2024. július 16., kedd

Nađ Heđeši kirobbanó formában

Mindkét főesélyest megverte, és immár egy teljes pont előnnyel vezet - SAKK, XV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Most már teljesen egyértelmű, hogy Nađ Heđeši Balind kirobbanó formában érkezett a zentai versenyre. Ez a 26 éves, tavankúti, nemzetközi titulussal még nem is rendelkező fiatalember a negyedik és ötödik fordulóban olyan teljesítményt nyújtott, ami után hirtelen a torna első számú esélyesévé lépett elő. Miután hétfőn megverte a tavalyi győztes ukrán Szergej Pavlov nemzetközi mestert, egy napra rá a másik főesélyest, a mezőny egyetlen nemzetközi nagymesterét, a tavalyelőtti győztes Miodrag Savić ot is megadásra kényszerítette. Előnye a verseny felénél már egy teljes pont, és ha így folytatja, aligha veszélyeztetheti bárki is első helyét.

Öt forduló után már a B versenyen is csak egy versenyző maradt 100%-os teljesítménnyel, de Slobodan Stošić nyomában még ott tömörül egy népes üldözőcsapat.

Érdekesebb eredmények,A verseny, 5. forduló: M. Savić–Nađ Heđeši 0:1, Šarić–Ardeleanu 1:0, Petković–Radovanović remi, Stanković–Kumić remi, Farkas–Balla remi, Amstadt–Domány remi, Savić–Simonyi 1:0, Kókai–Táncsik remi, Neaga–Vranić 0:1.

Az élcsoport: Nađ Heđeši 5, Šarić 4, M. Savić, Kumić, Ardeleanu, D. Nestorović, Stanković, Radovanović, Klasan, Petković, Dragović, Radusinović 3,5 pont stb.

B verseny, 5. forduló: Arsić–Stošić 0:1, Pacal–Bernáth remi, Zlatić–Ágoston 1:0, Novák–Nestorović 0:1, Pajzer–Tóth 0:1, Varjas–Marta remi.

Az élcsoport: Stošić 5, Bernáth, Zlatić 4,5, Paroški, Arsić, Pacal, Nestorović, Cvetić, Tóth, Puhalo, Janjić 4 pont stb.



CSAPAT-VB, KÍNA

Magyarország–Azerbajdzsán 2,5:1,5

Amint azt a tegnapi beszámolónkban írtuk: amennyiben a magyar csapat húzóemberei (Almási, Polgár Judit) magukra találnak, úgy minden ellenfelüket legyőzhetik. Így történt ez a csapat-vb 3. fordulójában, amikor is Polgár a 3. táblán nyerni tudott Mamedov ellen, és a csapat győzött az Európa-bajnoki címet viselő azeriak ellen.

A 3. forduló: Örményország–Oroszország 2:2, Egyiptom–USA 0,5:3,5, Kína–Izrael 1,5:2,5, India–Ukrajna 1,5:2,5, Magyarország–Azerbajdzsán 2,5:1,5 (Léko–Radabov remi, Almási–Gasimov, remi, Polgár–Mamedov 1:0, Balog–Mamedarov remi). A sorrend: Oroszország 5 (8), Örményország 4 (7,5), Ukrajna 4 (6,5), Izrael 4 (6), Azerbajdzsán 3 (6,5), USA 3 (6,5), Kína 3 (6), Magyarország 3 (5,5), India 1 (4,5), Egyiptom 0 (3) pont.