2024. július 16., kedd

Balog Imre az egyik főesélyes

SAKK, XVI. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Két nap múlva, július 14-én kezdődik Zenta egyik legrangosabb nemzetközi sporteseménye és egyben Szerbia egyik legtömegesebb sakkversenye. A Zentai csata 1697 elnevezésű emlékversenyt immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a szervezők, így a fenti jelzők mellé a hagyományos is nyugodtan odailleszthető.

A verseny legnagyobb újdonsága a korábbi évek gyakorlatához viszonyítva, hogy idén új helyszínen ülnek majd asztalhoz a sakkozók. Az újítás többé-kevésbé kényszer szülte következmény, mert az adott időpontokban (július 14. és 21. között) a már megszokott helyszínek (a Művelődési Ház kiállítási terme, a Royal Szálló moziterme) foglaltak. Így a várakozások szerinti mintegy kétszáz hazai és külföldi sakkozó ezúttal a November 11. Általános Iskola tornatermében játszik majd (az iskola címe: Makszim Gorkij utca 1., az érdeklődők részletes térképet találhatnak a zentai sakk-klub honlapján: www.chess-senta.org.rs).

A torna többi paramétere viszont már megszokott: ezúttal is lesz A verseny és B verseny, illetve villámverseny – ez utóbbi július 18-án, szerdán 10 órai kezdettel. Ami a főversenyt illeti: 9 fordulós, svájci rendszerű, a sakk-készleteket és a digitális órákat a szervező biztosítja, a részvevők maximális száma pedig 90 lehet. Az összesen tíz pénzdíj közül az első 70000, a tizedik pedig 10000 dinár, ezenkívül a szervezők négy különdíjat is adnak. A főversenyre való benevezés feltétele, hogy a versenyző legalább 2000 Élő-ponttal rendelkezzen.

A B verseny helyszíne ugyanaz, itt is 9 fordulós svájci rendszerben küzdenek meg egymással a sakkozók. Itt 15 pénzjutalom vár gazdára, az első díj 12000 dinár, a 11–15. helyezettek jutalma pedig fejenként 2500 dinár. A különdíjak száma ezen a versenyen is négy.

Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatta, hogy a B verseny jóval tömegesebb, mint a főverseny, és minden bizonnyal így lesz ez az idén is. A benevezések már érkeznek, ugyanakkor a részvételi szándékot közvetlenül a verseny kezdete előtt is lehet jelezni, így egyelőre még nem lehet pontosan megjósolni sem a részvevők számát, sem a torna-tornák erősségi fokát. Az eddig beérkezett benevezések alapján annyi állapítható meg, hogy a magyarországi Balog Imre nemzetközi nagymester 2542-es Élő-pontjával mindenképpen az idei főesélyesek közé fog tartozni, de hogy kik lesznek a legkomolyabb vetélytársai, csak a végső lista alapján lesz megállapítható.

A verseny tehát szombaton, július 14-én kezdődik, a megnyitóval 15.30-kor, majd az azt követő első fordulóval, melynek kezdési időpontja 16.30.