2024. október 8., kedd

Holmi német itzki, fitzki

LABDARÚGÁS

Horvátország–Németország 2:1 (1:0)

A német és a horvát csapat első fordulóbeli teljesítményét figyelembe véve a két csapat összecsapása egyértelműen német győzelmet ígért. Hogy ebből nem lett semmi, az a németek tehetetlenségének é a horvátok remek játékának köszönhető.

Slaven Bilić csapata nem a pár nappal ezelőtti Ausztria elleni formáját hozta, hanem azt, amikor Olićék a selejtező során 3:2-re nyertek a Wembleyben Anglia ellen. A horvátok Pranjić beadása után Srna berobbanásának köszönhetően szerezték meg a vezetést. A második félidőben Rakitićközépre adása Podolskin irányt változtatott, s a kapufáról pont Olić elé került, aki a kapuba gurított. Az egyre növekvő számú német támadások egyikéből gól született: Niko Kovač rosszul fejelte ki a labdát, amit Podolski védhetetlenül lőtt a kapuba. Ettől többre azonban nem tellett a Joachim Löw vezette németek erejéből, akik ilyen teljesítménnyel nem sok jóra számíthatnak a következő mérkőzéseken. A horvátok nem ijedtek meg a németektől, s Csokonai Vitéz Mihály gondolataival, „Holmi német itzki, fitzki” léptek pályára, s ez a hozzáállás meghozta a sikert. A ráadás perceiben a bíró kiállította Schweinstegiert, aki fellökte az ellene szabálytalankodó Lekót.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Horvátország–Németország 2:1 (1:0)

Klagenfurt, 30.000 néző, vezette: Frank De Bleeckere (Belgium). Góllövők: Podolski a 79., illetve Srna a 24., Olić a 62. percben.

Horvátország: Pletikosa, Ćorluka, R. Kovač, Simunič, Pranjić, Srna (Leko), Modrić, N. Kovač, Rakitič, Krajnčar (Knežević), Olić (Petrić).

Németország: Lehmann, Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen (Odonkor), Fritz (Kurányi), Frings, Ballack, Podolski, Gomez (Schweinsteiger), Klose.