2024. október 8., kedd

Véget ért a spanyol átok és az olaszok szenvedése

LABDARÚGÁS

Az utóbbi 22 évben Spanyolország háromszor esett ki tizenegyespárbaj során, így amikor Herbert Fandel véget vetett az Olaszország–Spanyolország mérkőzés kétszer tizenöt perces hosszabbításának, akkor Luis Aragońes, a spanyolok 70 éves szövetségi kapitánya, figyelembe véve a fenti adatot, igencsak ideges lehetett.

A több mint két évtizedes átok Casillasnak, a spanyol válogatott és a Real Madrid kapusának köszönhetően megdőlt, mivel a 27 éves hálóőr De Rossi és Di Natale büntetőjét is hárította, míg a másik oldalon a világ legjobb kapusának tartott Buffon csak egyszer, a spanyol gólkirály Güiza eszén járt túl.

Az olaszoknak – akik a hollandok ellen rosszul, a románok ellen pedig gyengén játszottak – a szenvedése ezen az Európa-bajnokságon véget ért, s kérdés, hogy a squadra azzura teljesítményét látva az olasz szövetségben van-e olyan ember, aki ezek után okos ötletnek tartja, hogy Roberto Donadoni szövetségi kapitány szerződését még az Eb előtt két évvel meghosszabbították. A Milan egykori játékosának a mentségére legyen, hogy a spanyolok ellen egy igencsak felforgatott és átrendezett olasz válogatottat volt kénytelen pályára küldeni. Barzagli az edzésen sérült meg, Pirlo és Gattuso pedig eltiltását töltötte, így aztán a két középső védő Panucci és Chiellini lett, a középpályán pedig Aquilani és Ambrosini kapott lehetőséget. Az első félidőben a spanyoloknál volt többet a labda, de ez amolyan meddő mezőnyfölény volt, mivel gólhelyzetig nem sikerült eljutni. A játékosok igen gyenge produkciójához Herbert Fandel játékvezető is csatlakozott, aki a 41. percben „elfelejtett” szabadrúgást ítélni a 16-os sarkánál a spanyolok javára. Grosso szabálytalankodott Silvával szemben, s az olasz védő azonnal mutatta, hogy a szabálytalansága a 16-oson kívül volt, ennek ellenére a bíró továbbot intett. A legnagyobb olasz gólszerzési lehetőség a második félidőben volt, amikor Toni előbb az égbe rúgta a labdát a 16-osban, majd Camoranesi elé fejelte, akinek a lövését Casillas lábbal hárította. Tíz perccel a mérkőzés vége előtt Senna mintegy 30 méterről próbálkozott, a labda átcsúszott Buffon hasa alatt, ám a kapufa megállította a játékszert.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Olaszország–Spanyolország 0:0 – tizenegyesekkel 2:4

Bécs, 51 428 néző, vezette: Herbert Fandel (Németország).

Olaszország: Buffon, Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso, Aquilani (Del Piero), De Rossi, Ambrosini, Perrotta (Camoranesi), Toni, Cassano (Di Natale).

Spanyolország: Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Senna, Iniesta (Cazorla), Xavi (Fabregas), Silva, Villa, Torres (Güiza).

A 11-esek értékesítői: Villa, Cazorla, Senna, Fabregas, ill. Grosso, Camoranesi.

Kihagyták: Güiza, illetve De Rossi, Di Natale.