2024. július 16., kedd

Több mint nyolcvan részvevő Zentán

SAKK, I. JOVAN GELETA-EMLÉKVERSENY

A zentai sakkozás egyik legismertebb egyénisége, az egy évvel ezelőtt elhunyt edző és FIDE-mester, Jovan Geleta emlékének tiszteletére rendeztek nemzetközi ifjúsági rapid sakkversenyt szombaton Zentán. A Royal Szálló felújított mozitermében megtartott első emlékverseny igazán sikeres volt, mind a részvevők száma, mind az olajozott lebonyolítás tekintetében. A 9 fordulós, svájci rendszerű verseny három korcsoportjában összesen 83 fiatal szerbiai és magyarországi sakkozó mérte össze erejét, akik között persze ott voltak a torna névadójának egykori tanítványai is.

A díjazottak

A zentai ifjú reménységek stílusos módon igazolták, hogy a Geleta-életmű és -munkásság nem volt hiábavaló, hisz szép eredményeket értek el. Az általános iskolák felsős tagozatú diákjainak versenyét a zentai Korponai Ákos nyerte meg (egyébként holtversenyben Kecskeméti Árpáddal, a másik Geleta-tanítvánnyal), a középiskolások csoportjában pedig a másodiktól a hatodik helyig kivétel nélkül szintén az ő tanítványai sorakoznak.

Az általános iskolák alsós tagozatú diákjainak versenyében érvényesült a papírforma, hisz az első helyet Luka Budisavljević korcsoportos országos bajnok szerezte meg, 7,5 ponttal. A második helyen Marijana Bilić, a harmadikon pedig Ilija Serafimović végzett, 7-7 ponttal.

A felsős tagozatú diákoknál hármas holtversennyel zárult a 9 forduló, a zentai Korponai Ákos, a Magyarországról érkezett Marjanovics Annamária női mesterjelölt és a kevi Kecskeméti Árpád egyaránt 8-8 pontot szerzett, de a pótlólagos mércék Korponai javára döntöttek. Ugyanebben a csoportban egyébként Jovan Geleta unokája, Mila Šoklovački a hatodik helyen végzett 6 ponttal.

A középiskolások versenyében is az egykori edző egykori tanítványa végzett holtversenyben az élen, Juhász Bence azonban a pótlólagos mércék alapján itt a második helyre szorult Danilo Besedeš mögött. Mindketten 7,5 pontot gyűjtöttek össze a 9 forduló során. A további sorrend: Ágoston Áron 7, Kecskeméti Krisztina 6, Farkas Sándor és Lőrincz Renáta 5,5 pont stb.

A szervező Zentai Sakk-klub érmeket, oklevelet és könyvcsomagokat biztosított a díjazottaknak.