2024. október 8., kedd

ASZTALITENISZ – Hogy mi lesz a vége, nem tudom...

Mint arról már beszámoltunk, a női Szuperliga döntőjének második mérkőzésén az újvidéki Vojvodina visszavágott a Zentának az első találkozón elszenvedett 6:1-es vereségért. A székvárosiak 6:2-re győztek, így kiharcolták a harmadik mérkőzés jogát, melyen eldől a bajnoki cím sorsa.

Amennyiben a harmadik mérkőzés 5:5-ös döntetlen eredménnyel végződik, abban az esetben a Zenta a bajnok, mivel az első mérkőzésen 6:1-re nyert. Sokan az első mérkőzés után kész tényként könyvelték el, hogy a Zenta sorozatban hatodszor is bajnok lesz. Ez azonban nem így történt, ami betudható annak is, hogy az öttagú csapatból hárman még nagyon fiatalok (Tóth Éva épphogy betöltötte 15. életévét, Gyurcsik Aliz és Aleksandra Radonjić pedig 14 éves), s ez volt életükben az első országos csapatbajnoki döntőjük, míg a másik oldalon Gordana Plavšić és Mirjana Bogdanović az utóbbi öt évben négy finálét veszített el a Zenta ellen, s Radak Una, valamint Andrea Todorović is szerepelt már csapatbajnoki döntőben. A második mérkőzés nagyon rosszul kezdődött a zentaiak számára, hiszen mindkét párost elveszítették, s utána Plavšić magabiztosan nyert Radonjić ellen. Ez a fiatal csapat 0:3-ról nagyon nehezen tudja még az 5:5-öt is kiharcolni, de nem azért, mert gyengébb, hanem mert pszichikailag nem bírja el a nagy terhet. Teljesen máshogy alakul a meccs, ha a párosok után 1:1 az eredmény. Jól tudja ezt mindenki Zentán, s az a kérdés, hogy Mellik Zoltán mer-e egy nagyon merészet húzni s átalakítja-e a párosokat, vagyis vasárnap 17 órakor a mindent eldöntő mérkőzésen nem a Tőke/Tápai és a Gyurcsik/Radonjić kettősök állnak majd az asztalhoz. Ami még furcsa volt a visszavágón és az első mérkőzésen is, hogy a székvárosi csapat kispadján két edző ült, a zentaiakén pedig csak egy, annak ellenére, hogy a szabály engedi, hogy két edző adja az utasításokat.

Mint ahogy a dal is mondja: „Hogy mi lesz a vége, nem tudom...”, de az biztos, hogy ettől a zentai csapattól már az is óriási teljesítmény, hogy bejutott a döntőbe, s ott egyszer 6:1-re legyőzte a Vojvodinát. A Zenta Asztaliteniszklub a szurkolók számára ismét ingyenes autóbuszt indít Újvidékre, amely vasárnap 14.45-kor indul a klub elől. Jelentkezni a 024/815-484-es telefonszámon lehet.

Vajdasági sikerek Zágrábban

Az 55. Zagipingen, a kezdők, újoncok és serdülők Zágrábban megrendezendő nyílt bajnokságán szép vajdasági eredmények születettek. Szerbia újoncválogatottja, melyet Czini Gábor tanítványai, két topolyai lány, Fenyvesi Anna Zsófia és Truzsinszki Viktória alkottak, a negyeddöntőben 3:1-re nyert a horvát Mladost ellen, az elődöntőben pedig Oroszország B válogatottját győzték le 3:2-re. A fináléban az oroszok egyes számú csapata már túl nagy falatnak bizonyult, de az erős mezőnyben a második hely is nagyszerű eredménynek számít. Az újonc fiúknál a törökkanizsai Nagynémedi Valentin bronzérmes lett, miután az elődöntőben 3:1-re kapott ki a későbbi győztes francia Mehdi Bouloussától. Szintén bronzérmes lett a serdülők között a Gojko Komad/Ilija Majstorović alkotta csapat, amely az elődöntőben 3:0-ra kapott ki a francia válogatottól.

Selejtező nélkül I. ligás a Topolya

A Topolya női csapata (Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Tóth Klaudia, Czini Laura, Bencsik Elvira), amely veretlenül nyerte meg a Szerb Liga vajdasági csoportját, selejtező nélkül jutott be az I. ligába, miután a hétvégi kvalifikációs tornára csak a topolyaiak és a belcsényiek neveztek be, míg a Novi Beograd, a Vranje és a Mataruška Banja-i Backhand nem jelezték részvételi szándékukat. Így a temerini selejtezőn csak a férficsapatok (a kragujevaci Faks, az obrenovaci Tent, a belgrádi Čukarički, nagybecskereki Stenes, a begeči Čarda kod Braše) állnak majd asztalhoz. A kostolaci Rudar nem jelentkezett a tornára.