2024. szeptember 29., vasárnap
A CSOPORT

Mindenkinek megfelelő pontosztozkodás

A németektől 5:1-es zakót kapott Skócia a minél jobb esélyei megtartásáért, a korábban a magyarokat megverő Svájc pedig a biztos továbbjutásért lépett pályára az A csoport második fordulójában. A nehezen megjósolható meccsen hamar felpörögtek az események, hiszen szűk negyedóra után máris vezettek a skótok, egy gyors ellentámadás végén McGregor passzolt McTominay elé, akinek a ballábas lövése megpattant a tisztázni igyekvő Schär lábán, és a bal felsőben kötött ki. Nem sokáig élvezhette a vezetést a skót közönség, ráadásul saját hibájukból veszítette el az előnyt a csapatuk: egy könnyelmű és bizonytalan védelembeli labdajáratáskor Shaqiri csapott le a játékszerre, és minden teketóriázás nélkül, húsz méterről, bal lábbal a bal felsőbe tekert. Hamarosan aztán teljes fordulatot is vehetett volna a mérkőzés, amikor egy újabb nem túl magabiztos skót védelmi munka után Ndoye elé került a labda, aki visszakanalazta az üresen maradt kapuba, ám lesállás miatt ezt a gólt elvette Ivan Kružliak sípmester.

A második félidőben mindkét gárda megnyerhette volna az ütközetet. Először Hanley fejesénél mutathatott volna a bíró a középpontra, ha a játékszer nem téveszt célt néhány centivel, és nem vágódik ki a bal kapufáról. A hajrában a becserélt Embolo pedig szintén megnyerhette volna a találkozót csapatának, de mit sem ért higgadt befejezése, hiszen villámgyors elfutását aprócska lesállásról kezdte meg a kiugratással.

 Köln: Skócia–Svájc 1:1 (1:1)

RheinEnergie Stadion, 42 711 néző, vezette: Kružliak (szlovák). Gólszerzők: McTominay a 13., illetve Shaqiri a 26. percben.

Skócia: Gunn, Robertson, Tierney (McKenna), Hanly, Hendry, Ralston, McGinn (Christie), McGregor, Gilmour (McLean), McTominay, Adams (Shankland).

Svájc: Sommer, Rodriguez, Akanji, Schär, Shaqiri (Embolo), Freuler (Sierro), Xhaka, Widmer (Stergiou), Vargas (Rieder), Aebischer, Ndoye (Amdouni)

A csoport állása:

1. Németország          2          2          0          0          7:1       6

2. Svájc                       2          1          1          0          4:2       4

3. Skócia                     2          0          1          1          2:6       1

4. Magyarország        2          0          0          2          1:5       0

Nyitókép: Embolo gólját nem túl nagy lesállás miatt érvénytelenítették, így maradt a döntetlen eredmény (Beta/AP)