2024. október 7., hétfő

Hideg fej, maximális erőbevetés

Még nem egészen esett le a tantusz vasárnap délután az óbecsei Tisza-strandon: a kajakklub előtt edzők, sportolók, rokonok sörözgettek néma, befelé forduló örömmel. Aznap délután két óbecsei nyakába került érem: Marko Novaković a K-1 200-as távján a dobogó legfelső fokára állhatott fel, ráadásul olimpiai kvótát is szerzett, és ezüstérmet nyert a Milenko Zorić, Holpert Ervin, Aleksandar Aleksić és Dejan Terzić kajak négyes 1000 méteren – közülük Dejan szintén Óbecsén lapátolja a vizet.

Marko Novakovićot Sóti József, a 2000-es sydneyi olimpia döntőse készítette fel a versenyre, készségesen nyilatkozott versenyzője felkészüléséről és londoni esélyeiről a Magyar Szónak.

– Markónak én vagyok a nevelőedzője, öt éve dolgozunk együtt, de kezdőként is én tanítottam evezni. Az utolsó három évben, amióta a felnőtt korosztályba lépett, úgy próbáltam irányítani, hogy a rövidtávra koncentráljon, és az edzéstervet a sprintszámokhoz megfelelően állítottam össze. Az, hogy K-1-esben 200 méteren fog evezni, az utóbbi két évben lett egyértelmű. Korábban ő Terzićtyel párosban evezett 200 méteren, végül úgy döntöttem, Terzić Šabacon erősítse a válogatott négyest – most ők is dobogósok és olimpiai részvevők lettek. Ez az első hely a világnak talán meglepetés volt, de nekem nem az, mert az edzésen mért idők sejtették az érem esélyét.

Milyenek voltak a te elvárásaid?

– A teljesítménye alapján komoly eredményre számítottam. 200 méteren a rajt, a reflex sokat számít, de Marko hajósebessége megvan ahhoz, hogy akár világelső is legyen. Akik itt az Eb-n második és harmadik helyen végeztek, a világ legjobbjai, az angol Edward McKeever például három éve veretlen volt.

A te kiváló edzői munkád mitől ilyen sikeres?

– Én számítástechnikával foglalkozom, nem ez a szakmám, de tízéves saját versenyzői tapasztalattal rendelkezem, és nekem is remek edzőim voltak. Miroslav Aleksićtől és az óbecsei származású Kovács Lászlótól, Douchev-Janić Nataša jelenlegi szegedi edzőjétől sokat tanultam. Emellett egy jó edzőnek nem kell feltétlenül jó kajakosnak is lennie, de figyelemmel kell kísérnie a világversenyeket, ami sok elemzőmunkát jelent. Külön figyeltem arra, mi az, ami előretolja a hajót, és ezt át tudtam adni a versenyzőmnek, de sok pedagógiai és pszichológiai munka is van ebben a sikerben. Ezen a távon hideg fejjel, mégis maximális erőbevetéssel kell dolgozni – ide eljutni majdnem ugyanolyan nehéz, mint fizikailag felkészíteni egy kajakost.

A klub a szerény körülmények ellenére éri el ezeket a sikereket. Vannak-e új ígéretes tehetségek?

– Igen, harcias sportolóink vannak, mindenki világbajnok akar lenni. A 20-30 gyerekből 2-3 kiemelkedő lesz. Ahhoz, hogy egy jó kajakos bekerüljön a világ tíz legjobbja közé, szerencse, tehetség és sok-sok munka kell.