2024. október 7., hétfő

Novák Tamás a győztes

SAKK
Jelenet a zentai versenyről

Az „Esély a stabilitásért” Közalapítvány támogatásával megvalósult rendezvénysorozat, a zentai és a szegedi sakk-klub tagjainak találkozója március 14-én Zentán a harmadik, egyben befejező állomásához érkezett. Szép igazi tavaszi napon, egy nagyszabású rapid sakkversennyel zárult a két határ menti város csapattalálkozója. A versenyen 65 versenyző indult, amelyen a zentai és környékbeli gyerekek voltak többségben, de a szegediek is nagy reményekkel érkeztek. A zentai és szegedi sakkozók mellett sok gyermek érkezett a versenyre a környékbeli városokból. Az összes induló egy kilenc fordulós 15-15 perces svájci rendszerű versenyen mérte össze tudását de az eredményeket három korcsoportban értékelték a szervezők: az 1991.01.01 és 1993.12.31. között születettek; az 1994.01.01.és a1996.12.31. között születettek; és a legkisebbek akik 1997.01.01 után születtek. Az összetett elsőségért két játékos volt végig nagy harcban:

a szegedi Csirik András,és a zentai Novák Tamás fej-fej mellett haladt egészen a 7. forduló végéig: mindenkit megvertek, akivel csak összekerültek, egyedül egymással nem bírtak. A 8. fordulóban Novák szerzett szusszanásnyi előnyt mivel Csirik András megosztozott a ponton Ágoston Áronnal. Az utolsó fordulóban a fiatal zentai tehetség, Kecskeméti Árpád hosszú küzdelemben legyőzte Csirik Andrást, s ezzel a győzelemmel megnyerte a legkisebbek versenyét. Novák Tamás eközben elsőségét még egy győzelemmel biztosította be, így végül 1,5 pont előnnyel nyerte az összetett versenyt a 2. helyezett Csirik András és a 3. helyezett Újházi Mihály (aki a '94 . és a '96 között születettek versenyének bajnoka lett) előtt. A további helyezésekért is nagy harc folyt, szoros volt a mezőny, így mindenki reménykedett, hogy egy-egy győzelemmel sokat léphet előre a rangsorban.

A verseny végeredménye: 1. Novák Tamás 8,5, 2–5. Csirik András, Újházi Mihály, Ágoston Áron, Kecskeméti Árpád 7, 6. Ágoston Ádám 6,5, 7–14. Kaszás Viktor, Vályi Adél, Csonka Balázs, Juhász Bence, Lőrincz Renáta, Papp Péter, Világos Emil, Molnár Gábor Roland 6, 15–21. Bosznai Bence, Barócsi Ádám Attila, Bálint Dániel, Kószó Attila, Horváth Aleks, Csirik János, Balázs Bettina 5,5 pont stb.

A verseny díjazottjai korcsoportonként, 1991–1993: 1. Novák Tamás, 2. Csirik András, 3. Ágoston Ádám. 1994–1996: 1. Újházi Mihály, 2. Ágoston Áron, 3. Lőrincz Renáta. 1997–2001: 1. Kecskeméti Árpád, 2. Vályi Adél, 3. Csonka Balázs.

A verseny mellett a körítés is kiváló volt: ebédre a Royal Szálló látta vendégül a sakktalálkozó résztvevőit, míg a fordulók közben üdítő és pogácsa „állt” a játékosok és kísérőik rendelkezésére. A legkisebbek ebéd után és a fordulók közben is megtalálták a a lehetőséget a szórakozásra. És bár végig baráti volt a légkör, jó volt a hangulat, hogy biztosan ne távozzon senki se keserű szájízzel, minden résztvevő csokoládét kapott a választható tárgyjutalom mellé. A tervezett rendezvénysorozat ugyan véget ért, de mind a szegedi, mind a zentai csapatvezetés elkötelezett amellett, hogy ezt a kapcsolatot, amelyet ez a csapattalálkozó hívott életre, fenntartsák és ápolják.

Jövőre mindkét csapat szívesen venne részt egy hasonló rendezvénysorozat megszervezésében. A létrejött jó kapcsolatot tovább erősítheti egymás versenyein, sakkeseményein való részvétel, hiszen bár egy határt át kell lépni, ami elválasztja a két országot, a két város, a két csapat mégis nagyon közel van egymáshoz.

Novák Tamás, Kecskeméti Árpád és Újházi Mihály a zentai verseny korosztályos győztesei

Savić veresége

A Budván zajló X. Európa-bajnokság 10. fordulójában semmi nem dőlt el, hiszen az utolsó forduló előtt kilenc játékosnak van 7,5 pontja, vagyis a győztest csak az utolsó forduló partijai után kapjuk meg. A legjobban helyezett szerbiai versenyző, a veresége ellenére, továbbra is Miodrag Savić, aki honfitársaival – Miloš Perunovićtyal és Danilo Miladinovićtyal – a 24–57. helyen áll.

A 10. forduló érdekesebb eredményei: Inarkijev (orosz)–Szokolov (holland) remi, Naiditsch (német)–Zsobava (grúz) 1:0, Navara (cseh)–Malahov (orosz) remi, Cseparinov (bolgár)–Mamedov (azeri) remi, Volokityin (ukrán)–Kobalija (orosz) 0:1, Tomasevszkij (orosz)–Szjugirov (orosz) 1:0, Guszejnov (azeri)–Savić (szerb)1:0, Alekszandrov (fehérorosz)–Gracsev (orosz) 0:1, Fedorcsuk (ukrán)–Bocsarov (orosz) 1:0, Nyback (finn)–Raszulov (azeri) 1:0, Georgijev (bolgár)–Erdős (magyar) 1:0, Berkes (magyar)–Nijboer (holland) remi, Tivjakov (holland)–Héra (magyar) 1:0,
Szabó (magyar)–Belov (orosz) remi, Dembo (görög)–Ruck (magyar) 0:1, Zueger (svájci)–Prohászka (magyar) remi, Milanović (szerb)–Lupulescu (román) remi, Beljavszkij (szlovén)–Vučković (szerb) 1:0, Nepomniacstcsi (orosz)–Pikula (szerb) 1:0, Van Wely (holland)–Perunović (szerb) 0:1, Novikov (orosz)–Ivanišević (szerb) 0:1, Szabó Gergely (romániai)–Sedlak (szerb) 1:0.

A sorrend: 1–9. Erneszto Inarkijev (orosz), Ivan Szokolov (holland), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz), Szergej Fedorcsuk (fehérorosz), Arkadij Naiditsch (német), Mikhail Kobalija (orosz),Borisz Gracsev (orosz), Tomo Nyback (finn), Gadir Guszejnov (azeri) 7,5, 10–23. Ivan Cseparinov (bolgár), Artyom Tyimofejev (orosz), Baadur Zsobava (grúz), Mateusz Bartel (lengyel), David Navara (cseh), Alekszander Arescsenko (ukrán), Rauf Mamedov (azeri), Vlagyimir Malahov (orosz), Viorel Bologan (moldáv),... 7,... 24–57. Miodrag Savić (szerb), Miloš Perunović (szerb), Danilo Miladinović (szerb) 6,5 pont stb.

Hoang az élen

A Szentpéterváron zajló X. női Európa-bajnokság 8. fordulója után a magyar színekben versenyző Hoang Thanh Trang továbbra is kiválóan szerepel, s három fordulóval a verseny vége előtt holtversenyben az élen áll.

A 8. forduló érdekesebb eredményei: Pogonyina (orosz)–Hoang (magyar) remi, Mkrtchian (örmény)–Foisor (román) remi, Socko (lengyel)–Szadrina (orosz) remi, Kovanova (orosz)–Kovalevszkaja (orosz) remi, Melia (grúz)–Grabuzova (orosz) 1:0, Rajlich (lengyel)–Hurcidze (grúz) 1:0, Arahamija-Grant (skót)–Bodnaruk (orosz) remi, Demina (orosz)–Uszenyina (ukrán) remi, Dworakowska (lengyel)–Paehtz (német) 1:0, Lomineisvili (grúz)–Nebolsina (orosz) 1:0, Severiuhina (orosz)–Ovod (orosz) 1:0, Stojanović (szerb)–Dzagnidze (grúz) 0:1, Cserednicsenko (ukrán)–Manakova (szerb) 1:0.

A sorrend: 1–3. Hoang Thanh Trang (magyar), Salome Melia (grúz), Iweta Rajlich (lengyel) 6,5, 4–13. Natalija Pogonyina (orosz), Lilit Mkrtchian (örmény), Cristina-Adela Foisor (román), Monika Socko (lengyel), Tatjana Sadrina (orosz), Baira Kovanova (orosz), Jekatyerina Kovalevszkaja (orosz), Anasztazia Bodnaruk (orosz), Maja Lomineisvili (grúz) és Zoja Severiuhna (orosz) 6,... 59. Anđelija Stojanović (szerb) 4,5,... 95. Maria Manakova (szerb) 4 pont stb.