstratégiát, amely elkészítésébe már tavaly belekezdtünk. A minőséget, a tömegességet és az eredményeket vesszük majd figyelembe, és megpróbáljuk a legjobbakat kiemelni. El kell hogy mondjam, vannak pár emberből álló klubok, amelyek szintén igényt tartanak a pénzre. Azt gondolom, hogy inkább a tömegesebb sportokat kell támogatni, és ezt a stratégia is tükrözni fogja.

A Topolya Kosárlabdaklub elnökét, Tóth György Károlyt,tavalyi eredményeikről és elképzeléseikről kérdeztük:

– A jelenlegi vezetőség hatodik éve vezeti a csapatot, amely a Bácska és Bánát területén zajló II. Szerbiai Ligában volt jelen. A korábbi években a csapat mindig benne volt az első ötben, de sohasem jutottak följebb, az első szerb ligába. Ez a jelenlegi vezetés második éves működésekor sikerült, úgyhogy a negyedik szezon játsszuk az I. Szerbiai Ligában. A tavalyi évben a csapat a felfiatalításon dolgozott, főleg topolyai és környékbeli fiatalokból. Saját nevelésű játékosainkra kell alapoznunk, mert a klubnak kevés pénze van. Nincsenek szponzoraink, a község támogat bennünket, és a Topolatrans nyújt még nagy segítséget.

A tavalyi évben az utolsó előtti helyen végeztünk a ligában, de nem esett ki egy csapat sem, mert átalakították. Az eddigi két szerb ligából négy ligát alakítottak, és jelenleg a ligánk 10. helyén tanyázunk. Nyolc forduló van még hátra, és a kiesés ellen harcolunk.

A nézők nagy számban követik a meccseinket, és támogatnak bennünket, mert főleg topolyai fiatalok vannak a csapatban. Csak az a baj, hogy nem nagyon kapunk anyagi támogatást.

A Topolya Labdarúgóklub szerencsés helyzetben van, mert egy komoly szponzor áll a mögötte. A klub tavalyi sikereiről Palágyi Szabolcs, a klub igazgatója számolt be:

– A Topolya labdarúgócsapat a 2007/2008-as szezonban a Vajdasági Liga északi részében szerepelt. Ezt az évet a hatodik helyen zárta, amivel sikerült bejutnia az újraszervezett Vajdasági Liga keleti csoportjába, ahol most is játszik. Ez szerintem jó eredmény. Serdülőink a tavalyi szezonban a második helyen zártak. A pionírok és a fiatalabb pionírok a Minőségi Szabadkai Ligában szerepelnek, és a harmadik, illetve a negyedik helyet szerezték meg. A Szabadkai Labdarúgó-szövetség szervezésében létezik egy utánpótlásliga, ami 9–10 éves gyerekeknek biztosít mérkőzéseket. Itt is jelen vagyunk, és tavaly nyártól van veteráncsapatunk is, akik szintén szerepelnek bajnokságokon. A Vajdasági Liga átszervezése után a serdülőinket elválasztották a felnőttcsapattól, és a 2008/2009-es szezont már ők is a Minőségi Szabadkai Ligában játsszák. A felnőttcsapat a 2008/2009-es év őszi részét a Vajdasági Liga keleti csoportjának 10. helyén fejezte be. Ez egy nagyon fiatal játékosokból álló csapat, ahol 20 éves a legidősebb játékos. Célunk, hogy fiatal, helyi játékosokból kovácsoljuk össze a gárdát. Az elért tizedik hely is a fiatalságnak, tapasztalatlanságnak tudható be. Most új játékosok jöttek, régiek távoztak, szerintem úgy erősítettünk, hogy javítani fogunk ezen a tizedik helyen. A negyedik-ötödik hely lenne reális, és ha ezt elérjük, akkor én elégedett leszek. A klubot 90 százalékban a Sat-Trakt cég támogatja, és úgy gondolom, ennek köszönhetően a klub megbízhatóan működik. Meg szeretném még említeni, hogy Könyves Norbert, aki nálunk játszott másfél évig, és aki az őszi szezon legjobb góllövője volt, átigazolt a MTK-hoz.

Palágyi Szabolcs, a Topolya Labdarúgóklub igazgatója
Tóth György Károly, a Topolya Kosárlabdaklub elnöke