2024. július 16., kedd

Polgár Judit játszótere

Exkluzív interjú a 20. század legjobb női sakkozójával

Hogy kerül egy asztalhoz két fiatal felsőhegyi sakkozó a belgrádi magyar és francia nagykövettel? Hát csak úgy, hogy mindegyikük megpróbálta legyőzni az asztal másik végén sétáló hölgyet, akinek számtalan címe és jelzője közül az egyik: a nő, akitől minden férfi retteg…

Polgár Judit a zentaiakkal (Fotó: Tanjug)

Új szerepkörben ismerhette meg (nem csak) a belgrádi közönség a világ legjobb női sakkozóját. Az azóta már véget ért belgrádi könyvvásáron, melynek idei díszvendége Magyarország volt, Polgár Judit – többek között Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Alisa Marić, a szintén sakkozó új szerb sportminiszter, valamint Ljubivoje Ršumović költő és író társaságában – október 26-án, pénteken szerzőként mutatta be a Sakkjátszótér című, gyerekek számára íródott könyvsorozat első és második kötetének szerb fordítását.

Egy nappal később, szombaton aztán Judit már jól ismert arcával is szembesülhetett az a 25 kiválasztott, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy részt vehetett a belgrádi magyar nagykövetség és az OTP Bank által szervezett és támogatott szimultánon a fővárosi Metropol Szállóban. A média által is nagy figyelemmel övezett eseményt megnyitó Nikowitz Oszkár nagykövet tréfásan a „humorérzék előcsalogatására” kérte fel a részvevőket „a hamarosan bekövetkező vereség elviseléséhez”, Bertalan Imre, az OTP Bank szerbiai vezérigazgatója a költőt idézve („játszani csak komolyan szabad”) komoly és sikeres játékot kívánt mindenkinek, míg maga Judit – miután sok sikert kívánt mindegyik ellenfelének – meg is ígérte, a maga részéről komolyan fogja venni a játékot.

Minden idők legeredményesebb női sakkozója közvetlenül a szimultán kezdete előtt adott exkluzív interjút a Magyar Szónak.

• Egy új arc: Polgár Judit, az író. Kérlek, meséld el, honnan jött az ötlet, hogy te is a könyvszerzők táborába lépj!

– Tulajdonképpen a gyerekeimnek, Olivérnek és Hannának köszönhető ez, mert amikor elkezdtek óvodába járni, akkor én is elkezdtem gondolkodni azon, hogy olyan könyvet kellene írni, amely könnyed, játékos módon ismerteti és szeretteti meg a legkisebbekkel a sakk szépségeit. A testvéremet, Zsófiát kértem meg az illusztrációk elkészítésére, így akár azt is mondhatnám, családi vállalkozásban készült el a Sakkjátszótér első kötete, 2010-ben, angolul, mivel a gyermekeim is angol nyelvű óvodába járnak.

• Feltételezem, azóta már magyar nyelven is megjelent a könyv…

– Igen, az eredetileg angol rímeket Tandori Dezső író, költő ültette át magyar rímekre. Azóta már megjelent a könyv portugál nyelven is, illetve most, a belgrádi könyvvásárra elkészült a szerb nyelvű fordítás is, aminek igazán nagyon örülök.

• Hogy sikerült a belgrádi bemutatkozás?

– Én úgy éreztem, nagy siker volt, az emberek örültek annak, hogy van egy ilyen könyv, ez pedig számomra is örömet okozott. Szinte hihetetlen, de én magam is most szembesültem azzal, hogy életemben most járok először Belgrádban. Holott ez az ország ismert és közismert a hatalmas sakk-kultúrájáról, a sakkozókat itt nagy tisztelet övezi. Én magam is nagy tisztelője voltam és vagyok Svetozar Gligorić életművének, sokszor meg kellett küzdenem a különböző sakkversenyeken Ljubomir Ljubojevićtyel, tehát jól ismerem a szerb sakk-kultúrát és sakkozókat, épp ezért örülök annak, hogy végre ide is eljutottam. Nagy szeretet vesz itt körül, és ezt szeretném megköszönni a vendéglátóimnak és mindenkinek.

• További terveid elsősorban a sakk további népszerűsítésével, vagy inkább a versenysakkal kapcsolatosak?

– Komoly projektumokba kezdtünk bele annak érdekében, hogy a sakkot minél tágabb közösséghez el tudjuk juttatni, de elsősorban a fiatalokhoz. Az illetékes minisztériummal való együttműködésnek köszönhetően most már hivatalosan is bejelenthetem, 2013 szeptemberétől Magyarországon választható tantárgy lesz a sakk az általános iskolákban, és ezzel kapcsolatban is dolgozom egy saját anyagon. Egy olyan tankönyvet készítek, amely a sakkot mint oktatási eszközt mutatja be, olyan pedagógusok segítségével, akik a sakkot mint komplex rendszert tudják megismertetni a gyerekekkel. A cél az, hogy a sakkjátékot egy olyan általános képességfejlesztő eszközként használjuk, amelyen keresztül szórakoztatóbban lehet tanítani más tárgyakat is, méghozzá úgy, hogy bizonyítottam javulnak a diákok eredményei.

• Ezek szerint folytatódik a sakkírói tevékenységed is…

– Igen, a Sakkjátszótér első és második kötete után következik majd a How I Beat Fischer’s Record (Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját?) című könyv (Bobby Fischer, minden idők egyik leghíresebb sakkjátékosa és világbajnoka 15 és fél évesen szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet, Polgár Judit viszont – nőként! – megdöntötte ezt a rekordot, amikor 1991-ben, 15 éves és 4 hónapos korában megszerezte a férfi nemzetközi nagymesteri címet – a szerk. megj.). Ez egy háromkötetesre tervezett sorozat első része.

• November 17-én pedig Polgár-sakknap lesz Budapesten – adja hírül többek között a honlapod (www.polgarjudit.hu) is. Pontosan mi ez?

– Része mindannak, amiről eddig is beszélgettünk, azaz, hogy a sakkjátékot minél több fiatallal megszerettessük. Már hagyományosnak is nevezhető ez a rendezvény, hisz az idei sakknap már a hatodik lesz, de ez lesz az első olyan, amelyre az Európai Unió mind a 27 tagországából érkeznek majd gyerekek. Ez egy egész napos sakkünnep lesz, a tavalyi rendezvényünkön például 2500 részvevő volt, az ideire viszont már 3-4ezer látogatót várunk. Sok ajándékot fogunk kiosztani, például egy Smart táblát egy iskolának oktatási eszközként, lesz helyszínen készült festmény, de sok játék és könyv is gazdára vár. A rendezvény ingyenes, épp ezért sok szeretettel várok minél több látogatót a Vajdaságból is, november 17-én a Syma Csarnokban.

• Ennyi sakkoktatás és -népszerűsítés után essen azért néhány szó magáról a versenysakkról is. Terveid?

– Igen, valóban azért lesz zűrös az év hátralevő része, mert mindezek mellett még versenyezni is szeretnék. Még 2010-ben Mexikóvárosban megnyertem egy nemzetközi versenyt, többek között Ivancsukot és Topalovot is megverve, oda tehát most címvédőként utazom, majd november végén következik a London Classic, egy rendkívül erős összetételű nemzetközi verseny. Utána egy kis pihenés, majd elkezdek dolgozni a Judit Polgar Teaches Chess következő kötetén.

Az interjú után pedig következett a szimultán. Nos, itt került egy asztalhoz Juhász Bence és Kaszás Viktor, a zentai sakk-klub két fiatal játékosa többek között Nikowitz Oszkár magyar és Francois-Xavier Deniau francia nagykövettel, valamint több más közéleti személyiséggel, művésszel, üzletemberrel és diplomatával. Valamennyiük célja ugyanaz volt: sikeresen szembeszállni a hétszeres sakk-Oscar-díjas Judittal. A nagykövetek és a zentai sakkozók számára ez nem sikerült, de túl sok babér a többieknek sem termett. Körülbelül három és fél órás csata után Kubát János, a szimultán főbírája kihirdette a végeredményt. Négy döntetlen mellett Judit egy játszmát veszített el (legyőzője Marko Maksimović), a végeredmény tehát Polgár Judit–Többiek 22:3.