2024. október 7., hétfő

Nyolcaddöntő, doppingvizsgálat – sérülés, pihenés

ASZTALITENISZ

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy szerbiai női asztalitenisz-válogatott eredményessége két játékosnak, a csókai Erdélyi Annamáriának és a zentai Fehér Gabriellának a teljesítményétől függ. Erdélyi Portugáliában él, a Mirandela csapatát erősíti, Fehér pedig a La Selva-i Cassanencben játszik, amely jelenleg 7. helyen áll a spanyol bajnokságban.

A németországi Pro-tour versenyen, melynek Bréma adott otthont, mindketten indultak, de a végén teljesen különböző érzésekkel fejezték be a tornát. Míg Erdélyi egyik legnagyobb sikerét érte el Pro-tour versenyen, hiszen bejutott a 16 közé, s életében először kellett részt vennie doppingvizsgálaton, addig Fehér sérülés miatt kénytelen volt két mérkőzését is feladni a csoportban.

– Az utóbbi időben nem voltam versenyen, csak edzettem, és éreztem, hogy egyre jobban játszok, reménykedtem, hogy ez majd a versenyen sem lesz másként. Az önbizalmamat is növelte, hogy az edzőm, Kong Guoping azt mondta, jobb lett a technikám, s ezáltal a játékom is biztosabb lett – mondta Erdélyi Annamária.

Erdélyi Annamária Fotó: Ótos András

• A csoportban Negrisoli volt az első kiemelt, de ő csak harmadik lett.

–Igen, az olasz lány számított a csoport esélyesének, de én őt megvertem, igaz, a német-kínai Pengpengtől pedig kikaptam. Negrisoli legyőzte a német-kínait, de a jobb szettarány miatt Pengpeng lett az első, én a második, Negrisoli pedig kiesett. Én pótselejtezőre kényszerültem, s a sorsolás kedvezett, ugyanis a francia védőjátékost, Durand-t kaptam, akinek a legyőzése nem okozott gondot.

• A főtáblán a zentai születésű, horvát színekben versenyző Boros Tamara volt az első ellenfeled.

– Tamarát még soha nem vertem meg, sőt még megszorítanom se sikerült, így annyira nem örültem a sorsolás láttán. Úgy gondoltam, odaállok, megpróbálom kihozni magamból a maximumot és lesz, ami lesz. Fehér Gabival közösen kidolgoztunk egy taktikát, amelynek az volt a legfontosabb része, hogy Tami fonákjára nem ütök egy labdát se, csak a tenyeresére játszok. Az ötödik játszmában végig ő vezetett, a vége felé azonban utolértem, megnyertem a szettet, és mint kiderült, ez döntött.

• Miért nem játszottál Boros fonákjára?

– Azért, mert a fonákjai gyilkos erejűek. A meccsen Gabi ült mögöttem, ő volt az edzőm. Mikor

meccslabdához jutottam, az egész testem remegett, akkor ugyanis felfogtam, hogy nyerhetek.

• A nyolcaddöntőbe jutásért a kínai-francia Xian Yi Fangnak esélyt sem adtál.

– Mint említettem, szeretek védő ellen játszani, de ő nagyon jó védőjátékosnak számít, így én sem gondoltam, hogy 4:0-ra nyerhetek. A meccs elején a beütéseit nem tudtam visszaadni, 10:6-ra vezetett az első játszmában. Aztán sorozatban hat pontot szereztem, a második játszmát pedig 11:1-re nyertem meg!

• A selejtezőkben volt német-kínai, a főtáblán francia-kínai, a nyolc közé jutásért ismét egy német-kínai.

– Wu Jiaduo ellen ebben az idényben négyszer játszottam: valamennyiszer ő nyert, de mindig volt esélyem. Brémában megnyertem az első szettet, 7:5-re vezettem, s akkor két adogatását nem adtam vissza. A mérkőzés azonban nem ekkor, hanem a negyedik játszmában dőlt el: Wu vezetett 2:1-re, a játszma végén feljöttem, 10:10 volt az eredmény, amikor egy hosszú pont végén ziccert hibáztam.

• A meccsed után olyan történt, amire eddigi életedben még nem volt példa.

– Igen, ugyanis doppingvizsgálaton kellett részt vennem. Asztaliteniszben is egyre sűrűbbek az ellenőrzések. Nagyon fura volt, sőt jobban mondva nem fura, hanem szörnyű volt. Az ellenőr ott állt mellettem, és közelről nézte, amíg el nem végeztem a „dolgom”. Elég kellemetlen volt. Nekem szerencsére két perc után sikerült, igaz, akkor már a csapot is megengedték, abban bízva, hogy az segít.

• Hogy álltok a portugál bajnokságban?

– Eddig első helyen vagyunk, még van egy meccs az alapszakaszban, utána kezdődik a rájátszás. Az első hely a célunk, de nem lesz könnyű, ugyanis a második helyezettet legutóbb 4:3-ra győztük le. A saját teljesítményemmel elégedett vagyok, hiszen csak két mérkőzést veszítettem el, mindkétszer kínai játékos győzött le.

Fehér Gabriella

Gyógykezelésre jár és Coelhót olvas

Fehér Gabriella Spanyolországban tartózkodik, s reméli, hogy az áprilisban sorra kerülő világbajnokságon már asztalhoz állhat.

– A hónap közepén, pontosan március 17-én délelőtt éreztem először fájdalmat a mellem alatt, a bordaközi izmomnál. Este elmentem az orvoshoz, aki megvizsgált, és azt mondta, nem hiszi, hogy a németországi versenyen asztalhoz állhatok. Mindjárt gyógyszert is kaptam.

• Mint utóbb kiderült, az orvosnak volt igaza.

– Igen, kiderült, hogy a bordaközi izmomat egy hajszálnyi ín tartja. Ha egy perccel tovább játszom, akkor valószínű, hogy elszakadt volna. Hála istennek erre nem került sor. Néhány álmatlan éjszaka után szerda éjjel sikerült először rendesen aludnom, ugyanis amikor megmozdultam, akkor nem volt nagy a fájdalom. Pár nappal ezelőtt óriási kínjaim voltak: bármit csináltam, felkeltem, oldalra fordultam – fájt, mivel ezt az izmot jóformán minden mozdulatnál használjuk. A pingpongról meg ne is beszéljünk, még a legegyszerűbb ütésnél is fájt. Amikor lefekszem és fel akarok kelni, öt percbe telik, de most már jobb.

• Meddig kell még pihenned?

– Már hét napja pihenek, ugyanis az orvos azt mondta, se futás, se pingpong, minél többet feküdjek. Az első diagnózisok alapján tíz-tizenöt napig nem csinálhatok semmit, vagyis remélem, hogy a jövő héten már folytathatom az edzéseket, mert igencsak unatkozom. A tréningeket azonban nem szabad azonnal teljes erőbedobással végeznem, fokozatosan kell növelnem a terhelést.

• Mit csinál egy élsportoló, amikor nem edzhet?

– Internetezek, családommal, barátaimmal beszélgetek a világháló segítségével. Olvasom Paulo Coelho Tizenegy perc című könyvét, filmet nézek, picit sétálok, mert azt megengedte az orvos. Nem ezt szoktam meg: mindig is sokat edzettem, és már alig varom, hogy újra asztalhoz álljak.

• Április végén Jokohamában rendezik az egyéni világbajnokságot. Ott leszel?

– Igen, egyelőre úgy néz ki, hogy megyek. Van még egy hónapom, hogy mindent megtegyek azért, hogy jó formában legyek.

• Hogy viszonyul a spanyol klub vezetősége a sérülésedhez?

– Nagyon korrektek, naponta megyek fizioterapeutához. A hétvégi spanyol bajnokit ki kell hagynom, de azt mondták, ezzel ne törődjek, a fő, hogy minél előbb felépüljek. Kiesni nem fogunk, és mivel az őszi idényt a kínai játékosunk nélkül játszottuk le, így arra is kevés az esély, hogy az első hat között végezzünk. A klubban mindent megtesznek értem, nagyon szeretnek, és én is jól érzem magam itt.

• Az idény végén lejár a kétéves szerződésed.

– Igen, de már meghosszabbítottam egy évvel. Jobb feltételeket kaptam, a fejlődésemhez szükséges feltételek is megvannak, s ami a legfontosabb: otthon érzem magam.

• Akik látogatják a Magyar Szó megújult honlapját (www.magyarszo.com), azok a cikk után a te hozzászólásaidat is elolvashatják. Látszik, hogy követed a női Szuperligát, melyben úgy néz ki, hogy a döntőt ismét a Zenta és a Vojvodina játssza majd. Szerinted ki nyer?

– Nehéz megmondani, de ha a zentai lányok jó formában lesznek, és Tápai Évi megnyeri mindhárom egyéni meccsét, akkor szerintem a Zenta lesz a bajnok! A Vojvodina az utóbbi hat évben öt döntőt veszített el a Zenta ellen, nagyon ki vannak éhezve a bajnoki címre, jó mérkőzésre számíthatunk!