2024. július 16., kedd
VÍZILABDA – FÉRFI BL

Mandić „bosszúja”

A nézők számára valódi csemegeként szolgált a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjének első játéknapja, két, a végletekig kiélezett párharcot játszottak a felek. A második összecsapás valódi pikantériáját – a komoly taktikai csata mellett – a jelenleg a Ferencvárost erősítő Dušan Mandić és előző klubja, a Novi Beograd „leszámolása” szolgáltatta. A szerb válogatott balkezese tavaly botrányos körülmények között távozott az újbelgrádiaktól, s bár eddig döcögött a szezonja, szerda este megtalálta régi önmagát: ötöt rámolt be Gocićéknak, és jelentős szerepet vállalt a Fradi végső sikerében. A budapestiek jobban kezdték a meccset, a harmadik negyedig diktálták az iramot, ám a kulcsmomentumokban nem tudták megtörni a Novi Beogradot – még akkor sem, amikor az utolsó szünet előtt Filip Filipovićot négy percre kiszórták a játékvezetők (a balkezes már korábban bejelentette, hogy a BL zárótornáján befejezi pályafutását, így ez a vártnál korábban ért véget, a kiállítás miatt nem szerepelhet az utolsó találkozón). Álvaro Granados ezúttal elmaradt a szezonban tapasztaltaktól, a Fradi szépen kivette a játékból, őt csak a végső etapban pótolták a társak, leginkább Miloš Ćuk, aki klasszis megoldásokkal egalizált, és mentette büntetőpárbajra a találkozót. Az ötösök során az utolsó sorozatig senki sem hibázott, mintha mindenki a büntetőkirály Vogel Soma bravúrját várta volna. A kapus nem is maradt adós, Szkumpakisz kísérletét fejjel tolta a léc fölé, és juttatta fináléba a Fradit.

„Talán ez volt az eddigi pályafutásom legnehezebb mérkőzése. A felkészülés tavaly július 10-én kezdődött, amikor megérkeztem a Fradihoz. Ma nemcsak a zöld-fehérekért, hanem saját magamért, a családomért játszottam, hogy bizonyítsak mindazért, ami történt az előző szezonban. Mindenkinek gratulálok, aki valamilyen módon hozzájárult ehhez a sikerhez, itt az első pillanattól kezdve otthon érzem magam. Egységesek voltunk, de Filipović kiállítását nem tudtuk kihasználni, a Novi Beograd abban a periódusban jobban játszott. Szerencséről akkor sem beszélhetünk, megérdemeltük ezt a győzelmet” – nyilatkozta a találkozót követően a Sport Klubnak Mandić, majd hozzátette, valószínűleg soha nem fog kiderülni, mi történt közte és a Novi Beograd között tavaly, de szerda este végleg lezárta élete ezen szakaszát, és örül, hogy nem tartozik közéjük.

Az elődöntő első mérkőzése sem volt kevésbé izgalmas. A kezdet ugyan még könnyed olasz sikert sejtetett, hiszen a Pro Recco 3:0-s játékrésszel nyitott, az Olimpiakosz még időben eszmélt, és egalizált a lefújásig. A görögök az idegek harcára aztán kifulladtak, ketten is hibáztak a csapatból, így a Zalánki Gergővel felálló Recco zsinórban negyedik BL-trófeájáért ugorhat medencébe ma este.
Eredmények, elődöntő: Pro Recco–Olimpiakosz 9:9 – ötméteresekkel: 13:11, FTC–Novi Beograd 13:13 – ötméteresekkel: 18:17.

 

Nyitókép: Dušan Mandić lezártnak tekinti a tavalyi kálváriát (Fotó: MTI)