2024. október 7., hétfő

„Merénylet” a madridi Király ellen

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

A Liverpool semmit nem bízott a véletlenre, s már az első félidőben eldöntötte a továbbjutó kilétét a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Real Madrid ellen, miután az első mérkőzésen megszerzett egygólos előnyhöz még kettőt (Torres és Gerrard)hozzáadott. A második félidőben Gerrard még egyszer betalált, a Királyi Fehérek elleni merényletet pedig Dossena állította be két perccel a mérkőzés vége előtt.

A találkozó elejétől a végéig nagyon jól játszottunk. Nem lenne tisztességes bárkit is név szerint kiemelni, mindenki kiválóan teljesített, így a nagyarányú győzelem teljesen megérdemelt. Külön örülök Fernando Torres és Alvaro Arbelo jó szereplésének, hiszen a találkozó előtt még nem volt biztos, hogy pályára küldöm őket, de vállalták a játékot, nem is akárhogy: Torres gólt lőtt, Arbeola pedig 90 percen át futott – mondta Benitez, a Liverpool edzője.

dipl. ing. Szalai Attila karikatúrája

A spanyolok a pályán az első és a második angol gól után is tiltakoztak, ugyanis szerintük az első találat előtt Pepe ellen szabálytalankodtak a hazaiak, a második gól, amelyet büntetőből lőtt a csapatkapitány, téves ítélet után született. Juande Ramos, a madridiak edzője azonban a találkozó utáni sajtótájékoztatón nem foglalkozott a bírókkal:

Azok után, hogy két gólt kaptunk, megpróbáltunk egyenlíteni. Kitámadtunk, s így a Liverpoolnak több lehetősége nyílt az ellentámadásokra, amit ők ki is használtak. Természetesen nem örülünk a végeredménynek, de a Liverpool volt a jobb, megérdemelten jutott tovább.

A kedd este pályára lépő másik angol együttes, a Chelsea már jóval nehezebben jutott a nyolc közé, ugyanis a Juventus a 19. percben ledolgozta hátrányát, ám Hiddink tanítványai egyenlítettek, majd a második félidőben Del Piero góljára is volt válaszuk, így 3:2-es összesítéssel jutottak a negyeddöntőbe. Érdekes, hogy a holland edző, amióta átvette a Chelsea-t, először fordult elő, hogy a londoni csapat nem nyert.

A Juventust Torinóban legyőzni nagyon nehéz, s úgy, ahogy kezdtük a találkozót, pontatlan átadásokkal, nem is sikerülhetett. A kapott gólt után tudtuk, nem szabad bepánikolnunk, s ennek meg is lett az eredménye. A folytatásban többet birtokoltuk a labdát, s nem próbálkoztunk a teljesen haszontalan felívelésekkel – nyilatkozta Hiddink, aki külön kiemelte Ashley Cole játékát, aki a bal oldalon hibátlanul ellátta a feladatát. A holland tréner elmondta, nem tud állást foglalni a két vitatott esettel (Drogba szabadrúgása, amely az ismétlés alapján gólt ért ért, és a Juventus büntetőjét megelőző szituációt) kapcsolatban, mivel egyiket se látta jól, de hozzátette, ideje lenne már a XXI. század nyújtotta lehetőségeket a labdarúgásban is bevezetni.

Kevesen hittek abban, hogy a Bayern München együttese a visszavágón még nagyobb különbséggel nyer majd a Sporting ellen, mint tette azt két héttel ezelőtt, amikor 5:0 volt az eredmény. A Toni, Ribéry, Klose nélkül felálló bajorok az Allianz Arenában 7:1-re győztek, s már a találkozó után a szombati, Bochum elleni mérkőzés járt a fejükben, hiszen a Hertha előnye négy pont Klinsmann csapatával szemben, így a hétvégén a Bayern München számára a győzelem kötelező.

A Panathinaikosz hiába ért el számára kedvező 1:1-es döntetlent a Villarreal ellen, a görögök, habár óriási támogatást kaptak a szurkolóiktól, kikaptak a spanyoloktól, így a Sárga Tengeralattjáró jutott tovább. A párharcot eldöntő gól húsz perccel a találkozó vége előtt született, amikor Llorente, aki a második félidő elején állt be, kilőtte a jobb alsó sarkot.

Nem beszélnék sikertelenségről, hiszen két jó mérkőzést játszottunk a Villarreal ellen, s nemcsak nekünk, hanem nekik is fárasztó volt. Az ilyen fontos mérkőzéseken apróságok döntenek: a spanyolok mindkét gólja a mi hibáink után születtek. Ezen a szinten a hibákért már nagy árat kell fizetni. A második félidőben inkább a szívük vezérelte a labdarúgóimat, mint az eszük, de ez a tapasztalatlanság átka. A játékosaim 80 százaléka először szerepelt a Bajnokok Ligájában, s nem szabad elfelejtenünk, hogy csoportelsőként jutottunk tovább, Milánóban legyőztük az Intert, Brémában pedig a Wedert. Kiestünk, de emelt fővel búcsúztunk a BL-től – mondta Henk Ten Cate, a görög együttes edzője.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók (zárójelben az első mérkőzés végeredménye és a gólszerzők): Juventus–Chelsea 2:2 (0:1, Iaquinta 19., Del Piero (11-esből) 74., ill. Essien 45., Drogba 83.), Liverpool–Real Madrid 4:0 (1:0, Torres 16., Gerrard (11-esből) 28., 47., Dossena 88.), Panathinaikosz–Villarreal 1:2 (1:1, Manciosz 55., ill. Ibagaza 49., Llorente 70.), Bayern München–Sporting 7:1 (5:0, Podolski 7., 34., Polga (öngól) 39., Schweinsteiger 43., Van Bommel 74., Klose (11-esből) 82., Müller 90., ill. Moutinho 42.).

A vastag betűvel szedett csapatok jutottak a negyeddöntőbe.