2024. július 16., kedd
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

A fehér utak legendája

Vannak sportesemények, amelyek történésük pillanatában legendássá válnak, és kétségkívül ezek közé tartozik az Észak-Olaszországban szombaton megtartott Strade Bianche. A toscanai fehér murvás szektorairól ismert klasszikus mindent elhozott, ami miatt emlékezetessé válhat egy verseny, ráadásul a magyar kerékpározás is újabb mérföldkövet ért meg. A nap kilencfős szökését üldöző mezőny bő kilencven kilométerrel a cél előtt már sorsdöntő eseményt vészelt át, amikor a hatalmas oldalszélben többtucatnyian buktak, köztük a világbajnok Julian Alaphilippe és Tadej Pogačar, ami után számos favorit szállt ki a viadalból. A két nagy név közül a francia szenvedte meg jobban az esést, hiszen hosszú felzárkózás után ért fel csapattársaival, míg a szlovén az előrébb tartó bollyal maradt.

Pogačar egy órával később eldöntötte, hogy dűlőre viszi a dolgot, és bő 50 kilométerrel a cél előtt egy murvás emelkedőn a teljes sort betámadta, amire senki sem tudott érdemben reagálni. A kétszeres Tour de France-címvédő előnye folyamatosan nőtt, és a Siena történelmi központjába vezető utolsó kaptatón már nyugodtan tekerhetett fel. Mögötte Alejandro Valverde és Kasper Asgreen párosa dolgozott össze az alacsonyabb dobogós helyekért, nem sokkal hátrébb pedig egy kisebb bolyhoz ért fel a főcsoportból az utolsó murvás részen kirobbanó Valter Attila. Valterék közvetlenül a befutó előtt ötfős csoportba rázódtak össze, a meredek Via Santa Caterinán pedig a magyar hajrázott a legjobban, megszerezve a negyedik helyet.

Végeredmény, Strade Bianche (Siena–Siena, 184 km): Tadej Pogačar 4:47:49 óra, Alejandro Valverde +37, Kasper Asgreen +46 mp, Valter Attila +1:07, Pello Bilbao +1:09 perc stb. Párizs–Nizza, 1. szakasz (Mantes-la-Ville–Mantes-la-Ville, 159,8 km): Christophe Laporte 3:48:38 óra, Primož Roglič, Wout van Aert a. i. stb. Trofeo Laigueglia (Laigueglia–Laigueglia, 202 km): Jan Polanc 5:02:25 óra, Juan Ayuso +2 mp, Alessandro Covi a. i. stb. Le Samyn (Quaregnon–Dour, 209 km): Matteo Trentin 4:49:29 óra, Hugo Hofstetter, Dries De Bondt a. i. stb. Trofej Umag (Umag–Umag, 154 km): Daniel Auer 3:27:12 óra, Tomáš Bárta +1 mp, Dušan Rajović a. i. stb. Trofej Poreč (Poreč–Tar, 156 km): Rajović 3:28:15 óra, Matevž Govekar, Viktor Potočki a. i. stb.