2024. október 8., kedd

Buffon kézzel-lábbal tartotta életben a reményt

LABDARÚGÁS

Hiába változtatott Roberto Donadoni a hollandok elleni kezdőcsapathoz képest négy poszton (Chiellini, Grosso, De Rossi, Del Piero), az olasz válogatott csak 1:1-es döntetlent játszott Romániával. A squadra azzura még rosszabbul is járhatott volna, hiszen a románok a 80. percben kihagytak egy büntetőt.

Az első félidőben a kapuk felváltva forogtak veszélyben. Hol az olaszoknak volt jó öt percük, hol a románoknak, s ezekben az időszakokban a fölényben játszó csapatnak több gólszerzési lehetősége is adódott, ám a csatárok nem tudtak a kapusok eszén túljárni. Buffonnak is volt pár szép védése, de a románok imába foglalhatják Lobont nevét, aki néhány alkalommal bravúrosan hárított. Piturca csapata egy kapufáig jutott, amikor Chivu szabadrúgás megpattant Panuccin, az olasz kapus már verve volt, de a kapufa mentett. Az első félidő utolsó percében Toni a kapuba fejelte a labdát, ám a játékvezető lest intett – tévesen. A második félidő elején felpörögtek az események. A Barcelonából a Milanba szerződő Zambrotta rosszul fejelte haza a labdát, Mutu lecsapott rá, s Buffon felett a kapuba lőtte a játékszert. Az olaszok ekkor kapcsoltak, hogy nagy a baj, s egy perccel később egy szöglet után Chiellini fejelte kapu felé a labdát, Tamás lyukat rúgott, s a védő Panucci közelről a kapuba talált. A 75. percben Toni gyönyörű mozdulattal, mellel tette De Rossi elé a labdát, akinek a fejesét Lobont hárította. A 80. percben a norvég bíró egy 11-essel ajándékozta meg a románokat, azonban Mutu büntetőjét Buffon előbb kézzel, majd lábbal hárította, s ezzel még életben tartotta az egyre jobban elhaló olasz reményeket.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Olaszország–Románia 1:1 (0:0)

Zürich, 31.000 néző, vezette: Tom Henning Øvrebø (Norvégia). Góllövők: Panucci az 56., ill. Mutu az 55. percben.

Olaszország: Buffon, Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso, De Rossi, Perrotta (Cassano), Pirlo, Camoranesi (Ambrosini), Toni, Del Piero (Quagliarella).
Románia: Lobont, Contra, Tamás, Goian, Rat, Radoi (Dica), Codrea, Petre (Nicolita), Chivu, D. Niculae, Mutu (Kocsis).