2024. október 7., hétfő

Macskaevők a mogorvák ellen

Ki lesz Ferdinand párja a védelemben?
A Japánban megrendezett klubvilágbajnokságon kapott piros lapja miatt (képünkön) Nemanja Vidićre ma este, az Inter elleni mérkőzésen nem számíthat Alex Ferguson, a Manchester United edzője

Ha igaz az a feltevés, hogy az emberek a sztereotípiák miatt az olaszokat kiabálósoknak és macskaevőknek, az angolokat pedig mogorváknak gondolják, akkor ma este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén két találkozón is a macskaevők a mogorvák ellen lépnek pályára, ugyanis a milánói Inter a Manchester Unitedet, a londoni Arsenal pedig a Romát fogadja. Az olasz és az angol bajnokság címvédői, az Inter és az MU a 2008/2009-es idényben is tetemes előnnyel vezetnek üldözőik előtt (az előbbinek 9, az utóbbinak 7 pont az előnye a Juventus, illetve a Liverpool előtt), s míg az olaszok Mourinho vezetésével a nemzetközi porondon is szeretnének már valamit nyerni, addig Manchesterben a BL-ben is a címvédés a cél. Nem lesz azonban könnyű dolga Alex Fergusonnak, mivel tegnap délután még nem tudta, Rio Ferdinand mellett kit tesz majd a kezdőcsapatba középső védőnek, ugyanis Nemanja Vidić eltiltását tölti, Wes Brown, Gary Neville és Johny Evans sérültek, s szintén egészségügyi gondokkal küzd John O’Shea is, ám mégis a legvalószínűbb, hogy az utóbbi kap majd helyet a védelemben. Már az is szóba került, hogy Carrick vagy Fletcher próbálja meg majd Ibrahimovićot megállítani (aki a 24 olasz bajnokin 14 gólt lőtt), mivel a két védekező középpályás, Anderson és Hargreaves is sérült. Érdekes még, hogy Ferguson a Blackburn elleni mérkőzés előtt megtiltotta játékosainak, hogy autogramokat osztogassanak a szurkolóknak, ugyanis megszaporodott azoknak a személyeknek a száma, akik csak azért kérnek aláírást a legjobbaktól, hogy aztán a dedikált emléktárgyakat jó pénzért továbbadhassák. Öt évvel ezelőtt már volt erre példa az MU háza táján, s csak érdekességként tennénk hozzá, hogy abban az idényben, vagyis a 2003/2004-es szezonban a Manchester United a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében búcsúzott, miután összesítettben 3:2-re kikapott a Portótól.

Az Arsenal és a Roma mérkőzése előtt igen hálátlan feladat lenne jósolni, mivel a hazájuk bajnokságában is kiszámíthatatlanul szerepelnek: az angolok csak az ötödik, a rómaiak meg a hatodik helyen állnak. A Roma javára billenti a mérleg nyelvét, hogy az együttesben várhatóan bevethető lesz a felépült két brazil, Cicinho és Juan, míg a francia mester, Arséne Wenger vezette Arsenalnál nagyon is hiányozhat a spanyol alapember, Cesc Fabregas, aki hosszú hetekig tartó sérüléséből mostanra felgyógyult ugyan, de játéka – merthogy értelemszerűen nem lehet még jó formában – erősen kétséges.

A Barcelona csúfos hazai vereséggel, a Lyon pedig idegenbeli győzelemmel hangolt a ma esti franciaországi mérkőzésre, melyen bizonyára születik majd néhány gól, mivel egyik gárda sem arról híres, hogy gól nélküli döntetlennel fejezze be a 90 percet.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Inter–Manchester United, Lyon–Barcelona, Atlético Madrid–Porto, Arsenal–Roma.

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.