2024. szeptember 6., péntek

Vuleta Párizs után visszavonul

Ivana Vuleta tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, a párizsi olimpia után befejezi versenyzői pályafutását.
– Mindig is az egészségem volt számomra a legfontosabb, az egész életemet az atlétikának szenteltem, ám egy újabb érem és a siker hajszolása már túl nagy áldozatot jelentene. A sportolói karrierem után is egészséges szeretnék maradni és normálisan mozogni, a folytatással már ezt sodornám veszélybe. Szerencsés vagyok, hogy a súlyosabb sérülések ezidáig elkerültek. Párizsban egyértelműen az olimpiai bajnoki cím megszerzése lesz a célom – mondta a belgrádi eseményen a női távolugrás friss szabadtéri világbajnoka, aki a budapesti eseményen 7,14 méteres kísérletével fölényes sikert aratott riválisai felett. Vuleta kollekciójából már csak az olimpiai arany hiányzik, 2016-ban és tavaly szabadtéri, 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben fedett pályás Európa-bajnokságot nyert, emellett 2018-ban és 2022-ben a fedett pályás vb-n is diadalmaskodott. Az olimpia tekintetében egy, a riói játékokon szerzett bronzérem gazdagítja a gyűjteményét. 

Márton később dönt

Márton Anita 17,85 méteres kísérletével a 20. helyen zárta a női súlylökés versenyét Budapesten. A fedett pályás vb-győztes messze elmaradt legjobbjától, a kvalifikációban 16,69 méterrel kezdett, majd 17,67-re, végül pedig 17,85-re javított, ám utolsó kísérletét követően nem tudta leplezni csalódottságát. „Szerettem volna idei legjobbat lökni (18,40 m) és az edzések jól mentek az elmúlt napokban, de az az igazság, hogy sohasem volt az erősségem a selejtező. Nem véletlen, hogy mindig a hatodikra szoktam a legnagyobbat dobni. Az izgalom még 23 év tapasztalata ellenére is megvolt bennem. Azért összességében örülök ennek az eredménynek, és annak, hogy egyáltalán eljutottam idáig és szerepelhettem a hazai vb-n” – értékelte szereplését Márton.
Az interjúzónában elengedhetetlenül felmerült a visszavonulás kérdése is. „A szezonban van még két versenyem, utána elmegyek pihenni és majd azt követően tiszta fejjel szeretném átgondolni az egészet. Sosem csináltam titkot abból, hogy tervezem a visszavonulásomat. Egyrészt a korom miatt, most is a legidősebb tagja voltam a mezőnynek, másrészt van egy két és fél éves kislányom, aki már érezhetően egyre jobban kívánná anyát, hogy így mondjam” – nyilatkozta az MTI-nek, majd hozzátette, talán négy-öt évig is képes lenne még Eb-re, vagy vb-re kijutni, de már úgy érzi, szeretne más irányba fordulni, és a családbővítést sem szeretnék sokáig húzni párjával.