2024. július 16., kedd

Nađ Heđeši őrzi előnyét

Már csak egyetlen versenyző pontveszteség nélkül - SAKK, XV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Túl vagyunk a verseny kétharmadán, és ebben a pillanatban már valószínűsíthető Nađ Heđeši Balind győzelme az A tornán. Biztos előnye tudatában a tavankúti fiatalember a szerdai 6. fordulóban már gyorsan döntetlenre adta a játszmát Šarić ellen, és őrzi egypontos előnyét üldözőivel szemben. Ez az egy pont persze még nem garancia a végső sikerre, de nem látni a mezőnyben olyan sakkozót, aki olyan kiegyensúlyozott és jó teljesítményt tudna nyújtani a hátralevő fordulókban, hogy megszorítsa a jelenlegi éllovast. A zentai Domány Zsófia női nemzetközi mester ismét megvillant: egy nemzetközi mestert kényszerített megadásra, Lazar Nestorović ot.

Mindkét tornát figyelembe véve már csak egyetlen versenyző dicsekedhet azzal, hogy eddig valamennyi játszmáját megnyerte. Ő a B versenyen játszó Slobodan Stošić, aki ennek megfelelően szintén egy teljes ponttal vezet a táblázaton.

Érdekesebb eredmények, A verseny, 6. forduló: Nađ Heđeši–Šarić remi, Stanković–M. Savić 0:1, Radusinović–D. Nestorović remi, Ardeleanu–Petković 1:0, Kumić–Dragović remi, Marković–Farkas remi, Domány–L. Nestorović 1:0, Táncsik–Vujić remi, Simonyi–Kókai remi, Vranić–Čiča 1:0.

Az élcsoport: Nađ Heđeši 5,5, M. Savić, Ardeleanu és Šarić 4,5, D. Nestorović, Kumić, Klasan, Dragović, Radovanović és Radusinović 4 pont stb.

B verseny, 6. forduló: Stošić–Zlatić 1:0, Bernáth–Paroški remi, Puhalo–Pacal remi, Tóth–Szabados remi, Aleksić–Varjas remi, Ágoston–Molnár Gábor 1:0, Marta–Novák 1:0.

Az élcsoport: Stošić 6, Bernáth és Cvetić 5, Zlatić, Paroški, Arsić, Ágoston, Pacal, Nestorović, Tóth, Žarković, Puhalo és Marta 4,5 pont stb.




CSAPAT-VB, KÍNA

Lékó „feltámadt”

A Kínában folyó sakkcsapat-világbajnokság 4. fordulója meglepetések sorát szolgáltatta. Számukra a legvonzóbb, hogy Lékó Péter „feltámadva” győzni tudott legnagyobb mumusa, Ivancsuk ellen. A magyar csapat 2,5:1,5-re győzött az ukránok ellen, de miután az oroszok nagy meglepetésre 3:1-re kaptak ki az azeriaktól, így jól összetömörült az élmezőny.

A 4. forduló eredményei:Ukrajna–Magyarország 1:5–2:5 (Ivancsuk–Lékó 0:1, Almási–Eljanov remi, Efimenko–Polgár Judit remi, Balogh–Mojszejenko remi). Oroszország–Azerbajdzsán 1:3 (Karjakin–Radzsabov remi, Griscsuk–Gasimov 0:1, Nepomnjacsij–Mamedgyarov remi, Szvidler–Guszjnov 0:1). Izrael–India 1,5:2,5, Egyesült Államok–Kína 0,5:3,5, Örményország–Egyiptom 3,5:0,5. A sorrend: Örményország 6 (11), Azerbajdzsán 5 (9,5), Kína 5 (9,5), Oroszország 5 (9), Magyarország 5 (8), Ukrajna 4 (8), Izrael 4 (7,5), India 3 (7), Egyesült Államok 3 (7), Egyiptom 0 (3,5) ponttal.

(Lapzártánkkor kiderült, hogy Lékó nemcsak föltámadt, hanem szárnyal is, mert az 5. fordulóban újabb egész pontot ért el, ezúttal az izraeli Sutovszkival szemben. Egész váratlanul Balogh is nyert, úgyhogy a függő játszmák befejezése után a magyar csapat akár az élre is állhat.)