2024. október 8., kedd

LABDARÚGÁS – A skótok sem tudták megállítani a Zenitet

A s zentpétervári Zenit csapata nyerte az UEFA-kupát, miután a Manchester City stadionjában lejátszott döntőben 2:0-ra nyert a skót Rangers ellen.

A sors ezzel igazságot szolgáltatott, hiszen a skótok úgy jutottak döntőbe, hogy betonvédekezésre rendezkedtek be az elődöntőben a Fiorentina ellen, s sikerült megúszniuk kapott gól nélkül a 2-szer 90 percet, majd a 2-szer 15 perces hosszabbítást is, s végül a büntetők biztosabb értékesítésével nyerték meg a párharcot. A másik ágon a Zenit a Villarrealt, a Marseille-t, a leverkuseni Bayert és a Bayern Münchent búcsúztatta, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen a két német csapatnak összesen 9 gólt lőtt, négyet a leverkusenieknek, ötöt a münchenieknek.

A Zenit a 72. percben szerezte meg a vezetést: egy jó kiugratás után Igor Gyenyiszov lőtt a kapuba. A skótok ezután mindent egy lapra téve támadtak, de egyenlíteniük nem sikerült, s az ész nélküli rohamoknak az lett az eredménye, hogy az oroszok egy tetszetős akció után Konsztantyin Zirjanov állította be. Ezzel a CSZKA Moszkva 2005-ös diadala után a szentpétervári Zenit lett az UEFA-kupa második orosz győztese. A lefújást követően néhány orosz szurkoló beszaladt a pályára, ám a szervezők hamar rendet csináltak, s visszaterelték őket a lelátóra. A mérkőzés legjobbjának Andrej Arsavint választották.

Nem múlt el incidens nélkül a manchesteri döntő „harmadik félideje”: a mérkőzés után megkéseltek egy Zenit-drukkert. Az orosz szurkoló nincs életveszélyben, hat embert őrizetbe vettek. A jegy nélkül csapatukat elkísérő, „némileg” csalódott Rangers-drukkerek a rohamrendőrökkel is összetűztek a stadionon kívül.

UEFA-kupa, döntő: Zenit (orosz)–Rangers (skót) 2:0 (0:0)
City of Manchester-stadion, vezette: Fröjdfeldt (svéd). Góllövők: Gyenyiszov 72., Zirjanov 90+4. percben.
Zenit:Malafejev, Anjukov, Krizanac, Sirokov, Sirl - Zirjanov, Timoscsuk, Gyeniszov, Fajzulin (Kim Dong Dzsin), Arsavin, Fatih Tekke.
Rangers:N. Alexander, Broadfoot, Weir, C. Cuéllar, Papac (Novo), Whittaker (Boyd), B. Ferguson, Hemdani (McCulloch), K. Thompson, S. Davis, Darcheville.