2024. július 16., kedd

Nađ Heđeši nyerte meg a versenyt

SAKK, XV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Igazi meglepetés – legalábbis az első helyet illetően – a végére már nem maradt: Nađ Heđeši Balind két döntetlennel őrizte vezető pozícióját, és mivel vetélytársai közül senki sem tudott egy igazán látványos finissel előrukkolni, meg is nyerte a XV. Zentai Csata főversenyét. Győzelme megérdemelt, hisz a torna közepén legfontosabb vetélytársai ellen tudott nyerni, és végig kiegyensúlyozott játékot mutatott. Jutalma 70000 dinár, amin nem kellett osztoznia senkivel – hisz az első helyen nem alakult ki holtverseny –, és amit a szombati ünnepélyes záróünnepségen vehetett át.

A dobogósok, középen Nađ Heđeši Balind tornagyőztes. Fotó: Gergely József

A verseny előtt két legnagyobb esélyesnek tartott sakkozó összecsapására csak az utolsó fordulóban került sor, ami az ukrán Szergej Pavlov győzelmét hozta, vereségével viszont a mezőny egyetlen nagymestere, Miodrag Savić csak a tizedik helyre futott be. A zentaiak közül Domány Zsófia női nemzetközi mester mutatta a legszebb játékot, ő lett a torna legjobb női játékosa, a legjobb nem díjazott zentai versenyző pedig Ljubomir Vranić lett.

A B versenyt Slobodan Stošić nyerte meg, fölényesen, egy pont előnnyel, az első tízbe itt több helyi és környékbeli magyar sakkozó is bejutott (Pajzer, Pacal, Szabados), a legjobb zentai Ágoston Áron lett, 6 pontjával és tizedik helyével.

Érdekesebb eredmények, A verseny, 8. forduló: Nađ Heđeši–Nestorović remi, M. Savić–Ardeleanu remi, Šarić–Radusinović 1:0, Radovanović–Pavlov remi, Vranić–Petković 1:0, Domány–Vujić remi, Táncsik–Farkas remi, Pletl–Kókai 1:0, Simonyi–Neaga 1:0.

9. forduló: Kumić–Nađ Heđeši remi, D. Nestorović–Šarić remi, Pavlov–Savić 1:0, Dragović–Ardeleanu 1:0, Marković–Vranić 1:0, Farkas–Klasan 0:1, Miladinović–Simonyi remi, Kókai–Savić 0:1.

A végső élcsoport: Nađ Heđeši 7, Šarić 6,5, D. Nestorović, Kumić, Pavlov, Stanković, Dragović, Radovanović és Marković 6, M. Savić és Ardeleanu 5,5 pont stb.

B verseny, 8. forduló: Stošić–Ágoston remi, Puhalo–Arsić 1:0, Csikos–Paroški 0:1, Juhász–Pajzer 0:1, Jović–Bernáth remi, Banović–Pacal remi, Mrzić–Szabados 0:1.

9. forduló: Puhalo–Stošić remi, Paroški–Ágoston 1:0, Pajzer–Nestorović 1:0, Szabados–Cvetić remi, Bernáth–Tóth remi, Pacal–Zarković remi.

A végső élcsoport: Stošić 8, Paroški, Pajzer és Puhalo 7, Cvetić, Pacal és Szabados 6,5, Arsić, Bernáth, Ágoston, Tóth, Nestorović, Jović, Milosavljević, Varjas, Jovanović, Novák, Bujić, Tadić, Banović, Csikos, Ostojić és S. Šakić 6 pont stb.