2024. szeptember 6., péntek
ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG – BUDAPEST

Bol kezdte, Bol fejezte

Ingebrigtsen javított, Topić hetedik lett

Femke Bol igazán stílusosan zárta a budapesti világbajnokságot: míg a nyitány a bukásáról, a zárónap a parádés teljesítményéről marad emlékezetes. A vasárnap esti program utolsó döntőjéből hiányzott az amerikai 4x400 méteres női váltó, a csapatot a szombati előfutam után szabálytalan váltás miatt kizárták, így a finálé egyértelmű favorit nélkül többesélyessé, és igazán izgalmassá vált. Három embert követően Jamaica állt az élen, Stacy Ann Williams jelentős előnnyel vágott neki az utolsó körnek, mögötte a brit Nicole Yeargin haladt, Bol csak néhány méterrel mögöttük kapta kézhez a botot. Az utolsó kanyarig úgy tűnt, jamaicai győzelem születik, a britek pedig bejönnek a második helyre, a holland klasszis ezúttal azonban remekül bírta a végét, a célegyenes utolsó méterein előbb Yeargin, majd közvetlenül a célvonal előtt Williams mellett is elment, és hatalmas üdvrivalgás közepette javította ki a korábban elkövetett fiaskót. A férfiak utolsó váltószámában az amerikaiak gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak, már a kezdőemberük, Quincy Hall hatalmas előnyt szerzett a riválisokkal szemben, társai pedig nem hibáztak, és könnyedén nyerték meg a számot.
Bolhoz hasonlóan a norvégok sztárja, Jakob Ingebrigtsen is javított. 1500 méteren talán saját nagyképűségének áldozatává váló középtávfutó 5000 méteren már nem hibázott, taktikus versenyzéssel védte meg címét. Ingebrigtsen sokáig megbújt a bolyban, az utolsó kör kezdetén az tavalyi Eb-n ezüstérmes Mohamed Katir ugyan tempóváltással és szökéssel próbálkozott, a norvég azonban résen volt, felvette a tempóját, de nem kapkodott, ügyesen kivárt, 20 méterrel a cél előtt simán elment a spanyol mellett és ért elsőként célba.
A női magasugrás izgalmas versenyt hozott, vízválasztónak a 1,97 méter bizonyult, melyen csupán négyen jutottak át: a legutóbbi két vb-n második és Tokióban harmadik ukrán Jaroszlava Mahucsih, az olimpiai ezüstérmes ausztrál Nicola Olyslagers és honfitársa, a címvédő Eleanor Patterson, valamint a brit Morgan Lake. Az aranyérem sorsa végül 2,01 méteren dőlt el, Mahucsih másodikra abszolválta a feladatot, az ausztrálok viszont elvéreztek (Lake még 1,99-en búcsúzott). Angelina Topić a 7. helyen zárta a finálét, az 1,94-et még sikerrel vette, a három centivel magasabb léc ezúttal kifogott rajta. Topićék így sem panaszkodhatnak, a 18 éves tehetség gyönyörű idényt tudhat maga mögött, és biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben komolyan kell majd számolni vele. Hasonlóan szoros volt a női 800 méter is, a favorit, mindössze 21 éves Athing Mu rögtön az élre állt, a többieknek látszólag meg is felelt, hogy ő diktálja az iramot, szépen felsorakoztak mögötte. Az amerikai még a célegyenes elején is vezetett, egyedül Tokió és Eugene ezüstérmese, a brit Keely Hodgkinson és az eugene-i vb-n bronzérmes kenyai Mary Moraa veszélyeztethette. A két futó a hajrában nem is tétovázott, rákapcsolt, hármuk közül végül a legerősebbnek ezúttal a kenyai bizonyult, Mut pedig a brit is megelőzte.

Angelina Topic ezúttal nem bírt a „nagyokkal” (MTI)

Angelina Topic ezúttal nem bírt a „nagyokkal” (MTI)


A női 3000 méteres akadályfutás döntője eleinte eseménytelenül telt, a 2019-es dohai vb-győztese és a szám világcsúcstartója, Beatrice Chepkoech gyorsan az élre állt, sokáig úgy tűnt, taktikája működik és begyűjti második vb-aranyát, ám a bahreini Winfred Mutile Yavi az utolsó előtti kör végén szinte játszi könnyedséggel elment a kenyai mellett, s végül komoly fölénnyel elsőként ért célba. A férfi gerelyhajítás döntője volt talán a legegyértelműbb, már a selejtezőben is parádézó olimpiai címvédő Neeraj Chopra diadalához kétség sem férhetett. Az indiai atléta a második sorozatban túldobta a 88 métert jelző vonalat, amit a többiek megközelíteni se tudtak.
A finálékat követően a vb hivatalosan is véget ért, Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója köszönetet mondott társainak és a résztvevőknek, míg Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (World Athletics) elnöke a budapesti esemény színvonalát és hangulatát méltatta: „Ez egy különleges év számunkra, hiszen ez a 40. évfordulója az első atlétikai világbajnokságnak, és erre kerestünk egy lenyűgöző házigazdát, amelyet megtaláltunk Budapestben.”
Végezetül a magyar szervezők átadták a „stafétát” a 2025-ös viadal rendezőjének, Tokió város képviselőinek.
Eredmények, férfiak, 5000 m: 1. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 13:11,30 p, 2. Mohamed Katir (Spanyolország) 13:11,44, 3. Jacob Krop (Kenya) 13:12,28. 4x400 m váltó: 1. Egyesült Államok (Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson, Rai Benjamin) 2:57,31 p, 2. Franciaország (Ludvy Vaillant, Gilles Biron, David Sombe, Téo Andant) 2:58,45 p, 3. Nagy-Britannia (Alex Haydock-Wilson, Charles Dobson, Lewis Davey, Rio Mitcham) 2:58,71 p. Gerelyhajítás: Neeraj Chopra (India) 88,17 m, 2. Arshad Nadeem (Pakisztán) 87,82, 3. Jakub Vadlejch (Csehország) 86,67.
Nők, 800 m: 1. Mary Moraa (Kenya) 1:56,03 p, 2. Keely Hodgkinson (Nagy-Britannia) 1:56,34, 3. Athing Mu (Egyesült Államok) 1:56,61. 3000 m akadály: 1. Winfred Mutile Yavi (Bahrein) 8:54,29 p, 2. Beatrice Chepkoech (Kenya) 8:58,98, 3. Faith Cherotich (Kenya) 9:00,69. 4x400 m váltó: 1. Hollandia (Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Femke Bol) 3:20,72 p, 2. Jamaica (Candice McLeod, Janieve Russell, Nickisha Pryce, Stacey Ann Williams) 3:20,88, 3. Nagy-Britannia (Laviai Nielsen, Amber Anning, Ama Pipi, Nicole Yeargin) 3:21,04. Magasugrás: 1. Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 2,01 m, 2. Eleanor Patterson (Ausztrália) 1,99, 3. Nicola Olyslagers (Ausztrália) 1,99,…, 7. Angelina Topić 1,94.