2024. július 16., kedd

Két hős

Nađ Heđeši megverte az egyik főesélyest, Ardeleanu kettős tisztáldozattal nyert - SAKK, XV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Két hőse volt a főverseny hétfői, 4. fordulójának. Az egyik mindenképpen Nađ Heđeši Balind , aki a tavalyi győztest, a torna egyik főesélyesének számító ukrán Szergej Pavlov nemzetközi mestert verte meg. A másik Alin Ardeleanu román nemzetközi mester, aki az egész forduló, de könnyen lehet, hogy az egész torna egyik legszebb és leglátványosabb játszmájában, kettős tisztáldozattal kényszerítette mattba a sötét királyt.

Lassan kialakul az élmezőny a B csoportban is, a 4. forduló után már csak hárman vannak az élen 100%-os teljesítménnyel, és négyen követik őket fél pont lemaradással.

Érdekesebb eredmények, A verseny, 4. forduló: Nađ Heđeši–Pavlov 1:0, M. Savić–D. Nestorović 1:0, Ardeleanu–Marković 1:0, Petković–Dragović remi, Domány–Stanković 0:1, Pletl–Farkas 0:1, Balla–Vranić 1:0, Simonyi–Delgado 1:0, Grković–Kókai 0:1. Az élcsoport: Nađ Heđeši 4, M. Savić, Ardeleanu 3,5, Šarić, Kumić, Radovanović, Stanković és Petković 3 pont stb.

B verseny, 4. forduló: Stošić–Varjas 1:0, Arsić–Pajzer 1:0, Bernáth–Jović 1:0, Janjušević–Pacal 0:1, Kaszás–Zlatić 0:1, Milosavljević–Ágoston 0:1, Pavkov–Novák 0:1. Az élcsoport: Stošić, Bernáth, Arsić 4, Ágoston, Novák, Zlatić és Pacal 3,5 pont stb.



CSAPAT-VB, KÍNA

Súlyos vereség

A Kínában zajló csapat-vb-re dobogós reményekkel utazott el a magyar férfiválogatott. Úgy gondolták, hogy az 1. és a 4. táblán Lékó, illetve Balog tartani fogja az egyensúlyt, a két húzóerő, Almási és Polgár Judit pedig majd rendre megszerzi a másfél pontot. Már az 1. fordulóban kiderült, hogy hiba csúszott a számításba, s az orosz–magyar találkozón is a döntetlen lett volna a valószínűsíthető eredmény, de a vereség (1:3) súlyossá lett azáltal, hogy Almási és Polgár is veszített.

A 2. forduló eredményei:Oroszország–Magyarország 3:1 (Karjakin–Lékó remi, Griscsuk–Almási 1:0, Nepomijacsi–Polgár 1:0, Vitjukov–Balog remi), Azerbajdzsán–India 3:1, Ukrajna–Kína 1,5:2,5, Izrael–Egyiptom 3:1, USA–Örményország 2:2. A sorrend: Oroszország 4 (6), Örményország 3 (5,5), Azerbajdzsán 3 (5), Kína 3 (4,5), Ukrajna 2 (4), Izrael 2 (3,5), India 1 (3), Magyarország 1 (3), USA 1 (3), Egyiptom 0 (2,5) pont.



III. POSZTÓS-KUPA – GUNARAS

Pénteken, július 15-én szervezték meg a III. Posztós Zoltán-emlékversenyt Gunarason. A fiatalon elhunyt (1959–2008) kiváló sakkozó és sakkoktató emlékére szervezett versenyen 32-en vettek részt. A helybelieken kívül Felsőhegyről, Bogarasról, Zentáról, Topolyáról, Kishegyesről, Tornyosról, Zentagunarasról, Pannóniáról, Kúláról és Szivácról is érkeztek sakkozók.

A 9 fordulós svájci rendszerű versenyt Milomir Tovilović pannóniai mesterjelölt nyerte meg 8,5 ponttal. 2. Ostojić Miljan (Kúla) 7,5, 3. Radović Jovica (Szivác) 7, 4. Lőrincz Renáta (Tornyos) 6,5, 5–6. Nagy Attila (Tornyos) és Pajzer István (Topolya) 6 ponttal.

A legjobb ifjúsági versenyző Lőrincz Renáta 6,5 ponttal. 2. Kumić Filip (Topolya) 5 (összesített versenyben 8.), 3. Ostojić Miloš (Kúla) 5 (összesítettben 12.).

Az első három helyezettek érmet kaptak, Tovilović mesterjelölt pedig a torna fődíját, a vándorserleget is véglegesen magával vihette, mivel az emléktornát harmadszor nyerte meg.

Az torna szervezői – Orcsik István és csapata – kiváló munkát végeztek, a verseny zökkenőmentesen, baráti hangulatban zajlott le, a torna jellegéhez méltóan.