2024. július 16., kedd

Lékó ötödik remije

SAKK

Lékó Péter hatodik mérkőzésén az ötödik döntetlenjét játszotta csütörtökön a dortmundi sakktornán.
A verseny honlapja szerint a magyar nagymester ezúttal az orosz Szergej Karjakinnal játszott, és a világos bábukat vezette. A parti a 33. lépésben fejeződött be. A kilencfordulós viadal vasárnap zárul.
A magyar sakkozó – aki korábban háromszor megnyerte a dortmundi szupertornát – öt remije mellett egyszer győzött, és ezzel jelenleg a középmezőnyben található.

A 6. forduló eredményei: Gustafsson–Naiditsch 0:1, Ponomarjov–Bartel 0:1, Fridman–Kramnyik remi, Lékó–Karjakin remi, Caruana–Meier remi.
A sorrend: 1–3. Karjakin (orosz), Naiditsch (német), Kramnyik (orosz) 4, 4–6. Lékó, Ponomarjov (ukrán), Caruana (olasz) 3,5, 7. Meier (német) 3, 8. Fridman (német) 2, 9. Bartel (lengyel) 1,5, 10. Gustafsson (német) 1 pont.

BALOG VERESÉGET SZENVEDETT

Az orosz derbin döntetlen született, de ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy a XVI. Zentai csata nemzetközi emlékverseny első számú kiemeltje, Jevgenyij Glejzerov nemzetközi nagymester visszatérjen az élre. Ehhez persze az is kellett, hogy a csütörtöki 7. fordulóban az eddig magabiztosan játszó Balog Imre nagymester (objektíve döntetlen állásban, kissé túlerőltetve a dolgot) elszenvedje első vereségét az egyébként nagyszerűen játszó Dejan Nestorović nemzetközi mester ellen. Mindenesetre magának a versenynek jót tett ez a kissé váratlan vereség, mert így, két fordulóval a vége előtt ismét nyílttá vált a torna, több esélyessel.

Ugyanez vonatkozik a B-versenyre is, ahol az eddig mindenkit megverő fiatal Đorđe Arsić a 7. fordulóban, jobb állásban hirtelen elbizonytalanodott, elvesztette a fonalat, és végül vereséget szenvedett a tavalyi győztes Slobodan Stošićtól. Szabályos körbeverés történt az utóbbi egy-két fordulóban az élen, így két fordulóval a vége előtt még itt sem dőlt el semmi.

Érdekesebb eredmények, 7. forduló, A verseny:Nestorović–Balog 1:0, Glejzerov–Macsenko remi, Nađ Heđeši–Strugnell 1:0, Ardeleanu–Vujić 0:1, Luković–Živković remi, Vučinić–Dragović 0:1, G. Arsović–Duduković 1:0, Szabados–Stanković 0:1, Andrijević–Táncsik 1:0, Ágoston Ár.–Radusinović 0:1, Farkas–Čabarkapa remi, Holopov–Simonyi 1:0.

A sorrend: 1–3. Balog, Nestorović, Glejzerov 5,5, 4–5. Vujić, Nađ Heđeši 5, 6–13. Luković, Dragović, Andrijević, Macsenko, G. Arsović, Stanković, Radusinović, Živković 4,5 pont stb.

B verseny: Stošić–Arsić 1:0, Milutinović–Pajzer 1:0, Puhalo–Pacal 1:0, Tomin–Szmirnov 0:1, Kuzmanović–Sedlak 0:1, Stanković–Dikić 1:0, Milanović–Miladinović remi, Davidović–Živković 0:1, Kósa–Stojadinov remi, Knežević–Milivojević 1:0, Antal–Sarnyai remi, Polhert–Džaja 1:0.

A sorrend: 1–2. Milutinović, Arsić 6, 3–7. Stošić, Stanković, Sedlak, Puhalo, Szmirnov 5,5, 8–13. Pajzer, Miladinović, Milanović, Polhert, Knežević, Živković 5 pont stb.