2024. július 16., kedd

Szombattól ketyeg az óra

SAKK, XV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Tizenötödik alkalommal ülnek asztalhoz szombat délutántól kezdve Szerbia és (elsősorban) a környező országok sakkozói, hogy összemérjék képességeiket a Zentai Csata Emlékversenyen, amely ez alatt a másfél évtized alatt az egész délkelet-európai régió egyik legjelentősebb és lassan már „leghagyományosabb” megmérettetésévé nőtte ki magát.

Az idei torna megnyitója július 16-án, szombaton 15.30-kor kezdődik a Royal Szálló nagytermében, azt követően pedig már kezdődik is a verseny. A bejáródott szokásoknak megfelelően a főtorna helyszíne a Művelődési Ház kiállítási terme, a B torna helyszíne pedig a Royal Szálló moziterme lesz. Az egyes fordulók ezt követően egy órával később, 16.30-kor kezdődnek mindennap, mindkét versenyen.

A benevezések még most is zajlanak, így ebben a pillanatban pontosabb információkkal (részvevők száma, címviselők száma, átlagos Élő-pontszám stb.) szinte lehetetlen szolgálni. Ami biztos, hogy idén is lesznek részvevők szinte mindegyik szomszédos országból, valamint a világ továbbra is első számú sakknagyhatalmának számító Oroszországból. Az is biztos, hogy a főversenyen több mint 300ezer, a B versenyen pedig több mint 80ezer dinár vár gazdára, ennyi ugyanis a tornák díjalapja. És az is biztos, hogy aki kicsit is szereti a sakkot, annak érdemes lesz a jövő hét bármelyik napján, séta vagy fagyizás közben, akár strandról jövet vagy oda menet is ellátogatnia a zentai Művelődési Házba, ahol a versenyzők ideális helyszínen, a város központjában küzdenek meg nap mint nap egymással, és várják a sakkszerető közönséget.