2024. szeptember 5., csütörtök
46. DAKAR-RALI

Nyolcezer kilométer vár a mezőnyre

Az idei, szaúd-arábiai Dakar-rali hivatalosan ma (szombaton) rajtol el, de már pénteken is rendeztek egy prológszakaszt. A 46. kiírás résztvevői sajnos egy tragikus hírt is kaptak a felkészülés utolsó napjaiban. Szerdán ugyanis 82 éves korában meghalt a versenyt háromszor megnyerő René Metge. Metge a hetvenes években vált ismert autóversenyzővé, s a Dakar-rali első háromszoros győztese volt.

A francia autóversenyző az 1979-ben elindult Párizs–Dakar-raliknak is rendszeres résztvevője volt, 1981-ben (Range Roverrel, Bernard Giroux navigálásával), 1984-ben és 1986-ban (Porschével, Dominique Lemoyne navigálásával) pedig meg is nyerte a legendássá vált sivatagi versenyt. Azóta is csak három olyan pilóta van, aki az autósok kategóriájában ennél többször diadalmaskodott, köztük a rekordgyőztes honfitársa, Stéphane Peterhansel. Metge halálát a családja jelentette be, annak okát viszont egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A flúgos verseny al-Ula városából indul, a kéthetes száguldás során pedig többek között maratoni, két napon át tartó gyorsasági szakasz, valamint csaknem 8000 kilométernyi táv vár a mezőnyre.

A több mint 4700 kilométernyi gyorsasági szakaszt tartalmazó versenynek magyar indulói is lesznek, a kamionosok között a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Zsolt és Ács László pályafutása során másodszor méreti meg magát a Dakaron egy Scania típusú járművel. Rajtuk kívül Darázsi Zsolt a Léner Tibor, Pierre Calmon magyar–francia párossal, Szalai Norbert pedig a Frederic Becart, Pavel Fasko francia–szlovák duóval kiegészülve vág neki a viadalnak, szintén a kamionosok között. Mindkét trió MAN típusú járművel áll rajthoz, az úgynevezett Challenger kategóriában pedig Lónyai Pál az olasz Filippo Ippolito navigálása mellett startol a Dakaron egy Yamaha homokfutóval a gyári X-raid csapat színeiben. A motorosoknál a szatmárnémeti születésű Gyenes Emánuel román zászló alatt egy KTM nyergében vág neki pályafutása 14. Dakarjának. A szabadkai Saghmeister Gábor idén sajnos nem lesz ott, ő egyébként már a „Dakar legendája”, hiszen eddig 16 alkalommal állt rajthoz.

Két hétig számos területen megfordul a mezőny Szaúd-Arábiában, hogy aztán január 19-én célba érjen a Vörös-tenger partján fekvő Dzsanbu városában. Az idei Dakar egyik különlegessége lesz a január 11-én kezdődő maratoni vagy más néven szuperszakasz, amelynek során 48 óra alatt 572 kilométernyi versenytáv vár a mezőnyre, de a száguldást kötelezően mindenkinek meg kell szakítania egy pihenővel, kempingfelszereléssel átvészelve az éjszakát a szaúdi sivatagban, külső segítség nélkül. A viadal közben egy pihenőnap lesz majd, január 13-án Rijádban.

Az autósoknál ott lesz a rajtnál a címvédő és ötszörös győztes katari Nasszer al-Attijah, aki sorozatban harmadik sikerére hajt. Az 53 éves, sportlövőként 2012-ben olimpiai bronzérmes versenyző és francia navigátora, Mathieu Baumel tavaly még a Toyota színeiben diadalmaskodott, most viszont egy Prodrive Hunterrel áll rajthoz, s ha nyer, az első olyan páros lehet, amely négy különböző márkájú autóval győz. Korábban az autósoknál csak a finn Ari Vatanen és a francia Pierre Lartigue tudta sorozatban háromszor megnyerni a Dakart, így al-Attijah a harmadik lehet, akinek ez sikerül.

Ugyancsak egy Prodrive volánja mögött vesz részt a Dakaron a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb, aki az elmúlt két esztendőben második volt al-Attijah mögött, s most is a legnagyobb kihívója lehet a katari címvédőnek.

A háromszoros győztes és kétszeres ralivilágbajnok Carlos Sainz 61 évesen az Audi színeiben indul újfent a Dakaron, ahogyan a rekordot jelentő 14 sikerrel – hatszor motorral, nyolcszor autóval – rendelkező Peterhansel is. Az Audi célja változatlanul az, hogy autója az első hibrid-elektromos hajtású győztes legyen a világ leghíresebb tereprali-viadalán.

Bemutatkozik a Dakaron részt vevő konstruktőrök között a Ford, amely a korábban motorral és autóval is győztes spanyol Joan Romával a volánnál debütál.

A kétkerekűek mezőnyében a címvédő argentin Kevin Benavides a harmadik diadalát célozza meg.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több országban került rá sor. Nem egyszer volt már Dél-Amerika a helyszín, 2020 óta pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia ad otthont az eseménynek.
A verseny január 19-én zárul.