2024. szeptember 5., csütörtök
ÚSZÁS

Budapesten díjazták a legjobbakat

A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) illetékesei hétfőn este a szervezet leendő budapesti székházában adták át az év legjobb úszóinak járó elismeréseket, a férfiaknál a kínaiak mellúszó-specialistája, Csin Haj-jang, a nőknél pedig az ausztrálok hátúszója, Kaylee McKeown zárt az élen. Mindkét versenyző pazar idényt tudhat maga mögött, nemcsak mindhárom világkupa-állomáson, azaz Berlinben, Athénban és a hétvégén Budapesten diadalmaskodtak egyéni számaikban, de a világbajnokságon is tripláztak: Csin 50, 100 és 200 méter mellen, McKeown pedig háton nem talált legyőzőre. Utóbbi ráadásul két világcsúccsal zárta az évet, a Duna Arénában előbb 50, majd 100 háton állított fel új rekordot.

A díjátadót megelőzően bemutatták az új székház igencsak impozáns terveit, a központ várhatóan 2026 végére készül el, ugyanakkor a szervezet részben már jövőre átköltözik a magyar fővárosba. A Duna Arénától nem messze lévő komplexum nemcsak irodaépület lesz, hanem helyet kap majd benne egy modern edzőközpont, amelyben a két edzőmedencén kívül egy 27 méter magas óriás-műugrótorony is lesz, ráadásul szállodai szobákat is kialakítanak a WA Budapesten tanuló és készülő ösztöndíjasai számára. A 2027-es, immáron a harmadik budapesti vizes világbajnokságot már innen szeretné lebonyolítani a szövetség. Az eseményen bemutatták a jövőre a magyar fővárosban megrendezésre kerülő rövid pályás világbajnokság emblémáját is, amelyen a Lánchíd sziluettje és a WA lógója is látható.

Hosszú kiállt Milák mellett

A napokban többen megszólaltak a Milák Kristóf körül kialakult helyzetben, előbb a szövetségi kapitány, Sós Csaba, majd a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor bírálta a klasszis hozzáállását, utóbbi szerint Milák tartozik annyival Magyarországnak, hogy végre elkezd edzeni, és tisztességesen felkészül a párizsi olimpiára. A szövetség első emberének kijelentését már Hosszú Katinka sem tűrte szó nélkül, és a közösségi felületén reagált Wladár szavaira: „Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának…”

Wladár kijelentése azért is érdekes, mert Milákhoz hasonlóan ő maga is 23 évesen, Európa- és olimpiai bajnokként, de vb-cím nélkül fejezte be aktív pályafutását, ráadásul a nyilatkozatában emlegetett Egerszegi Krisztina is 22 évesen szerepelt utoljára ötkarikás játékokon, mégsem állították egyiküket sem pellengérre. Milák esetében talán annyi lenne felróható, hogy vállalja fel egyenesen és nyíltan a döntését, legyen az akár a visszatérés, akár a visszavonulás.

Nyitókép: Kaylee McKeown és Csin Haj-jang az év legjobbjának járó trófeával (Fotó: MTI)